Έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων η Λευκωσία…
Θετικό πρόσημο βάζει η Λευκωσία στις αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα στην πρόταξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Κυπριακό. Μετά τον πρώτο κύκλο επαφών του Ιωάννη Κασουλίδη σε Ευρώπη και Αμερική, η εκτίμηση διπλωματικών κύκλων στη Λευκωσία είναι πως οι αντιδράσεις είναι θετικές ως προς την προώθηση μέτρων εμπιστοσύνης.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως η Λευκωσία δείχνει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην τρέχει πίσω από ενέργειες της τουρκικής πλευράς. Παράλληλα σημειώνουν ότι με την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί με ΜΟΕ η πίεση πάει στην τουρκική πλευρά, γεγονός που φαίνεται μέσα και από τις αντιδράσεις του Ερσίν Τατάρ. Ο οποίος σπεύδει να απορρίψει τα όποια ΜΟΕ πριν ακόμα τα δει επισήμως μπροστά του.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει σε έκταση τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για ΜΟΕ και το πώς μπορεί να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού κατά τη συνάντηση που θα έχει στις 21 Φεβρουαρίου με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο μετά την επιστροφή του Ι. Κασουλίδη στο ΥΠΕΞ και στόχο έχει στο να ενημερωθεί σε έκταση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις προτάσεις της Λευκωσίας για ΜΟΕ, στη βάση και των σχετικών παροτρύνσεων που είχαν γίνει από ευρωπαϊκής πλευράς.
Τα ΜΟΕ ήταν στο επίκεντρο των επαφών Κασουλίδη και στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Με την αμερικανική πλευρά να τοποθετείται υποστηρικτικά στην προσέγγιση της Λευκωσίας. Θετική ανταπόκριση υπήρξε και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Κόλιν Στιούαρτ. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην προσπάθεια για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο αρνητικός Τατάρ
Μια προσπάθεια η οποία δεν θα είναι εύκολη καθώς ο Ερσίν Τατάρ σπεύδει εκ προοιμίου να απορρίψει την όποια συζήτηση ΜΟΕ. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων (πηγή Ντετάι/ΤΡΤ/ΓΤΠ) επανέλαβε πως δεν θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού με αντάλλαγμα το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου και το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις αυτές είναι «εξαιρετικά παραπλανητικές» και δείχνουν πόσο κακοπροαίρετη είναι ακόμα η άλλη πλευρά σε σχέση με τη λύση της ουσίας του Κυπριακού. «Το Κυπριακό είναι ζήτημα κυριαρχίας», ισχυρίστηκε.
Επικρίνοντας την εντατικοποίηση των εξοπλισμών της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τέτοιες επιθετικές στάσεις δεν θα ωφελήσουν σε τίποτε άλλο εκτός από αύξηση της έντασης και ότι δεν είναι για το καλό κανενός η διαχείριση αυτής της διαδικασίας με τέτοιο τρόπο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τατάρ συνεχίζει να εργάζεται ευρισκόμενος σε απομόνωση μετά που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Ουδέν νεότερο
Στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο. Η Λευκωσία διαμηνύει πως είναι θετική στον διορισμό ενός απεσταλμένου στο Κυπριακό που θα βοηθήσει στο να εξευρεθεί κοινό έδαφος ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η προσέγγιση του Ερσίν Τατάρ και της Τουρκίας δεν αφήνουν περιθώρια στο να μπορέσουν τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου στο Κυπριακό.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε (Αντέννα) πως δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο κύριος λόγος για να μην υπάρξει διορισμός απεσταλμένου είναι η στάση της τουρκικής πλευράς. Ο Μ. Πελεκάνος σημείωσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να έχει επαφές με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στοχεύοντας σε άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί το διορισμό ενός απεσταλμένου ως εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ως προς τα ΜΟΕ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη έχουν να κάνουν με μέτρα τα οποία όταν θα εφαρμοστούν, να αποφέρουν αμοιβαία οφέλη και για τις δύο κοινότητες. Σ’ ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου είπε πως αυτό που ζητά η κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι τίποτε περισσότερο από την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Πολιτική ομπρέλα για τις συνεργασίες
Το αποτέλεσμα των επαφών Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον ήταν σημαντικό και σ’ ό,τι αφορά τις περιφερειακές συνεργασίες. Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι από αμερικανικής πλευράς υπάρχει θετική προσέγγιση για τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας. Ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά το σχήμα 3+1 (Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα και ΗΠΑ) Λευκωσία και Ουάσιγκτον συμφωνούν στην ανάγκη να προχωρήσουν από το διακηρυκτικό στο επίπεδο των αποτελεσμάτων. Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Άντονι Μπλίνκεν κατά την τελευταία τους συνάντηση συμφωνούν πως το σχήμα 3+1 πρέπει να διατηρηθεί σε πολιτικό επίπεδο και να μην περάσει σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Ως προς την τοποθέτηση των Αμερικανών για τον αγωγό Ανατολικής Μεσογείου και το μήνυμα που έστειλαν με το γνωστό άτυπο έγγραφο, το θέμα ξεκαθάρισε προκειμένου να μην αφήσει σκιές ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Φιλελεύθερος