Τρία εμμονικά σχέδια του Ερντογάν υλοποιήθηκαν στην Κύπρο
Τα τρία εμμονικά σχέδια του Ερντογάν που έγιναν βήμα προς βήμα στην Κύπρο
Χασάν Καχβετσίογλου
Η Άγκυρα μέχρι την αρχή της «μονομανικής» περιόδου πρόσεχε να μην χρησιμοποιεί «επιτακτική» γλώσσα στις πολιτικές της για την Κύπρο…
Θα προτιμούσε να κάνει ό,τι ήθελε στην (σ.τ.μ. κατεχόμενη) Κύπρο με μια «γλυκιά και σκληρή» μυστικότητα, χωρίς να το ανακοινώνει δημόσια…
Όταν ξόδευε λεφτά σε δρόμους, γέφυρες, γιγάντια κτίρια, μόνιμα έργα, δεν το ανακοίνωνε φωνάζοντας σε όλο τον κόσμο …
Πόσα χρήματα στάλθηκαν από την Άγκυρα στο υπουργείο Οικονομικών; Θα πληρωθούν οι μισθοί; Έχει υπογραφεί το πρωτόκολλο;
Κανένα από αυτά δεν θα ήταν «άξιο ειδήσεων» στα μέσα ενημέρωσης…
Γενικά; Οι Τούρκοι πολιτικοί πίστευαν ότι ο «βορράς» της Κύπρου ήταν το άνοιγμα της «βιτρίνας» της Τουρκίας στον κόσμο.
Ήταν ευρέως αποδεκτό ότι αν σπάσει αυτή η «βιτρίνα», η φήμη της Τουρκίας στον κόσμο θα πληγεί.
Επιδεικνυόταν μεγάλη ευαισθησία για να μην εμφανιστεί η Τουρκία ως «εισβολέας» στην Κύπρο…
Ακόμη και όταν οι Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στα σύνορα, όταν η είδηση του «στρατιώτη κατοχής με ξιφολόγχη» εμφανίστηκε στον παγκόσμιο Τύπο, Τούρκοι στρατιώτες αποσύρθηκαν και «Τουρκοκυπριακές» δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων.
Υπήρχε μια τέτοια «ευαισθησία» στις κυβερνήσεις της Τουρκίας…
Στη «βιτρίνα» έδειχαν προς τη διεθνή κοινότητα ότι υπήρχε μια «δημοκρατική ζωή» (σ.τ.μ. στα κατεχόμενα) έστω και μόνο για επίδειξη…
Όμως, αν αυτή η “βιτρίνα” δεν είναι απαραίτητη, γιατί να αφήσουν τους Τουρκοκύπριους να προχωρήσουν σε μια «πολυκομματική ζωή»;
Άλλωστε, πρακτικά πώς θα ήταν δυνατόν να κυβερνήσεις μια χώρα με δημοκρατικούς πολιτικούς θεσμούς στη σκιά σαράντα χιλιάδων στρατιωτών;
Υπήρχε και μια άλλη παράδοση…
Μέχρι να περάσουμε στην Τουρκία στην “ενός ανδρός αρχή”, η Άγκυρα πάντα συνέκρινε τους Τουρκοκύπριους με τους Ελληνοκύπριους…
Τα «κριτήρια σύγκρισης» αφορούσαν την οικονομική κατάσταση, το κατά κεφαλήν εισόδημα, η ανάπτυξη. Με βάση αυτά τα κριτήρια συνέκριναν την τουρκοκυπριακή πλευρά με το επίπεδο της ελληνοκυπριακής πλευράς. Στόχος ήταν να μην μείνουμε πίσω τους…
Όταν το AKP ήρθε στην εξουσία, δεν άγγιξε αυτή την «πολιτική», η οποία συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ πιο «γενναιόδωρη» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο θέμα αυτό… Συνέχισε να παρέχει «γενναιόδωρους» πόρους τόσο στις επενδύσεις υποδομής όσο και στον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Ωστόσο, όταν ξεκίνησε η περίοδος της σκλήρυνσης και της περιφρόνησης στην άσκηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τα γεράκια της νέας «αλατούρκα» πολιτικής, ιδιαίτερα ο Τσαβούσογλου, έσπασαν αυτήν την «βιτρίνα» με τις πολιτικές τους, αδιαφορώντας για το τι θα πει ο κόσμος, ο ΟΗΕ, η ΕΕ…
Δεν τους ενόχλησε καθόλου που δώσαμε την εντύπωση στην διεθνή κοινότητα και στον κόσμο ότι είμαστε μια «ισλαμική κοινότητα μέρος της ummah» αντί μιας «σύγχρονης, σύγχρονης, δημοκρατικής κοινωνίας» που φροντίζαμε να δείχνουμε μέχρι τότε για το βόρειο κομμάτι της Κύπρου.
Από την άλλη, αντί να μας συγκρίνουν με τους Ελληνοκύπριους, έστρεψαν την κατεύθυνση του «επιπέδου ευημερίας» που έπρεπε να φτάσουν οι Τουρκοκύπριοι στην Ανατολία…
Άρχισαν να λένε, «Ό,τι έχουμε εμείς, θα το έχεις κι εσύ»…
Πριν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, ζήσαμε και το εξής. Ο Πρόεδορς της Τουρκικής Δημοκρατίας, ρώτησε δημοσίως στον πρωφυπουργό της ΤΔΒΚ”: “Πόσα λεφτά παίρνεις, πόσο είναι ο μισθός σου;”
Μόνο όσοι ζουν ως «μειοψηφία» σε μια χώρα μπορούν να νιώσουν πόσο «προσβεβλημένος» ένοιωσε εκείνη τη στιγμή εκείνος ο σεβαστός Τουρκοκύπριος πολιτικός…
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά είπε στους Τουρκοκύπριους: «Αυτούς τους ταΐζουμε εμείς»…
Αυτά τα νέα «κριτήρια» του AKP και του αρχηγού του έχουν βάλει στο ράφι εδώ και χρόνια τον στόχο της Άγκυρας η τουρκοκυπριακή πλευρά να «πιάσει το επίπεδο της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Οι νέες πολιτικές του AKP έδειξαν στη διεθνή κοινότητα και σ’ όλον τον κόσμο ότι σ’ αυτά τα εδάφη υπάρχει μια «υπό κατοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας κυβέρνηση μειωμένων αρμοδιοτήτων» .
Για παράδειγμα, τα προγράμματα της ΕΕ για να «φέρουν τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στην ΕΕ» δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν. Οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να επωφεληθούν αρκετά από την οικονομική βοήθεια, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ο λόγος για τον οποίον δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι το αρνητικό περιβάλλον που δημιουργούν οι «εχθρικές» αναφορές του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και του Τατάρ προς την Ε.Ε.
Αφού το ΑΚΡ ανέλαβε πλήρως τον έλεγχο της πολιτικής στην Κύπρο μετά το «πραξικόπημα που έγινε εναντίον του Ακιντζί» στις 20 Οκτωβρίου, έγινε εμμονή του Ερντογάν να υλοποιήσει βήμα-βήμα τα τρία μεγάλα «πείσματά» του…
- Το πείσμα του για το Υπουργείο Δικαιοσύνης… Η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά βήμα-βήμα για να ιδρύσει ένα «Υπουργείο Δικαιοσύνης» που θα θέσει υπό έλεγχο ολόκληρο το δικαστικό σώμα. Μάλιστα, ο νεοδιορισθείς «Σύμβουλος Δικαιοσύνης» στην Τουρκική Πρεσβεία στη Λευκωσία έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται με νομικούς κύκλους…
- Το πείσμα του για κατασκευή “Προεδρικού Μεγάρου”… Η κυβέρνηση Ερντογάν σήκωσε τα μανίκια για την ανέγερση της Βουλής και του Μεγάρου του Προέδρους της “ΤΔΒΚ”, στην πιο όμορφη καταπράσινη περιοχή της Λευκωσίας. Πολλά έργα υποδομής ακυρώθηκαν και εξασφαλίστηκαν 586 εκατομμύρια TL για το έργο αυτό.
- Το πείσμα του για ίδρυση θεολογικού κολεγίου… Το θεολογικό κολέγιο μπορεί να λειτουργήσει στην “ΤΔΒΚ”; Μπορεί ένα τέτοιο σχολείο να επιβιώσει σε μια χώρα όπου η κοσμικότητα είναι τόσο σημαντική; Αυτά αναρωτιώμασταν, αλλά γελαστήκαμε. Στο επίσημο βίντεο του σχολείου, παιδιά, δάσκαλοι, δίνουν μηνύματα στα αραβικά σε θέματα θρησκείας και Θεού, αμφισβητώντας σχεδόν το Σύνταγμα της ΤΔΒΚ και τον «Βασικό Νόμο για την Εκπαίδευση». Φαίνεται ότι οι πολιτικές «αραβοποίησης» του AKP κατάφεραν τελικά να βρουν έδαφος εδώ. Ωστόσο, οι Άραβες δεν συμπάθησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους. Στα χρόνια της αντίστασης δεν συνέβαλαν το παραμικρό. Γι’ αυτό ο Ραούφ Ντενκτάς έλεγε υποτιμητικά γι’ αυτούς: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τους Άραβες».
Στο σημείο που έχουμε φτάσει, η Άγκυρα δεν νοιάζεται πλέον για τη «βιτρίνα» της ΤΔΒΚ… Η κατασκευή του συγκροτήματος του προεδρικού μεγάρου προχωρά, για να δοθεί το σύνθημα της ενοποίησης της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.
Προφανώς, μπαίνουν οι πέτρες του «προεδρικού συστήματος» και στην ΤΔΒΚ. Δίνεται μια τέτοια «ψυχολογική εικόνα»… Σχεδιάστηκε σαν να λένε σ’ αυτόν που θα καθήσει στη θέση του Προέδρου της ΤΔΒΚ: «Το κάθισμα που κάθεσαι, σου το δώσαμε εμείς»… Στην πραγματικότητα, αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας τα είπε στον προηγούμενο πρόεδρο της ΤΔΒΚ (σ.τ.μ. εννοεί τον Ακιντζί).
Από την άλλη πλευρά, η «αραβοποίηση» μέσω της ισλαμικής παιδείας, φαίνεται να έχει προχωρήσει πολύ.
Το ίδιο συμβαίνει και στο “μέτωπο” του Υπουργείου Δικαιοσύνης…
Σε αυτό το περιβάλλον θα γίνουν εκλογές στις 23 Ιανουαρίου.
Ποια πολιτική δύναμη αυτής της μικροσκοπικής κοινωνίας μπορεί να σταθεί απέναντι σε αυτά τα «θεαματικά» έργα και προθέσεις που επιβάλλονται με πείσμα στον τόπο μας;
Σχόλιο: Ο αρθρογράφος είναι Τουρκοκύπριος. Φυσικά, ορισμένες ορολογίες, όπως πρόεδρος, πρωθυπουργός, ΤΔΒΚ κλπ. διατηρούνται στο κείμενο, χωρίς να σημαίνει ότι τυγχάνουν αποδοχής από πλευράς μας. Απλώς, μεταφράσαμε το άρθρο γιατί λέπει ενδιαφέροντα πράγματα και δείχνει μια τάση που υπάρχει στην κοινωνία των Τουρκοκυπρίων.
Πηγή: ahvalnews.com