Weather Icon

Πρόβλεψη: Η επιστροφή του Καζακστάν στην τροχιά της Μόσχας θα θολώσει τα όνειρα του Μεγάλου Τουράν

Πρόβλεψη: Η επιστροφή του Καζακστάν στην τροχιά της Μόσχας θα θολώσει τα όνειρα του Μεγάλου Τουράν

Εάν το Καζακστάν επιστρέψει στην “αγκαλιά” της Μόσχας, θα εμποδίσει και θα ματαιώσει τα σχέδια και τα όνειρα του Ερντογάν για το Μεγάλο Τουράν. Μια τέτοια γνώμη εξέφρασε ο επικεφαλής του τμήματος Ιρανικών σπουδών της Σχολής Ανατολικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστιμίου του Ερεβάν Βαρτάν Βοσκανιάν.

“Η εισαγωγή της αποστολής της CSTO στο Καζαχστάν ως μέλου του Οργανισμού προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε αυτή τη χώρα – μεταξύ άλλων, είναι σημαντική ως ένα βήμα προς την εξουδετέρωση του τουρκικού επεκτατισμού, που με την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία άρχισε να παίρνει πιο ρεαλιστική μορφή

Νομίζω ότι η ενίσχυση της επιρροής της Μόσχας στο Καζαχστάν θα γίνει ένα σημαντικό πλήγμα στις τουρανικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στον φορέα της Κεντρικής Ασίας», είπε. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ειδικός υπενθύμισε ότι το Καζακστάν πάντα θεωρούνταν από την Τουρκία ως ο σημαντικότερος εταίρος στην εφαρμογή της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής.

Και τώρα στο Ερντογάν λάμπει την προοπτική να χάσει ένα τόσο εντυπωσιακό προπύργιο της εφαρμογής των γεωπολιτικών του σχεδίων στην Κεντρική Ασία. Επιπλέον, υπέρ του κύριου γεωπολιτικού αντιπάλου στο πρόσωπο της Ρωσίας, στο έδαφος του οποίου, εν τω μεταξύ διαδίδονται οι φιλοδοξίες του Ερντογάν για το Τουράν.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Βοσκανιάν σημείωσε ότι ένα τέτοιο πλήγμα στην ιδέα του​ «Μεγάλου Τουράν» γενικά, ταιριάζει στα εθνικά συμφέροντα της Αρμενίας ως ένα από τα πιθανά θύματα αυτού του επεκτατικού σχεδίου της Άγκυρας. Που είναι μόνο ένας από τους λόγους για τη θετική αξιολόγηση της δραστηριότητας του Ερεβάν ως προέδρου της CSTO. Κατά τη γνώμη του Βοσκανιάν, υπό αυτό το πρίσμα, η αρμενική ηγεσία πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τη συνεργασία στο πλαίσιο της CSTO για τη διασφάλιση της εξωτερικής ασφάλειας της χώρας και όχι τις προσδοκίες για τη βοήθεια στην καταστολή των διαδικασιών εντός της χώρας.

Σε συνέντευξη στη Διμόσια Τιλεόρασon σχετικά με την αποστολή αρμενικών στρατευμάτων στο Καζαχστάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής της CSTO, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Αρμέν Γκριγκοριάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αρμενία θα λάβει επίσης τη σχετική βοήθεια στο μέλλον.

“Ξέρετε, ότι καμία δημοκρατία και επαναστατικά ιδεώδη και αξίες δεν μπορούν να συγκριθούν με την αξία της αποκατάστασης και της ενίσχυσης του συστήματος ασφαλείας της Αρμενίας. Πιστεύω ότι, η Αρμενία δηλώνοντας έτοιμη να στείλει την ειρηνευτική αποστολή στο Καζαχστάν συμμετέχει άμεσα σε αυτήν τη διαδικασία, διευκολύνοντας την επιστροφή του Καζαχστάν στη ζώνη επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η χώρα μας έχει προσφέρει στη Μόσχα μια σοβαρή υπηρεσία. Και τώρα είναι απαραίτητο να υπολογίσουμε τις προτιμήσεις που μπορεί και πρέπει να λάβει η χώρα μας γι ‘αυτό. Πιστεύω ότι η αρμενική ηγεσία πρέπει να το λάβει υπόψη και να το εφαρμόσει αποκλειστικά για να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας από εξωτερικές απειλές”, συνόψισε ο Βοσκανιάν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube