Weather Icon

Reuters: «Συμφωνία Τουρκίας και Κατάρ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενδιαφέρονται και τα Εμιράτα»

Reuters: «Συμφωνία Τουρκίας και Κατάρ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενδιαφέρονται και τα Εμιράτα»

Η Τουρκία “παρούσα” στο αεροδρόμιο του Αφγανιστάν

Η Τουρκία και το Κατάρ συμφώνησαν να παρέχουν ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εάν τους ανατεθεί αυτός ο ρόλος  κατά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters με βάση τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Η συμφωνία μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας πρέπει να επικυρωθεί από τους Ταλιμπάν.

Μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, η Τουρκία δήλωσε ότι είναι ανοιχτή να λειτουργήσει το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ με το Κατάρ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το BBC Turkish, το Reuters ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να διατηρηθεί σε λειτουργία το αεροδρόμιο.

Άγκυρα και Ντόχα συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο ασφαλείας για την αποστολή του αεροδρομίου, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται για άλλα θέματα, όπως η χρηματοδότηση, δήλωσαν διπλωματικές πηγές σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Οι Ταλιμπάν αναμένεται να παρέχουν εξωτερική ασφάλεια και όποιος διευθύνει το αεροδρόμιο αναμένεται να παρέχει εσωτερική ασφάλεια», είπε μια πηγή. «Η διαδικασία συνεχίζεται με εποικοδομητικό τρόπο», είπε η πηγή, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Αναφέρθηκε ότι αντιπροσωπεία Τούρκων και Κατάρ αξιωματούχων είχε συνομιλίες για το θέμα στην Καμπούλ αυτήν την εβδομάδα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ ανέφερε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα βρίσκεται στην Ντόχα την επόμενη εβδομάδα για να «ολοκληρώσει» τις συνομιλίες με το Κατάρ και την Τουρκία σχετικά με τη λειτουργία και τη διαχείριση του αεροδρομίου.

Αντιπροσωπείες από το Κατάρ και την Τουρκία διεξήγαγαν δύο ημέρες «εντατικές διαπραγματεύσεις» αυτήν την εβδομάδα για τον έλεγχο του αεροδρομίου στην Καμπούλ, ανέφερε η δήλωση την Πέμπτη.

ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube