REAL TIME |

ΗΠΑ , Θάνος Τζήμερος , Ισλάμ 3 Ιανουαρίου 2022

Το Hamtramck δείχνει τον δρόμο!

Το Hamtramck δείχνει τον δρόμο!

Όταν ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης – Παύλος Β’, κατά κόσμον Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ το 1987, ενέταξε στην περιοδεία του μια μικρή εργατούπολη στην Πολιτεία Μίσιγκαν, το Hamtramck. Ο λόγος ήταν ο μεγάλος αριθμός Πολωνών μεταναστών που έμενε εκεί. Το 1970, το 90% των κατοίκων της πόλης ήταν πολωνικής καταγωγής. Το προσωνύμιο του Hamtramck ήταν “Μικρή Βαρσοβία”.

Πώς συνέβη αυτό;

Το Hamtramck είναι ουσιαστικά μια γειτονιά του Ντιτρόιτ: 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατοικιών και εργοστασίων που ανήκε κάποτε στον “σκληρό πυρήνα” της αυτοκινητοβιομηχανίας της Αμερικής. H Dodge ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτιαξε εργοστάσιο στην περιοχή, ακολούθησε η Packard και τη σκυτάλη πήρε η General Motors, η οποία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έδινε δουλειά σε 3.000 ανθρώπους.

Και μετά ήρθε η κρίση. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία με τα πολυτελή, ενεργοβόρα οχήματα ξεπερασμένης τεχνολογίας έχανε συνεχώς έδαφος, το οποίο κέρδιζαν τα ιαπωνικά pick up και τα ευρωπαϊκά SUV. Aπό το 1990 οι θέσεις εργασίας στους τρεις μεγάλους (Big Three) του Ντιτρόιτ (General Motors, Ford, Chrysler), άρχισαν να μειώνονται δραματικά. Η μεσαία τάξη εργατοτεχνιτών και προμηθευτών που είχε δημιουργηθεί από την ανθούσα κάποτε παραγωγή συρρικνώθηκε. Το τελικό χτύπημα έδωσε η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Ολόκληρες γειτονιές άδειασαν και το Hamtramck βυθίστηκε στη φτώχεια. Σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι λιγότερο από το μισό του μέσου Αμερικανού. Σχεδόν η μισή πόλη βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η φύση όμως απεχθάνεται το κενό. Οι νέες συνθήκες δημιούργησαν ευνοϊκό περιβάλλον για μετανάστες. Τα τελευταία 30 χρόνια, το Hamtramck έγινε πόλος έλξης για Άραβες και Ασιάτες κυρίως από την Υεμένη και το Μπαγκλαντές. Σήμερα, το 42% των κατοίκων της πόλης είναι γεννημένοι στο εξωτερικό. Περισσότεροι από τους μισούς είναι Μουσουλμάνοι. Οι 28.000 κάτοικοι της πόλης μιλούν πάνω από 30 γλώσσες, με κυρίαρχη, φυσικά, τα Αραβικά. Στους δρόμους της συναντάς συχνά γυναίκες καλυμμένες από την κορφή ως τα νύχια με μια μικρή σχισμή στο μέρος των ματιών. Η εισροή μουσουλμάνων έδιωξε ακόμα περισσότερους κατοίκους ευρωπαϊκής καταγωγής από το Hamtramck. Η πολιτική ορθότητα επέβαλε τον νόμο της σιωπής για τα προβλήματα που δημιουργούσε η αλλοίωση της σύστασης του πληθυσμού της πόλης. Όταν ο δημοτικός σύμβουλος και αναπληρωτής δήμαρχος (Mayor Pro Tem) του Hamtramck, Ian Perrotta τόλμησε να πει το 2017 πως οι κάτοικοι από την Υεμένη και το Μπαγκλαντές δεν μεριμνούν για την καθαριότητα της πόλης, το CAIR, το Συμβούλιο για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις, που έχει τμήμα και στο Μίσιγκαν τον κατηγόρησε για ρατσισμό και ισλαμοφοβία ζητώντας (https://cairmichigan.org/immediate-release-cair-mi-supports-censuring-hamtramck-city-council-member-anti-immigrant-comments/) από το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα μομφής κατά του Perrotta, πράγμα που έγινε (https://www.boarddocs.com/mi/cohmi/Board.nsf/files/ARFL9U5580CB/$file/RESOLUTION%202017-81%20CENSURING%20COUNCILMAN%20IAN%20PERROTTA.pdf) Δεν ήταν δα και δύσκολο καθώς ο Perotta ήταν ο ένας από τους δύο μη μουσουλμάνους του δημοτικού συμβουλίου. Τελικά, με συνεχείς επιθέσεις και ψηφίσματα εναντίον του που οργάνωναν οι μουσουλμάνοι σύμβουλοι, διότι δεν αντιπροσωπεύει τη διαφορετικότητα (Mr. Perrotta does not represent the diversity of Hamtramck)! πρώτα τον καθαίρεσαν από αναπληρωτή δήμαρχο δίνοντας τη θέση του στον Σύμβουλο Fadel Al-Marsoumi και, αφού του έκαναν τη ζωή μαρτύριο, τον ανάγκασαν να παραιτηθεί και από Σύμβουλος https://ballotpedia.org/Ian_Perrotta_recall,_Hamtramck,_Michigan_(2020-2021, στέλνοντας μήνυμα αποχής από τα κοινά σε κάθε πιθανό υποψήφιο που “δεν αντιπροσωπεύει τη διαφορετικότητα”.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube