Ευρωπαϊκή Ένωση , Σερβία 16 Ιανουαρίου 2022

Σερβία: Δημοψήφισμα-κλειδί για την πορεία ένταξης στην ΕΕ

Σερβία: Δημοψήφισμα-κλειδί για την πορεία ένταξης στην ΕΕ

Η Σερβία μπορεί να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Σερβία μπορεί να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καθώς οι πολίτες της θα αποφασίσουν εάν θα αλλάξουν το σύνταγμα για να δημιουργήσουν ένα πιο ανεξάρτητο δικαστικό σώμα σύμφωνα με τα πρότυπα του μπλοκ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η θωράκιση των δικαστών και των εισαγγελέων από την πολιτική επιρροή είναι ένα βασικό βήμα για την ευθυγράμμιση των νόμων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας με την ΕΕ. Εάν εγκριθεί το μέτρο αυτό, η εξουσία για τον διορισμό και την απόλυση μελών του δικαστικού σώματος θα αφαιρεθεί από την κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα και θα δοθεί σε ανώτατους δικαστές και ακαδημαϊκούς.

Η Σερβία επιδιώκει ένταξη στην ΕΕ για περισσότερο από μια δεκαετία, αν και η διαμάχη της χώρας με την πρώην επαρχία της το Κοσσυφοπέδιο, η οποία αποσχίστηκε το 2008, έχει αποδειχθεί εμπόδιο για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Με την αντίσταση στην οικοδόμηση της διεύρυνσης εντός της ΕΕ, οι προοπτικές της Σερβίας για ένταξη φαίνεται να έχουν μειωθεί.

Οι προγραμματισμένες τροποποιήσεις, που υποστηρίζονται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου μέσω ενός πιο ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος και θα αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις μιας προηγούμενης αναμόρφωσης από το 2009, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Μάγια Πόποβιτς, καθώς ζήτησε υψηλή προσέλευση ψηφοφόρων.

“Μόνο μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη και μια ανεξάρτητη εισαγγελία εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών και τη νομική προστασία στις δικαστικές διαδικασίες”, ανέφερε ο Πόποβιτς σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου.
Αν επικρατούσε το “ναι” στη σημερινή ψηφοφορία θα άνοιγε ο δρόμος για την τροποποίηση του συντάγματος του έθνους. Οι αλλαγές θα απαιτούν ακόμη κοινοβουλευτική έγκριση. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί τοπική ώρα και κλείνουν στις 8 το βράδυ.

Το δημοψήφισμα θα είναι επίσης ένα μέτρο υποστήριξης για τον Πρόεδρο Aleksandar Vucic και το κυβερνών του Προοδευτικό Κόμμα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις αρχές Απριλίου.

Το κόμμα του Βούτσιτς κέρδισε συντριπτικά το 2020, όταν οι κύριες ομάδες της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν το ψηφοδέλτιο λόγω των προεκλογικών συνθηκών.

Ωστόσο, η αναθεώρηση έχει βαθύνει τις διαφορές στην ήδη πολωμένη πολιτική της Σερβίας, καθώς ομάδες της αντιπολίτευσης τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να απορρίψουν το μέτρο ή να αποχωρήσουν από το ψηφοδέλτιο.

Οι νέοι κανόνες είναι μια “ιδιωτικοποίηση” των κρατικών εξουσιών και παραχωρούν τον έλεγχο του δικαστικού σώματος σε μια μικρή, μη εκλεγμένη ομάδα, σύμφωνα με τον Σάσα Ραντούλοβιτς, πρώην υπουργό Οικονομίας και ευρωσκεπτικιστή που ηγείται του αντιπολιτευόμενου κόμματος ονόματι “Το Αρκετά είναι Αρκετά”.

“Οι άνθρωποι μπορούν να αντικαθιστούν τους νομοθέτες κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά έτσι, δεν θα είναι δυνατό να αλλάξουν κακοί δικαστές ή εισαγγελείς”, δήλωσε ο Ραντούλοβιτς στην εφημερίδα Politika την Παρασκευή. “Θα συνεχίσουν να διορίζουν ο ένας τον άλλον”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube