Weather Icon

Πολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν για την ψήφο των Κούρδων

Πολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν για την ψήφο των Κούρδων

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν υποδέχεται στο γραφείο του, στη φυλακή του Ιμραλί, το Σελαχατίν Ντεμιρτάς και την Περβίν Μπουλντάν, συμπροέδρους του HDP. Η επίσκεψη και η συνάντηση έγινε με την έγκριση της κυβέρνησης Ερντογάν, το 2013, όταν ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες για πολιτική επίλυση του Κουρδικού

Ο Ερντογάν αναζητεί διέξοδο διεκδικώντας την ψήφο των Κούρδων

Σχόλιο: Ο Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να κερδίσει τις εκλογές του 2023. Σε εσωτερικό επίπεδο, η μόνη του ελπίδα είναι οι ψήφοι των Κούρδων. Ακολουθεί σχετικό άρθρο του Φεχμί Κορού, ισλαμιστή δημοσιογράφου, που για ένα διάστημα ήταν υμνητής του Ερντογάν και υποστηρικτής του ΑΚΡ.

Έχουμε κολλήσει μεταξύ του άξονα Ιμραλί-Ανδριανούπολης-Κανδηλίου. Θα περιμένουμε τον “μεγαλύτερο λογαριασμό”…

Φεχμί Κορού

Η τελευταία δήλωση του Ερντογάν,  ο οποίος είναι και πρόεδρος του AKΡ, για τον άξονα Αδριανούπολης-Ιμραλί, φαίνεται ότι εξέπληξε πολλούς.

Με αυτή τη δήλωση, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται στη φυλακή της Αδριανούπολης, θα λογοδοτήσει στον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που βρίσκεται φυλακισμένος στο Ιμραλί. στην Αδριανούπολη. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε επίσης ότι ο Οτζαλάν θα ζητήσει «τον μεγαλύτερο λογαριασμό» από τον Ντεμιρτάς…

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια στη φυλακή της Αδριανούπολης, συνελήφθη από τις αρχές όταν ήταν συμπρόεδρος του HDP, επειδή συνδέθηκε με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος δικάστηκε ως αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης και εκτίει ισόβια κάθειρξη στο νησί Ιμραλί. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Οτζαλάν θα ζητήσει ευθύνες από τον Ντεμιρτάς, τις οποίες ονομάζει “μεγάλο λογαριασμό”.

 

Οι σχολιαστές του θέματος εστιάζουν σε πολλές πτυχές του θέματος…

«Πώς ξέρει ο Πρόεδρος ότι θα συμβεί μια τέτοια εξέλιξη;» ρωτάει κάποιος.

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Οτσαλάν προσπάθησε να εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία, άλλοτε στέλνοντας ένα μήνυμα από το Ιμραλί και άλλοτε γράφοντας μια επιστολή πριν από τις εκλογές.

Προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για το θέμα.

Όταν άκουσα για πρώτη φορά την είδηση, μια διαφορετική ερώτηση ήρθε στο μυαλό μου: «Αφού ο Οτζαλάν θα ζητήσει ευθύνες από τον Ντεμιρτάς, με ποια λογική συνδέθηκε με το PKK;»

Ο Οτσαλάν είναι αναμφισβήτητα ο ηγέτης της οργάνωσης PKK. Δεν αρνήθηκε ούτε μια φορά αυτόν τον τίτλο, δικάστηκε εξαιτίας αυτού και η ποινή του δόθηκε για τον ίδιο λόγο. Θυμόμαστε επίσης ότι συχνά αναφερόταν ως ο «δολοφόνος παιδιών» κατά τη διάρκεια της δίκης του. Άνθρωποι των οποίων οι δεσμοί με το PKK είναι πολύ ανοιχτοί δεν αμφισβήτησαν ποτέ την ηγεσία του Οτσαλάν.

Ο Selahattin Demirtaş, από την άλλη, μπήκε στην πολιτική ζωή που τον ενδιέφερε όταν ήταν νεαρός δικηγόρος από το HDP. Εξελέγη βουλευτής, προχώρησε εντός του κόμματος και ανήλθε στη θέση του συμπροέδρου.

Ήταν πάντα στη νόμιμη πολιτική.

Στα μηνύματα που στέλνει από τη φυλακή ο Demirtaş μιλά συνεχώς για τον δημοκρατικό αγώνα.

Για ποιο θέμα θα ζητήσει από τον Demirtaş να λογοδοτήσει ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν;

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε μια δήλωση που θα μπορούσε να περιπλέξει -ίσως να το κάνει πιο εύκολο- για τους δικαστές που δικάζουν τον Demirtaş …

Μήπως μετά από αυτήν τη δήλωση του Ερντογάν, ο Ντεμιρτάς δεν θα έπρεπε να μείνει στη φυλακή ούτε μια μέρα ακόμα;

Όσοι κάνουν δηλώσεις για λογαριασμό του κράτους δηλώνουν επίμονα ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK έχει τελειώσει. Ποιος ξέρει πόσες φορές ακούσαμε από τον υπουργό Εσωτερικών Σ. Σοϊλού ότι η οργάνωση δεν μπορούσε πλέον να βρει νέους οπαδούς. Μας λέει ότι ο αριθμός των μαχητών που παραμένουν στο βουνό είναι επίσης λίγος.

Από τις δηλώσεις που γίνονται στα ΜΜΕ φαίνεται ότι δυσκολεύονται όσοι μαχητές βρίσκονται στο βουνό.

Μια συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα σε ιστότοπο ο Ντουράν Καλκάν, ένας από τους αρχηγούς του ορεινού επιτελείου του PKK, έγινε θέμα ειδήσεων στα μέσα μας. Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο ίδιος ο Καλκάν παραδέχτηκε ότι υπήρχαν σχέσεις μεταξύ της οργάνωσής του και των ευρωπαϊκών χωρών, αν και προηγουμένως αρνιόταν ότι υπήρχε κάτι τέτοιο.

Ο Ντουράν Καλκάν έκανε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις απαντώντας στο ερώτημα γιατί η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από το κράτος και στο παρελθόν ονομαζόταν «ειρηνευτική διαδικασία», δεν είχε αποτέλεσμα.

Με βάση αυτά που είπε ο Καλκάν, οι ξένες δυνάμεις δεν έδωσαν την ευκαιρία για τη λύση του κουρδικού προβλήματος και την ανάπτυξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σε ομιλίες που γίνονταν ανοιχτά, πολλές δυνάμεις, πολλά κράτη έδειχναν ότι ήταν υπέρ της ειρήνης, υπέρ μιας δημοκρατικής πολιτικής λύσης και αντίθετες με την ένοπλη σύγκρουση. Από την άλλη πλευρά, όμως, επέβαλαν στο ΡΚΚ τον πόλεμο, λέγοντας  ξανά και ξανά «δεν θα κηρύξεις κατάπαυση του πυρός, θα συνεχίσεις τον πόλεμο». Ήταν μια σύγκρουση, ένα αδιέξοδο, που άλλοτε επιβαλλόταν φανερά, άλλοτε κρυφά, άλλοτε λεκτικά και άλλοτε ουσιαστικά. Κανένα κράτος δεν έχει προσεγγίσει το ΡΚΚ με λύση, πρόγραμμα λύσης ή έργο λύσης. Αντίθετα, δημιούργησε μια σχέση, έμαθε τις σκέψεις, τις πολιτικές και τις προθέσεις του ΡΚΚ. Αν οι προθέσεις του ΡΚΚ ήταν υπέρ της λύσης, υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ακυρώσουν τέτοιες πολιτικές…

Πρόκειται για φρικτές ομολογίες.

Για κάποιο λόγο κανείς δεν μίλησε γι’ αυτές τις δηλώσεις;

Ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του PKK μίλησε για “ξένα κέντρα”, αλλά οι πολιτικοί που βλέπουν συνεχώς «ξένη ανάμειξη» σχεδόν σε κάθε άσχετο γεγονός στα πράγματα της Τουρκίας, αγνόησαν την επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους από έναν αξιωματούχο του PKK.

Δεν είναι κατανοητό.

Όπως δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Ντουράν Καλκάν έκανε μια τέτοια ομολογία από το πουθενά…

Φαίνεται ότι υπάρχει μια σειρά από θέματα που δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε την εξής δήλωση: «Αυτή τη στιγμή, τη μεγαλύτερη απολογία ο κρατούμενος της Αδριανούπολης (Demirtaş) θα την δώσει στο Ιμράλι. Ορσμένοι νομίζουν ότι όλα είναι καλά (σ.τ.μ. αναφέρεται στα ποσοστά του HDP). Έχουν κι αυτοί τις εσωτερικές τους διαφωνίες. Θα γίνει ξεκαθάρισμα μεταξύ τους». Με βάση αυτήν τη δήλωση, ο Οτζαλάν ετοιμάζεται να ζητήσει λογαριασμό και να ζητήσει ευθύνες από τον Ντεμιρτάς, για τον αρνητικό ρόλο που έπαιξε το HDP στη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης του Κουρδικού.

Πώς θα ζητήσει ευθύνες;

Πώς μπορεί ένας κρατούμενος (Οτσαλάν), που περνά τις μέρες του σε ένα νησί που έχει μετατραπεί σε φυλακή αφού δικάστηκε ως αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης, να ζητήσει λογαριασμό από κάποιον (Demirtaş) που είναι επίσης στη φυλακή, ο οποίος είναι επίσης προφυλακιστέος λόγω «τρομοκρατίας», ακόμα κι αν δεν έχει καταδικαστεί;

Σχετικά με ποιο θέμα θα ζητήσει ευθύνες;

Θα καταθέσει ο κρατούμενος στο Ιμραλί εναντίον του κρατούμενου στην Αδριανούπολη;

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει η έκφραση «ο μεγαλύτερος λογαριασμός» στη δήλωση του Ερντογάν.

Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι στην Τουρκία συμβάινουν περίεργα πράγματα.

Πηγή: fehmikoru.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube