Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 19 Ιανουαρίου 2022

Ρωσική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον: Να σταματήσουν οι ΗΠΑ να προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο

Ρωσική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον: Να σταματήσουν οι ΗΠΑ να προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο

Μόσχα – Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

«Οι αρχές των ΗΠΑ, εάν είναι πραγματικά δεσμευμένες για μια διπλωματική διευθέτηση της ενδοουκρανικής σύγκρουσης, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την προμήθεια νέων παρτίδων όπλων στο Κίεβο». Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικά αφοσιωμένες στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της ενδοουκρανικής σύγκρουσης, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την προμήθεια νέων παρτίδων όπλων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», απάντησε η ρωσική διπλωματική αποστολή με ανάρτηση στο Facebook.

«Αντίθετα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ουκρανικές αρχές προκειμένου να τις πείσει να σταματήσουν να σαμποτάρουν τις συμφωνίες του Μινσκ», τονίζει η πρεσβεία.

Η ρωσική διπλωματική αποστολή υπενθύμισε ότι νωρίτερα την Τρίτη, «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου ανακοίνωσαν από κοινού την απουσία βημάτων αποκλιμάκωσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα» , ενώ υποστήριξαν πως η Ρωσία «μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισβάλει σε ένα γειτονικό κράτος, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Λευκορωσίας».

«Για άλλη μια φορά τονίζουμε: Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν. Η πρακτική της μετακίνησης στρατευμάτων στο δικό μας έδαφος είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα». Νωρίτερα χθες, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα , το CNN ανέφερε ότι οι αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως σημειώνεται οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να μεταφέρουν φορητά όπλα, πυρομαχικά, ιατρικό εξοπλισμό και ραντάρ επιτήρησης στην Ουκρανία.

Η αμερικανική εφημερίδα Politico ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε προηγουμένως διατάξει την συγκεκριμένη υποστήριξη προς το Κίεβο. Πρόκειται για έναν μηχανισμό βάσει του οποίου οι ΗΠΑ μπορούν να στείλουν «επείγουσα στρατιωτική βοήθεια» σε άλλη χώρα από τις αποθήκες του Πενταγώνου. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον μηχανισμό, η Ουάσιγκτον θα μεταφέρει σύστημα ραντάρ και φορητό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, δήλωσε πως η αύξηση της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία οξύνει την ένταση στη ζώνη σύγκρουσης στα νοτιοανατολικά της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube