Weather Icon

Σενέρ Λεβέντ: Οι κακοί, αυτοί είναι το πρόβλημα στην Κύπρο

Σενέρ Λεβέντ: Οι κακοί, αυτοί είναι το πρόβλημα στην Κύπρο

Αν με αποκαλέσεις Ελληνοκύπριο και όχι οπαδό των Ελληνοκυπρίων, δεν έχω αντίρρηση

Με αποκαλείς οπαδό των Ελληνοκυπρίων; Κάνεις λάθος, κύριέ μου. Δεν είμαι οπαδός των Ελληνοκυπρίων. Είμαι Ελληνοκύπριος. Ένας Έλληνας της Κύπρου. Κοιτάω από τον νότο στον βορρά και όχι από τον βορρά στον νότο.

Με πλησιάζει μια ηλικιωμένη γυναίκα ντυμένη στα μαύρα που περπατά ακουμπημένη στο μπαστούνι της. «Πού κοιτάζεις γιε μου;», με ρωτά. «Κοιτάζω την τεράστια σημαία που υπάρχει στα βουνά μας», της λέω. Αναστενάζει βαθιά. «Μην την κοιτάζεις πολύ, θα μαυρίσει το μέσα σου», μου λέει. Περπατάει βαριά και απομακρύνεται από κοντά μου.

Παράξενες σκέψεις μου περνούν από το μυαλό. Γεννήθηκα, λέει, σε αυτό τον κόσμο ως ένας ορθόδοξος χριστιανός και Ελληνοκύπριος. Αν γεννιόμουν ως ένας μουσουλμάνος Τούρκος, μήπως τα συναισθήματα και οι σκέψεις μου θα ήταν διαφορετικές; Όπως εκείνοι που είναι ευγνώμονες επειδή γεννήθηκαν Έλληνες και όχι Τούρκοι, να είμαι και εγώ ευγνώμων; Όχι, όχι. Δεν γίνεται! Δεν θέλω καν να το σκεφτώ αυτό. Αν περάσει από το μυαλό μου, το διώχνω. Ούτε να γεννηθείς Τούρκος είναι ατυχία, ούτε να γεννηθείς Έλληνας. Ούτε να γεννηθείς Τούρκος είναι τιμή, ούτε να γεννηθείς Έλληνας. Θέλησε η μητέρα μου. Θέλησε ο πατέρας μου. Και έγινα εγώ. Να αυτό είναι όλο.

Με αποκαλείς οπαδό των Ελληνοκυπρίων; Κάνεις λάθος, κύριέ μου. Δεν είμαι οπαδός των Ελληνοκυπρίων. Είμαι Ελληνοκύπριος. Μήπως είναι κακό πράγμα να είναι κανείς Ελληνοκύπριος;

Κανείς άλλος σε αυτό τον κόσμο εκτός από τη σοβινιστική ιστορία δεν γράφει ότι οι καλοί και οι κακοί καθορίζονται ανάλογα με τα έθνη.

Στην Κύπρο δεν υπάρχουν δύο κοινότητες. Υπάρχουν μόνο καλοί και κακοί άνθρωποι. Γελιούνται όσοι λένε ότι υπάρχουν δυο κοινότητες. Στον κόσμο όλοι χωρίζονται στα δυο. Στους καλούς και στους κακούς.

Και ο καβγάς σε αυτό το νησί είναι ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς. Όχι ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους.

Οι καλοί Τούρκοι και οι καλοί Έλληνες ποτέ δεν θέλησαν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον. Ποτέ δεν καβγάδισαν. Δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να πολεμήσουν ο ένας ενάντια στον άλλον. Γίνονταν φίλοι μεταξύ τους όταν ήταν στη σκοπιά στα απέναντι οδοφράγματα. Άναβαν ο ένας το τσιγάρο του άλλου. Ακόμα και μέσα σε εκείνες τις αιματηρές μέρες, υπήρξε Ελληνοκύπριος αδελφός που μετέφερε μυστικά γάλα σε ένα νεογέννητο βρέφος Τουρκοκύπριου. Όταν μεγάλωσε το παιδί, τον αποκάλεσε «ο γαλακτερός μου πατέρας».

Οι καλοί Έλληνες προστάτευσαν από τους κακούς Τούρκους τους καλούς Τούρκους που θα σκότωναν οι κακοί Τούρκοι.

Γιατί με αποκαλείς οπαδό των Ελληνοκυπρίων; Αν με αποκαλέσεις Ελληνοκύπριο, δεν θα έχω καμία αντίρρηση. Ο μόνος δρόμος για να είσαι δίκαιος σε αυτό το νησί είναι να μην είσαι Έλληνας ή Τούρκος. Να είσαι μόνο άνθρωπος. Ή να είσαι μόνο Κύπριος.

Όταν κοιτάζω από τον βορρά στον νότο, βλέπω το άλλο μισό της πατρίδας μου πίσω από οδοφράγματα. Όταν κοιτάζω από τον νότο στον βορρά, βλέπω το άλλο μισό.

Πιο πολύ τις νύχτες με πιάνει μια αφηρημάδα. Ακόμα δεν μπορέσαμε να απαλλαχτούμε από τους κακούς. Μήπως είναι πολύ ισχυρότεροι οι διάβολοι από τους αγγέλους; Οι καλοί ηττούνται πάντοτε επειδή είναι καλοί;

Κάποτε, τις στιγμές που με πλακώνει μια απελπισία σάμπως και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σωθούμε, ακούω έναν Τσαϊκόφσκι, έναν Μότσαρτ, έναν Μπετόβεν και συνέρχομαι.

Όπως υπάρχουν κακοί Ελληνοκύπριοι τους οποίους μισώ στον νότο, έχω και Τουρκοκύπριους φίλους τους οποίους αγαπώ πολύ στον βορρά.

Είμαι βέβαιος ότι και στον βορρά έτσι είναι. Υπάρχουν Τουρκοκύπριοι που μισούν τους κακούς Τουρκοκύπριους, ενώ έχουν φίλους Ελληνοκύπριους τους οποίους αγαπούν πολύ στον νότο.

Στην ιστορία αυτού του νησιού δεν υπάρχουν κοινότητες που έχουν δίκαιο ή άδικο. Είναι και αυτό ζήτημα καλών και κακών. Είδα Τουρκοκύπριους που δεν άπλωσαν καθόλου το χέρι τους σε λάφυρα.

Έχω πολλούς φίλους που δεν γιορτάζουν τις 20 Ιουλίου ως γιορτή. Θεωρούν και εκείνοι κακούς τους Τούρκους τους οποίους θεωρώ εγώ κακούς. Θεωρώ και εγώ κακούς τους Έλληνες τους οποίους θεωρούν εκείνοι κακούς. Αν δεν πληθύνουμε εμείς, δεν θα αποκτήσει ησυχία αυτό το νησί.

Ε εσύ φίλε που με αποκαλείς οπαδό των Ελληνοκυπρίων, αν θα με αγαπάς επειδή είμαι Τούρκος, να μην με αγαπάς καθόλου. Δεν θέλω. Ας μην με αγαπά κανείς και επειδή είμαι Έλληνας. Μήπως όλα αυτά είναι ασυναρτησίες; Κοίτα τα μάτια μου. Μήπως θα ονειρεύονταν αν ήταν τυφλά;

Πηγή: Πολίτης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube