Weather Icon

Γερουσιαστής Ρούσσο Σπένα: Η Ιταλία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της προς τον Οτσαλάν

Γερουσιαστής Ρούσσο Σπένα: Η Ιταλία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της προς τον Οτσαλάν

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη για την ελευθερία του ηγέτη του κουρδικού λαού, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο πρώην γερουσιαστής είπε ότι «η Ιταλία θα πρέπει να φροντίσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς το Δικαστήριο της Ρώμης του είχε προσφέρει πολιτικό καθεστώς ασύλου».

Το Γραφείο Πληροφοριών του Κουρδιστάν και το Rete Kurdistan πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη για την έναρξη της εκστρατείας για την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Μάουρο Πάλμα, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) και υποστηρικτής πολιτικών κρατουμένων στην Ιταλία, ο Μαρίνο Μπισσό από την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιμπραίμ Μπιλμέζ, δικηγόρος του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο διάσημος σκιτσογράφος Zerocalcare, ο πρώην γερουσιαστής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ελευθερίας για τον Οτσαλάν, Τζιοβάννι Ρούσσο Σπένα και η δικηγόρος Σιμονέττα Κρίσκι μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Μαρίνο Μπισσό και η Σιμονέττα Κρίσκι εξήγησαν τη διαδικασία της συνωμοσίας εναντίον του Κούρδου Ηγέτη, και μίλησαν για τις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν για τον εορτασμό της 23ης επετείου από την απαγωγή του Οτσαλάν. Έπειτα παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα www.freeapo.org και το βίντεο που δημιουργήθηκε για την εκστρατεία.

Zerocalcare: Η απελευθέρωση του Οτσαλάν είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ειρήνης
Ο σκιτσογράφος και ακτιβιστής Zerocalcare υπενθύμισε ότι ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την εκστρατεία που ξεκίνησε για την ελευθερία του ηγέτη του κουρδικού λαού, Οτσαλάν και είπε: «Για τη λύση του κουρδικού προβλήματος, η ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι ζωτικής σημασίας. Η θετική ή αρνητική προσέγγιση όσον αφορά τον Οτσαλάν επηρεάζει άμεσα τον κουρδικό λαό. Ως εκ τούτου, η ελευθερία του σημαίνει επίσης εύρεση ενός ειρηνικού τρόπου επίλυσης του κουρδικού προβλήματος».

Πάλμα: Ο Οτσαλάν κρατείται σε ένα πρωτόγνωρο σωφρονιστικό σύστημα
Ο Μάουρο Πάλμα, από την άλλη, δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να δει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν τρεις φορές όταν ήταν επικεφαλής της CPT, την τελευταία φορά το 2011.

Ο Πάλμα είπε: «Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να εγγυηθώ τα δικαιώματα των κρατουμένων στην Ιταλία, επομένως δεν αποτελεί αντίφαση το ότι βρίσκομαι εδώ σήμερα. Διότι πρέπει να διασφαλίζονται η ελευθερία και τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων. Δυστυχώς, πρέπει να δηλώσω ότι η κατάσταση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά. Κρατείται κάτω από ένα πρωτόγνωρο σύστημα το οποίο αποκαλείται “πλήρης απομόνωση”».

Μπιλμέζ: Δεν έχω δει τον Οτσαλάν από το 2011
Ο δικηγόρος του Οτσαλάν, Ιμπραήμ Μπιλμέζ, είπε ότι, δυστυχώς, δεν μπορεί να πάει στο νησί από το 2011 και ότι το μόνο πράγμα που είδε στην 20ετή καριέρα του ως δικηγόρος ήταν ότι ο πελάτης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και οι άλλοι τρεις πελάτες του στο Ιμραλί έχουν υποβληθεί σε πλήρη απομόνωση.

Ο δικηγόρος είπε ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος «επειδή είναι 74 ετών. Βρίσκεται στη φυλακή για 23 χρόνια και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρόνου στην απομόνωση. Μπορούμε να πούμε ότι πέρασε στη φυλακή 40 χρόνια. Επίσης, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το δικαίωμα της ελπίδας σε όλους τους κρατούμενους, κάτι που αναγνωρίζεται από την ΕΚ. Πολιτικά, ένας τόσο ισχυρός και ειλικρινής πολιτικός ηγέτης πρέπει να απελευθερωθεί για να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση στο κουρδικό πρόβλημα και να φέρει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Ρούσσο Σπένα: Η Ιταλία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της
Ο Τζιοβάννι Ρούσσο Σπένα θυμήθηκε ότι γνώρισε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν πριν από 23 χρόνια και ότι του μίλησε για το σχέδιο του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Την θεωρία αυτή, είπε ο Ρούσσο Σπένα, «βλέπουμε σήμερα να εφαρμόζεται στην πράξη στη Ροζάβα».

Υπενθύμισε ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν αναζητούσε έναν τρόπο να αναπτύξει μια ειρηνική και πολιτική λύση όταν έφτασε στην Ιταλία, το 1999. «Ωστόσο, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ιταλία, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτή τη σημαντική πρόκληση, και ως εκ τούτου θεώρησαν τον Οτσαλάν ως ένα βάρος στους ώμους τους».

Ο Ρούσσο Σπένα πρόσθεσε: «Το ιταλικό κράτος θα πρέπει να προστατεύσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και να αναλάβει τις ευθύνες του, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι του παραχωρήθηκε πολιτικό καθεστώς στην Ιταλία».

Το Σάββατο, οι Κούρδοι και οι φίλοι τους στην Ιταλία πραγματοποίησαν μια ημερίδα δραστηριοτήτων στη Ρώμη με αίτημα την ελευθερία του Οτσαλάν.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube