Weather Icon

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Διαστρεβλώνει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Διαστρεβλώνει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα

Απάντηση-κόλαφος του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σκληρή απάντηση δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπου επιτίθεται κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και δηλητηριάζει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

“Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας”, αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

“Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον”.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτέθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή τις δηλώσεις της κατά την τελετή παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει:

“Με λύπη έγιναν δεκτές οι αβάσιμες δηλώσεις της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελαροπούλου κατά την τελετή παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου.

Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση”.

Γ. Οικονόμου: Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και ούτε διαγράφεται…”

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για την προκλητική δήλωση της Άγκυρας εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα. “Οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, οι γενοκτονίες είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες… Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και ούτε διαγράφεται…”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube