REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 28 Ιανουαρίου 2022

Σύγχρονα κολαστήρια οι φυλακές της Τουρκίας

Σύγχρονα κολαστήρια οι φυλακές της Τουρκίας

Οι κρατούμενοι δεν χαίρουν καμίας επιείκειας, ακόμη και όταν η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται. Ειδικά όταν είναι φυλακισμένοι για πολιτικούς λόγους.

Της  Marie Jégo, ανταποκρίτριας στην Κωνσταντινούπολη της εφημερίδας Le Monde, 27-1-2022

Μετάφραση και επεξεργασία: Αλκης Καλλιαντζίδης

Φυλακή Sincan, κοντά στην Άγκυρα, το 2012. ADEM ALTAN / AFP

Έγκλειστη επί 5 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Kandira, στο Kocaeli της επαρχίας του Μαρμαρά (βορειοδυτικά της Τουρκίας), η φυλακισμένη Aysel Tugluk βυθίζεται στην τρέλα. Τα κενά μνήμης, οι δυσκολίες κίνησης και ομιλίας εμποδίζουν την αυτονομία αυτής της πρώην βουλευτού του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP, δηλαδή η φιλοκουρδική αριστερά), που απειλείται από μια μορφή πρώιμης άνοιας.

Η Pervin Buldan, συμπρόεδρος του HDP, συγκινήθηκε αφού πήγε να τη δει στις 24 Δεκεμβρίου 2021. «Η Aysel δεν είναι πλέον σε θέση να φροντίσει τον εαυτό της. Καθώς η κατάστασή της επιδεινώνεται, το δικαστήριο αρνείται να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής της ενόψει της κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης. Τα αιτήματα για προσωρινή αποφυλάκιση που υποβλήθηκαν από τους δικηγόρους της έχουν απορριφθεί.

Οι δικαστές δεν βιάζονται να αμβλύνουν τη μοίρα της  πολιτικού, που καταδικάστηκε σε περισσότερα από 10 χρόνια φυλάκισης το 2020 επειδή  «ανήκει σε μια τρομοκρατική ομάδα», δηλαδή το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK, ένοπλη εξέγερση των Κούρδων), ο ορκισμένος εχθρός του τουρκικού κράτους επί σχεδόν 40 χρόνια. Το μόνο που έκανε η Aysel ήταν να γράψεινα μιλήσει και να προφέρει τη λέξη «Κουρδιστάν», σε μια εποχή που πολλοί το έκαναν, γνωρίζοντας ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης και του PKK. Το 2015 ο ένοπλος αγώνας αναζωπυρώθηκε. Ένα χρόνο αργότερα, το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 λειτούργησε ως πρόσχημα για την πυροδότηση εκκαθαρίσεων που ανέτρεψαν την κοινωνία των πολιτών. Όπως δεκάδες χιλιάδες αντιτιθέμενοι, η εν λόγω βουλευτής του HDP βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα.

Το υψηλότερο ποσοστό φυλακίσεων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τους συγγενείς της, η ψυχική της υγεία επιδεινώθηκε το 2017, το έτος θανάτου της μητέρας της. Οπότε η διοίκηση της φυλακής της επέτρεψε να παραστεί στην κηδεία, που έγινε στην Άγκυρα. Αλλά τη στιγμή που αυτή και η οικογένειά της βρίσκονταν στο νεκροταφείο, μια ομάδα φανατικών εθνικιστών τους επιτέθηκεφωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματαβεβηλώνοντας τον τάφο με το πρόσχημα ότι η οικογένεια είναι Αλεβίτες  (δηλαδή ετερόδοξο παρακλάδι του Ισλάμ) και θεωρούμενοι ότι είναι συνεργαζόμενοι του PKK, δηλαδή εχθρού του έθνους. Η επίθεση ήταν τόσο βίαιη που η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μέρος με τα λείψανα και να κάνει την ταφή αλλού, πιο μακριά, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Από αυτό το ψυχικό τραύμα, η Aysel δεν συνήλθε ποτέ. Της διαγνώστηκε άνοια πριν από σχεδόν ένα χρόνο από το τμήμα ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Kocaeli, το οποίο συνιστά μια νοσοκομειακή περίθαλψη. Όμως το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής, που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, διαφωνεί. Η ποινή «μπορεί να συνεχίσει στη φυλακή με τακτική ιατρική περίθαλψη και ελέγχους», καταλήγει το ίδρυμα στην αντι-πραγματογνωμοσύνη του.

Η περίπτωση της Aysel δεν είναι μεμονωμένη. Οι τουρκικές φυλακές έχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 300.000 κρατούμενους, με συνολικό πληθυσμό 83 εκατομμυρίωνΔηλαδή το υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, τον Δεκέμβριο του 2021, υπήρχαν σχεδόν 70.000 κρατούμενοι για 67 εκατομμύρια Γάλλους. «Πολλοί κρατούμενοι βιώνουν ακραίες συνθήκες κράτησης : απομόνωσηβασανιστήριακακομεταχείριση», διαπιστώνουν οι Feleknas Uca και Hisyar Özsoy, οι εκπρόσωποι διεθνών σχέσεων του κόμματος HDP.

Επιστροφή στις φυλακές της Kandira. Στις 9 Δεκεμβρίου 2021, μια 28χρονη Κούρδη πολιτικός, η Garibe Gezer, βρέθηκε νεκρή στο κελί της απομόνωσής της. Η διοίκηση της φυλακής συμπέρανε ότι αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με τους δικηγόρους και τους συγγενείς της, η νεαρή γυναίκα δεν ήταν πια η ίδια από τότε που έγινε σωματική έρευνα στις 24 Μαΐου 2021. Πολύ πριν από το θάνατό της, τους είχε αποκαλύψει ότι είχε βιαστεί από φρουρούς εκείνη την ημέρα. Κανείς δεν ξέρει πια. Οι βουλευτές του HDP στη Βουλή ζήτησαν να ξεκινήσει μια σχετική έρευνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Συλλήψεις και δίκες διαδέχονται η μία την άλλη με σταθερή ένταση

Το κόμμα HDP, με τους περισσότερους από έξι εκατομμύρια ψηφοφόρους του και τις 56 έδρες του στο κοινοβούλιο, αγωνίζεται ακόμη περισσότερο για να ακουστεί καθώς απειλείται με αποκλεισμό. Η διαδικασία ακολουθείται πολύ στενά από τον Ερντογάν και τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Devlet Bahçeli, που ανυπομονούν να δουν τη διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος, πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπονται  για τον Ιούνιο του 2023.

Ένα μεγάλο μέρος των αιρετών αξιωματούχων του κόμματος HDP, δημάρχων και βουλευτών, έχουν συλληφθείτα γραφεία τους δέχονται συστηματικά επιθέσεις, τα μέλη  του δέχονται επιθέσειςξυλοκοπούνται και μερικές φορές σκοτώνονται, όπως η Deniz Poyraz, μια νεαρή γυναίκα που δολοφονήθηκε στις 17 Ιουνίου από έναν εθνικιστή φανατικό μέσα στα γραφεία του κόμματος στη Σμύρνη. Για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, 20 βουλευτές του HDP, που θεωρούνται «τρομοκράτες»κινδυνεύουν να χάσουν σύντομα τη βουλευτική τους ασυλία. Μεταξύ αυτών των αιρετών είναι η Semra Güzel, η οποία καταδικάστηκε από όλα τα ταμπλόιντ για φωτογραφίες στις οποίες τη βλέπουμε στην αγκαλιά ενός ακτιβιστή. Πρόκειται για τον Volkan Bora, ένα μαχητή του PKK που σκοτώθηκε σε επιχείρηση το 2017, του οποίου το κινητό τηλέφωνο, έγινε φύλλο και φτερό από τις υπηρεσίες, έδωσε αυτά τα κλισέ. Αυτά θα προστεθούν στον φάκελο απαγόρευσης του κόμματος HDP και θα ξεκινήσει μια δικαστική έρευνα κατά της βουλευτού, η οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πολλών ετών.

Συλλήψεις, δίκες, φυλακίσεις διαδέχονται η μία την άλλη με αμείωτη ένταση. Το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου 2022 προς το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, η Sedef Kabas, μια εξέχουσα τηλεοπτική δημοσιογράφοςσυνελήφθη στο σπίτι της και στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση για «προσβολή του προέδρου», αδίκημα που τιμωρείται με 4 χρόνια φυλάκιση. Για δημόσια παράθεση μιας παροιμίας…

Από το 2014, τη χρονιά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πρόεδρος, έχουν ανοίξει περισσότερες από 160.000 δικαστικές έρευνες για «εξύβριση», περισσότερα από 30.000 άτομα έχουν δικαστεί και περίπου 13.000 καταδικάστηκαν. Όσον αφορά την καταστολή, η κυβέρνηση βλέπει πλατιά. Τριάντα έξι νέες φυλακές αναμένεται να κατασκευαστούν το 2022, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φυλακών στην Τουρκία σε 374.

Marie Jégo

Πηγή: Ανιχνεύσεις

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube