Weather Icon
Εθνική Άμυνα 12 Ιανουαρίου 2022

Στα ναυπηγεία της Λοριάν «σφραγίζεται» το μεγάλο «deal» για τις φρεγάτες Belharra – «Πυρετός» διαπραγματεύσεων για τις κορβέτες

Στα ναυπηγεία της Λοριάν «σφραγίζεται» το μεγάλο «deal» για τις φρεγάτες Belharra – «Πυρετός» διαπραγματεύσεων για τις κορβέτες

Ο οπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα κατευθυνόμενα αντιαεροπορικά βλήματα Aster 30 και τα αντιπλοικά Exocet block 3 με υποστήριξη για πέντε χρόνια.

Με την υψηλού συμβολισμού κίνηση των Γάλλων να παραδώσουν στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ένα κομμάτι χάλυβα από το πρώτο έλασμα που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belharra, «σφραγίζεται» το μεγάλο «deal» που αλλάζει εποχή στο Πολεμικό Ναυτικό. Xάλυβας ο οποίος θα φέρει τις ανάγλυφες υπογραφές τόσο του Έλληνα υπουργού όσο και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί.

Η Ελληνική αποστολή φτάνει στα ναυπηγεία της Λοριάν  στη Βορειοδυτική Γαλλία το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης για να γίνει δεκτή από τα στελέχη της Νaval Group, να ξεναγηθεί στους χώρους του ναυπηγείου και να ενημερωθεί για τον τρόπο που θα «χτιστούν» εκεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι τρεις ψηφιακές φρεγάτες FDI για λογαριασμό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η συμφωνία η οποία αφορά την απόκτηση των τριών πλοίων με προαίρεση αγοράς ακόμη ενός, την υποστήριξη για 36 μήνες από την ημέρα παράδοσης κάθε φρεγάτας και την προμήθεια του οπλισμού συνολικού κόστους 3.048 δις ευρώ αναμένεται να ψηφιστεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου έπειτα από την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της βουλής και την αναμενόμενη θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο οπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα κατευθυνόμενα αντιαεροπορικά βλήματα Aster 30 και τα αντιπλοικά Exocet block 3 με υποστήριξη για πέντε χρόνια. Και μάλιστα ο φόρτος του οπλισμού που θα αποκτηθεί μαζί με την αγορά των φρεγατών θα υπερβαίνει  τα βλήματα τα οποία θα τοποθετηθούν πάνω στις Belharra.

Αύριο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να λάβουν μέρος στη Σύνοδο υπουργών εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Βρέστη. Στη συνέχεια ο ΥΠΑΜ  θα μεταβεί μαζί με την Φλοράνς Παρλί στη Λοριάν συνοδευόμενος από τον  Αρχηγό του ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη καθώς και τον Αντιναύαρχο Ε.Α Αριστείδη Αλεξόπουλο Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.  Αργότερα τα Γαλλικά ναυπηγεία θα επισκεφθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Συμβούλου Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου στα ναυπηγεία τον περασμένο Νοέμβριο κατά την τελετή τοποθέτησης της τρόπιδας στην πρώτη Belharra  «Amiral Monarc’h» η οποία κατασκευάζεται για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού.

Η επίσκεψη πάντως τόσο του υπουργού όσο και του Αρχηγού ΓΕΝ στη Γαλλία φαίνεται ότι δεν θα περιοριστεί σε συμβολικό χαρακτήρα αλλά πρόκειται μεταξύ άλλων να συζητηθεί και η νέα βελτιωμένη πρόταση της Naval Group η οποία αφορά πέντε κορβέτες Gowind εκτοπίσματος 2800 τόνων σε διαμόρφωση που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό και με κόστος περίπου 1,8 δις ευρώ. Με τους Γάλλους να ξεναγούν την Ελληνική αποστολή και στους χώρους όπου «χτίζονται» οι Gowind και να τους αναλύουν τα χαρακτηριστικά του προτεινόμενου πλοίου.

 Η Ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες θα πιέσει για ακόμη χαμηλότερη προσφορά με ταυτόχρονη αναβάθμιση τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις φρεγάτες MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ» αλλά και εμπλοκή των Ελληνικών ναυπηγείων. Οι Γάλλοι φέρονται ήδη να δεσμεύονται ότι θα αλλάξουν τη γραμμή παραγωγής ώστε να επισπευσθεί η ναυπήγηση της πρώτης Ελληνικής κορβέτας προκειμένου να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025 μαζί με τις πρώτες δύο Belharra. Ουσιαστικά δηλαδή Belharra και Gowind θα κατασκευάζονται ταυτόχρονα στο ίδιο υπόστεγο όπως γίνεται τώρα με την Γαλλική Belharra και την Gowind των Αιγυπτίων.

Επιπλέον, αδιαπραγμάτευτος όπως φαίνεται όρος της Αθήνας  είναι σε ενδεχόμενη συμφωνία με τους Γάλλους  για πέντε Gowind, δύο ή τρεις κορβέτες να «χτιστούν» σε Ελληνικά ναυπηγεία. Με τη Naval Group να εμφανίζεται θετική αλλά να αφήνει στην Ελληνική πλευρά την πρωτοβουλία ώστε να λυθούν τα «ακανθώδη» ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube