Weather Icon

Τουρκία και Αρμενία ξεκινούν συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους στη Μόσχα

Τουρκία και Αρμενία ξεκινούν συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους στη Μόσχα

Η Τουρκία και η Αρμενία ξεκινούν ιστορικές συνομιλίες στη Μόσχα για την εξομάλυνση των σχέσεων και το άνοιγμα των κλειστών συνόρων τους τρεις δεκαετίες μετά το κλείσιμό τους.

Οι ειδικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών πραγματοποιούν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση στη Μόσχα για να καθορίσουν έναν οδικό χάρτη για τη συμφιλίωση με στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος για διπλωματικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας Πρέσβης Serdar Kılıç και ο ειδικός απεσταλμένος της Αρμενίας, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ruben Rubinyan, θα συναντηθούν στη Μόσχα μετά από αμοιβαίες θερμές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο εθνών, του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και του πρωθυπουργού Nikol Pashinyan.

Η Άγκυρα και το Ερεβάν είχαν καταλήξει σε συμφωνία το 2009 μετά από ελβετική μεσολάβηση για τη δημιουργία επίσημων σχέσεων και το άνοιγμα των κοινών συνόρων τους, αλλά η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ λόγω της αντίθεσης του Αζερμπαϊτζάν. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι προσπάθειες συμφιλίωσης έχουν την ευλογία του Αζερμπαϊτζάν και Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Άγκυρα θα «συντονίσει» τη διαδικασία εξομάλυνσης με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο “απελευθέρωσε” τα εδάφη του από την αρμενική κατοχή το 2020.

Η Τουρκία, στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Μπακού, το οποίο είχε εγκλωβιστεί σε μια σύγκρουση με την Αρμενία για την κατεχόμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αν και η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, η Τουρκία λέει ότι επιθυμεί απευθείας συνομιλίες με την Αρμενία χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων. Οι ειδικοί αντιπρόσωποι θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να συναντώνται στη Μόσχα ή θα αλλάξουν τον χώρο στην πρώτη τους συνάντηση.

Η απόφαση για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας έχει λάβει την υποστήριξη της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, της Ομάδας του Μινσκ, καθώς και άλλων κορυφαίων δυτικών εθνών και διεθνών οργανισμών.

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης, η Τουρκία και η Αρμενία έχουν λάβει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών θα ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου και η Αρμενία έχει άρει το εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα.

https://bsgreeks.blogspot.com/

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube