Εξωτερική Πολιτική , Ρωσία 18 Φεβρουαρίου 2022

Ανησυχία Δένδια για μεθοδεύσεις της Τουρκίας στη σκιά της Ουκρανίας – Lavrov: Τα παράπονα σας στη Δύση

Ανησυχία Δένδια για μεθοδεύσεις της Τουρκίας στη σκιά της Ουκρανίας – Lavrov: Τα παράπονα σας στη Δύση
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή
Την ανησυχία του για τα επόμενα βήματα της Τουρκίας όσον αφορά την ελληνοτουρκική διαμάχη τη στιγμή τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Ουκρανία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογο του, Sergey Lavrov.

«Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η προσοχή βρίσκεται στραμμένη σε άλλο σημείο, θέτει ανυπόστατα αιτήματα» είπε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που η Τουρκία επιμένει όσον αφορά την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και απειλεί με αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η τοποθέτηση του Lavrov στην ανησυχία του κ. Δένδια όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα. «Ο Νίκος πρέπει να κάνει τα παράπονά του στους Δυτικούς σας συμμάχους, οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει το βάρος στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι η Μόσχα τάσσεται σταθερά υπέρ της διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πως η Ρωσία θα είναι έτοιμη στο βαθμό που περνά από το χέρι της να συνδράμει για τη δημιουργία συνθηκών διευθέτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν κοινό συμφέρον, την απομείωση της δυτικής επορροής, ενώ η αγορά των ρωσικών S-400 αποτέλεσε σαφές μήνυμα της Άγκυρας για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τα μηνύματα Δένδια σε Τουρκία

Εν τω μεταξύ, ο κ. Δένδιας δνε δίστασε να στείλει μηνύματα στην Τουρκία υπογραμμίαζοντας για -ακόμα μία φορά- ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει casus belli. Ο επικεφαλής ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι «η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την εθνική της κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της».
Αναφερόμενος στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που θέτει η Άγκυρα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία διατηρεί μια στρατιά απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
Χαρακτήρισε απολύτως προσχηματικές τις τουρκικές αιτιάσεις, θυμίζοντας ότι η συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων ήταν μια συμφωνία που έγινε τότε υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης και συνεπώς η Τουρκία δεν αντλεί το παραμικρό δικαίωμα από αυτή.

Η κρίση στην Ουκρανία

Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, ο Lavrov κάλεσε το καθεστώς του Κιέβου να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ ενώ ο Νίκος Δένδιας αφού τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας, τόνισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στις θεμελιώδιες αρχες του ΟΗΕ και ταυτόχρονα η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σέβεται τις δεσμεύσεις της.
«Είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια. Αυτό δεν μας εμποδίζει να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία. […] Ακούμε με προσοχή τις απόψεις της Ρωσίας για την ασφάλειά της. Λαμβάνουμε υπόψη και τις ανησχυχίες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών» είπε ο κ. Δένδιας θέτοντας τρία ζητήματα για την Ουκρανία.
«Η Ελλάδα στηρίζει την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης, στηρίζουμε πλήρως τις συμφωνίες του Μίνσκ και τρίτον ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η προστασία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία και ιδίως στη Μαριούπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει ότι χρειάζεται για να στηρίξει την ομογένεια», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες ειδήσεις που θέλουν ραγδαία αύξηση των βομβαρδισμών του καθεστώτος του Κιέβου σε βάρος της Ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε τους δυτικούς ότι συγκαλύπτουν την ενοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και στρατιωτικών στελεχών της Ουκρανίας οι οποίοι παραβιάζουν τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός για πολλοστή φορά, αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ.
Ο Lavrov επανέλαβε ότι δεν είναι αποδεκτή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραπέμποντας στις συνομιλίες Putin – Macron που εξηγώντας ότι πρόκειται για επιβουλή κατά της ασφάλειας της Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε λύσεις για την ασφάλεια σε όλη την περιοχή αλλά όχι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ διαμήνυσε ο κ. Λαβρόφ διαμηνύνοντας για ακόμα μια φορά προς την κυβέρνηση Zelensky ότι η Ρωσία προσδοκά στη δραστηριότητα των δυτικών που μπορουν να επηρεάσουν το καθεστώς του Κίεβου για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube