H κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει τον EuroAfrica στις Βρυξέλλες – Τα πολλά συμφέροντα και η ενεργειακή απομόνωση της Ελλάδας
Ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει ευρωπαϊκό το θέμα ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου
Επ’ αφορμή της κρίσης στην Ουκρανία και του φόβου μήπως η ενεργειακή κρίση κρατήσει επ’ αόριστο, η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι όσο υπάρχει αδυναμία της χώρας να έχει ενεργειακά αποθέματα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με αστάθεια.
Στην Ελλάδα, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που έφερε και τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών προϊόντων: Το 2021 μόνο η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης έχει ανέβει 38%, η αμόλυβδη κατά 23%, βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 20% και η τιμή του ρεύματος κατά 5,4 φορές μέσα στο χρόνο.
Και το 2022 προμηνύεται μεγαλύτερος πληθωρισμός.
Ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει ευρωπαϊκό το θέμα ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου
Γι’ αυτό το λόγο, στο επιτελείο του Πρωθυπουργού έθεσαν ως κυρίαρχο στόχο να προωθήσουν τα σχέδια μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριακός Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, σκέφτεται το επόμενο διάστημα να θέσει το ζήτημα ξανά επίσημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε κάποια έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο ίσως.
Θα υπάρξουν συζητήσεις με ευρωπαίους αρχηγούς ώστε να προτεραιοποιηθεί η συγκεκριμένη εναλλακτική και να διαβλέψει τις προθέσεις των ευρωπαίων.
Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ευρώπης – Αιγύπτου είναι ζωτικής σημασίας καθώς αυτό καθιστά τη χώρα μας, ενδιάμεσο σταθμό σε αυτή τη σχέση.
Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο αλλά και την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα μέσω καλωδίου αξιοποιώντας το μεγάλο απόθεμα ηλεκτρικής ενέργειας της αφρικανικής χώρας (διαθέτουν τεράστιες εκτάσεις φωτοβολταικών).
O ύποπτος ως συνήθως ρόλος της Γερμανίας και η εξάρτηση από Ρωσία
Ωστόσο, παρόλο που είναι ένα μεγάλης σημασίας έργο, θα πρέπει να περάσει από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που ως γνωστόν είναι η πιο αργή.
Δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα αλλά ο ρόλος της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα κομβικός αφού από εκεί περνάνε οι κύριοι αγωγοί που προμηθεύουν όλη την Ευρώπη με το ρωσικό αέριο.
Όπως π.χ ο nordstream 2 ο οποίος δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.
Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο είναι πολύ μεγάλη και αυτό εν ολίγοις αποτελεί άλλη μία ευρωπαϊκή αποτυχία.
Η Ευρώπη θέλησε να προωθήσει την πράσινη μετάβαση με ενδιάμεσο καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά έμεινε εξαρτώμενη κυρίως από τη Ρωσία. Ιδιαίτερα πιο στενές οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία έχει η Γερμανία, ενώ πρώην γερμανοί πολιτικού εργάζονται πλέον σε ρωσικές εταιρείες…
Η σιωπή των Ευρωπαίων για τον Eastmed και ο TAP με την τουρκική επιρροή
Ακόμα και στην υπόθεση του Eastmed-πρότζεκτ το οποίο έχει τεθεί στο περιθώριο μετά το αμερικανικό έγγραφο που μιλούσε για ένα δαπανηρό έργο που διαταράζει την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η σιωπή της Ευρώπης ήταν παροιμιώδης.
Δυστυχώς, οι νέοι δρόμοι για την έλευση φυσικού αερίου δεν υπάρχουν. Είτε μέσω υγροαεριοποιημένου αερίου με πλοία μεγάλου εκτοπίσματος είτε μέσω του αγωγού ΤΑP από το Αζερμπαιτζαν ο οποίος, ωστόσο, περνάει από την Τουρκία που σε καμία των περιπτώσεων η ελληνική πλευρά δεν θέλει να θέσει ως ρυθμιστικό παράγοντα στο ενεργειακό περιβάλλον.
Ο Al Sisi στην Ευρώπη με επαφές με ευρωπαίους
Γι’ αυτό και για την ελληνική κυβέρνηση, το πρότζεκτ EuroAfrica θα τεθεί το επόμενο διάστημα στις συζητήσεις του έλληνα πρωθυπουργού με τη Κομισιόν.
Το προτζεκτ αυτό έγινε αντικείμενο συζήτησης και στη Σύνοδο Ε.Ε-Αφρικής, το έθεσε ο ίδιος ο Κ.Μητσοτάκης σε θεματική συζήτηση για τα ενεργειακά θέματα.
Άλλωστε, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Al Sisi, όπου σε κάποιο διάλλειμα βρέθηκε και με τον έλληνα Πρωθυπουργό για να συζητήσουν για το πρότζεκτ, συμφωνώντας ότι είναι πλέον απόλυτη προτεραιότητα.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr