Τα γερμανικά ομόλογα και οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου
Η πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ θα επηρεάσει τις υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε.
Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr
Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια, οι επενδυτές έλαβαν χρήματα για τα δάνειά τους στο γερμανικό κράτος. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, το σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, κυμάνθηκε πάνω από το μηδέν, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019. Φοβούμενοι μια ταχεία διαδοχική αύξηση επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι επενδυτές πέταξαν τα κρατικά ομόλογα από τα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι πωλήσεις των κρατικών ομολόγων είχαν άλλωστε ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ως εκ τούτου, τα επιτόκια στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά περίπου 30 μονάδες βάσης από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο Όλιβερ Ειχμαν της DWS λέει ότι «αυτό είναι το αποτέλεσμα των επίμονα υψηλών ποσοστών πληθωρισμού, της προσδοκίας της αγοράς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια γρήγορα και δυναμικά και μιας λιγότερο επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υποθέτουμε ότι η απόδοση των δεκαετών ομολόγων θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, στο εύρος συν 0,2%. Υποθέτουμε επίσης ότι οι σημαντικές αυξήσεις στις αποδόσεις θα προσελκύσουν και πάλι περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές, μετά από σχεδόν τρία χρόνια αρνητικών αποδόσεων. Σίγουρα θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να γίνουν και πάλι θετικές οι αποδόσεις των 5ετών ή και 2ετών ομολόγων».
Σημείο καμπής για τις κεντρικές τράπεζες
Η καθοδηγούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες παγκόσμια άνοδος των αποδόσεων αντανακλά πάντως τη νευρικότητα των επενδυτών.
Οι προβολείς στην ΕΚΤ
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 5% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας ρεκόρ από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος και εγείροντας αμφιβολίες για το πόσο γρήγορα θα υποχωρήσουν οι πιέσεις στις τιμές το 2022.
Στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP τον Μάρτιο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Αυτό, σε συνδυασμό με ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ κινούνται προς αυστηρότερη πολιτική, ώθησε τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υψηλότερα.
Τώρα όλοι οι προβολείς είναι στη Φρανκφούρτη. Η πολιτική της κεντρικής τράπεζας σε περιόδους οικονομικής πίεσης συνήθως επικεντρώνεται στην αγορά ομολόγων. Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα, μειώνοντας τις αποδόσεις τους, γεγονός που στη συνέχεια μειώνει το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις.
Η ανάκαμψη μετά το συζητούμενο τέλος της πανδημίας είδε τις τιμές καταναλωτή να εκτοξεύονται στα ύψη εν μέσω μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Και τώρα οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τα κίνητρά τους για να προσπαθήσουν να μειώσουν τον πληθωρισμό. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης. Σε αυτό το μέτωπο, ωστόσο, η ΕΚΤ υστερεί έναντι της BoE και της Fed και δεν σκοπεύει να ενεργήσει με αυξήσεις επιτοκίων πριν από το 2023.
Ο Κάρστεν Μπρζέσκι, αναλυτής της ING τονίζει ότι «το μηδενικό είναι καθαρά συμβολικό και δεν έχει οικονομική προστιθέμενη αξία. Αυτό που δείχνει γενικά η άνοδος των αποδόσεων είναι το σημείο καμπής για τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ. Η έναρξη της εξόδου με λιγότερες αγορές ομολόγων από την αρχή του έτους, ο υψηλός πληθωρισμός και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν ωθήσει τις αποδόσεις υψηλότερα».
Ο Γερμανός οικονομολόγος προσθέτει πάντως ότι «οι δανειολήπτες και οι κατασκευαστές κατοικιών μπορούν να αναμένουν ελαφρά αύξηση των επιτοκίων φέτος. Τίποτα δεν θα αλλάξει για τους αποταμιευτές, γιατί δεν βλέπω αύξηση στα βασικά επιτόκια μέχρι τις αρχές του 2023».
Ο αναλυτής Ελμαρ Φόλκερ της LBBW, τονίζει πώς «είχε ήδη γίνει φανερό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου δεν θα αργούσε να επανέλθει ξανά πάνω από το μηδέν. Πτωτικές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων και αντίστοιχη ανοδική πίεση στις αποδόσεις προέρχονται αυτήν τη στιγμή κυρίως από τις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις. Η Fed θα μπορούσε να κάνει περισσότερες αυξήσεις φέτος από τις τρεις που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο».
Η ΕΚΤ, από την άλλη πλευρά, έχει αποδειχθεί πολύ πιο αμυντική όσον αφορά την ανατροπή των επιτοκίων. Εφόσον οι εποπτικές αρχές του ευρώ τηρούν αυτή τη βασική στάση, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να ακολουθούν τις αντίστοιχες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι θα γίνει στις υπερχρεωμένες χώρες;
Η εξέλιξη με τα γερμανικά ομόλογα θα δημιουργήσει προβλήματα στις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης; «Επί του παρόντος, δεν αναμένουμε ότι η αγορά θα δοκιμάσει την ικανότητά τους για αναχρηματοδότηση, επειδή η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πιθανό να παραμείνει επεκτατική και θα εξουδετερώσει τα προβλήματα με τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που θα διαρκέσουν έως το 2024», τονίζουν Γερμανοί οικονομολόγοι. Επιπλέον, η NextGenerationEU έχει ήδη εν μέρει κοινοτικοποιήσει το δημόσιο χρέος.
Ωστόσο, η ψυχολογική δυναμική που σχετίζεται με μια θετική απόδοση των δεκαετών ομολόγων θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Ναυτεμπορική