Weather Icon
Video , Τουρκία , Τουρκία 21 Ιανουαρίου 2022

Τουρκία: Ο Ερντογάν παρουσίασε το νέο πλοίο συλλογής πληροφοριών της ΜΙΤ

Τουρκία: Ο Ερντογάν παρουσίασε το νέο πλοίο συλλογής πληροφοριών της ΜΙΤ

Παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τέθηκε την Παρασκευή σε λειτουργία το πρώτο τουρκικό πλοίο συλλογής πληροφοριών, πραγματοποιώντας έτσι μία πολυετή επιθυμία της ΜΙΤ.

«Το πλοίο το οποίο θέτουμε σε λειτουργία, είναι μια νέα και σημαντική ευκαιρία για τον οργανισμό μας [σ.σ. ΜΙΤ]. Πιστεύω ότι η δύναμή μας θα αυξηθεί τόσο στις θάλασσες όσο στην ξηρά και στον αέρα, χάρη σε αυτό το πλοίο, το οποίο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό που έχουν πολύ λίγες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το TCG Ufuk (A-591), κορβέτα κλάσης Ada που αναπτύχθηκε ως μέρος του προγράμματος παραγωγής πολεμικών πλοίων της Άγκυρας, εντάχθηκε επίσημα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο, θα χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα αποκλειστικά από τη ΜΙΤ.

Η ιδέα ότι η τουρκική υπηρεσία έπρεπε να αποκτήσει δικό της πλοίο προέκυψε για πρώτη φορά μετά την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους RF-4E στη Συρία το 2012. Τότε είχε διαρρεύσει στον Τύπο ότι το αεροσκάφος που πετούσε χαμηλά, εκτελούσε αναγνωριστικές αποστολές στον συριακό εναέριο χώρο για λογαριασμό της ΜΙΤ, ώστε να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στη Συρία.

Μετά την αποτυχία της επιχείρησης, αξιωματούχοι της υπηρεσίας έπεισαν την κυβέρνηση ότι ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα προηγμένο σκάφος για τη συλλογή πληροφοριών από θαλάσσης προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες επικίνδυνες επιχειρήσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο επόμενος στόχος του οργανισμού είναι να έχει θέση στο διάστημα, αναπτύσσοντας δυνατότητες συλλογής πληροφοριών μέσω δορυφόρων. Η Τουρκία έχει ήδη ένα τέτοιο δορυφόρο από το 2016, τον Göktürk-1, έτσι πιθανότατα αναφερόταν σε νέα δορυφορικά προγράμματα για τη ΜΙΤ.

Πηγή: pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube