Weather Icon

Σερβία: Οι Οικολόγοι Νίκησαν την Rio Tinto, οι Διαδηλώσεις Σταμάτησαν την Εξόρυξη Λιθίου

Σερβία: Οι Οικολόγοι Νίκησαν την Rio Tinto, οι Διαδηλώσεις Σταμάτησαν την Εξόρυξη Λιθίου

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε σήμερα να καταργήσει το χωροταξικό σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου στην περιοχή Γιάνταρ στην δυτική Σερβία. Παράλληλα ακύρωσε όλες τις διοικητικές πράξεις, άδειες και αποφάσεις που αφορούσαν την εταιρία «Rio Tinto».

«Ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα που εκφράστηκαν στις οικολογικές διαμαρτυρίες και δώσαμε τέλος στις δραστηριότητες της Rio Tinto στη Σερβία» ανέφερε η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς (φωτό), ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης. Η ‘Ανα Μπρνάμπιτς κάλεσε όλες τις οικολογικές οργανώσεις να λάβουν το πλήρες κείμενο της απόφασης και να το μελετήσουν για να διαπιστώσουν ότι ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα τους.

Η άγγλο-αυστραλιανή εταιρία Rio Tinto δραστηριοποιείται στην Σερβία από το 2004 πραγματοποιώντας έρευνες υπεδάφους. Στην δυτική Σερβία ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα λιθίου και τον Φεβρουάριο του 2020 έλαβε άδεια εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, μία επένδυση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι οικολογικές οργανώσεις συγκέντρωσαν περίπου 300.000 επικυρωμένες υπογραφές πολιτών που ζητούσαν την απαγόρευση εξόρυξης λιθίου. Η πολιτική ηγεσία στην Σερβία θορυβήθηκε αφού οι κινητοποιήσεις λάμβαναν και χαρακτήρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αναγκάστηκε να ακυρώσει την συμφωνία με την εταιρία Rio Tinto. Το λίθιο είναι αλκαλικό μέταλλο και αποτελεί το βασικό χημικό στοιχείο στην κατασκευή σύγχρονων μπαταριών ενώ η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων το καθιστούν το πλέον περιζήτητο υλικό στον κόσμο.  ΑΠΕ ΜΠΕ

Σερβία: Οι Οικολόγοι Νίκησαν την Rio Tinto, οι Διαδηλώσεις Σταμάτησαν την Εξόρυξη Λιθίου (energia.gr)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube