Weather Icon
Τουρκία 7 Ιανουαρίου 2022

Τουρκία: JPMorgan και Goldman Sachs προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 50% το 2022

Τουρκία: JPMorgan και Goldman Sachs προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 50% το 2022

Η αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία μπορεί να εκτιναχθεί στο 55% έως τον Μάιο και να παραμείνει στα επίπεδα του 50% μέχρι τον Νοέμβριο, ανέφερε σε έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan.

Η επερχόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού, από το 36,1% που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, οφείλεται στο ότι οι τουρκικές Αρχές δεν δείχνουν καμία πρόθεση να εφαρμόσουν αυστηρότερες πολιτικές, ανέφερε η έκθεση που εστάλη στους πελάτες της τράπεζας την Τετάρτη.

Η JPMorgan έθεσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό της Τουρκίας στο τέλος του 2022 στο 35% και θεωρεί ότι οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν στο 15% μέχρι το τέλος του 2023.

Όμως οι κίνδυνοι για αυτές τις εκτιμήσεις είναι αυξανόμενοι και η πρόβλεψη για το 2023 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023 και τη νομισματική πολιτική που θα υιοθετηθεί στις αρχές του ίδιου έτους, ανέφερε.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 14% από 19% τον Σεπτέμβριο, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός ανέβηκε, ενεργώντας κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λέει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά.

Οι καλπάζουσες αυξήσεις των τιμών και η χαλαρή νομισματική πολιτική βοήθησαν να πυροδοτηθεί το ξεπούλημα της λίρας, η οποία έχασε σχεδόν το 45% της αξίας της το 2021.

«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι μετάνοιας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάποια αυστηροποίηση της τους επόμενους μήνες», σημείωσε η JPMorgan.  «Αν και η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση θα ήταν ένα απίθανο σενάριο ακόμη και για την τουρκική κεντρική τράπεζα, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε προσπάθειες για ταχύτερη αύξηση των δανείων και κάποια δημοσιονομική χαλάρωση», συμπλήρωσε η έκθεση.

Η αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις
Η επενδυτική τράπεζα επίσης σημείωσε ότι η άνοδος του πληθωρισμού πιθανότατα θα οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση της κατάστασης, ο αντίκτυπος της οποίας θα είναι διπλός:

  • ενίσχυση της αδράνειας του πληθωρισμού
  • περαιτέρω διολίσθηση της ισοτιμίας

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία πρόκειται να παραμείνει πάνω από το 40% για μεγάλο μέρος του 2022, ανέφερε και η Goldman Sachs σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα.

Μετά τη δημοσίευση του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου τη Δευτέρα, αρκετοί οικονομολόγοι ζήτησαν από την κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube