Weather Icon

Ποιος βοηθάει τη Βόρεια Κορέα;

Ποιος βοηθάει τη Βόρεια Κορέα;
29-01-2022 – Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε τη δοκιμή δύο πυραύλων κρουζ και ενός άλλου τακτικού βαλλιστικού πυραύλου που σύμφωνα με πληροφορίες ταξίδεψε πάνω από 1800 χιλιόμετρα (1118 μίλια) χωρίς να εντοπιστεί. Πρόκειται για την έκτη δοκιμή υπερηχητικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας από τις αρχές του έτους, με ρυθμό έξι δοκιμών σε λιγότερο από ένα μήνα.

H Πιονγκγιάνγκ
.
Σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, οι πύραυλοι κρουζ που δοκιμάστηκαν είναι βελτιωμένες εκδόσεις ενός μοντέλου μεγάλου βεληνεκούς. Μια νέα κεφαλή ενός τακτικού βαλλιστικού πυραύλου δοκιμάστηκε επίσης και σύμφωνα με πληροφορίες ταξίδεψε 1800 χιλιόμετρα χωρίς να εντοπιστεί από την αρμάδα των ηλεκτρονικών και δορυφορικών πληροφοριών της Ουάσιγκτον και των πρόθυμων ή αναγκαστικών συμμάχων της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ακόμη και να επιταχύνει τον αποτρεπτικό μηχανισμό της. Αυτή η μικρή, φτωχή και απομονωμένη χώρα στη Βορειοανατολική Ασία, που υπόκειται σε διπλό εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη για 70 χρόνια και λέγεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, καταφέρνει να αλυσοδέσει υπερηχητικές δοκιμές πυραύλων σε «αλυσίδα», ενώ μια υπερδύναμη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζει όλες τις δυνατές δυσκολίες για να επιτύχει μια και μόνο δοκιμή υπερηχητικών όπλων. Πώς είναι δυνατόν αυτό; Ποιος βοηθάει πραγματικά τη Βόρεια Κορέα;.
Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται ως leitmotif όταν πρόκειται για το γιγαντιαίο τεχνολογικό άλμα της Βόρειας Κορέας προς τα εμπρός. Χωρίς να υποτιμήσουμε την ίδια την ιδιοφυΐα των Κορεάτων, τέτοιες προηγμένες τεχνικές, που ανήκουν σε μια μικρή χούφτα βιομηχανικών χωρών, δεν είναι προσβάσιμες από χώρες που θεωρούνται από τις πιο προηγμένες στον κόσμο και απαιτούν απαράμιλλη τεχνογνωσία, εργαλειομηχανές και άριστη εμπειρία. Ποιος βοηθάει τη Βόρεια Κορέα;.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι καθόλου τόσο προφανής όσο πιστεύουν ορισμένοι προπαγανδιστές και άλλοι που ονομάζονται “ειδικοί” στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Μια πιθανή βοήθεια από την Κίνα πρέπει να αποκλειστεί καταρχάς, καθώς τα σινοκορεατικά σύνορα είναι ένα από τα πιο ελεγχόμενα στον κόσμο. Επιπλέον, η Κίνα, μόνιμο και υπεύθυνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ενωμένων Εθνών και ανησυχώντας για την εικόνα της ως ανερχόμενης δύναμης στη διεθνή σκηνή, δεν επιθυμεί να αναλάβει κανένα πιθανό κίνδυνο να βρεθεί σε παράβαση των διεθνών ψηφισμάτων. Η Ρωσία είναι από καιρό ύποπτη μέσω ενός μοντάζ από διάφορους πληρεξούσιους, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό το μοντέλο δεν αντιστέκεται ούτε στην ανάλυση των δεδομένων πληροφοριών ούτε στη συλλογή του σήματος. Ditto για πιθανή βοήθεια μέσω Βιετνάμ ή Μαλαισίας. Αυτές οι υποθέσεις που προτάθηκαν για την ενίσχυση του εμπάργκο στις μυστικές εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας με τη Νοτιοανατολική Ασία και την ινδική υποήπειρο αποδείχθηκαν τραβηγμένες εκτός από τη χρησιμότητά τους να δικαιολογήσουν περισσότερη πίεση σε μια οικονομικά στραγγαλισμένη Βόρεια Κορέα.
.
Η μεγάλη έκπληξη
.
Εδώ και μερικά χρόνια, οι αμερικανικές, ρωσικές και κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες μισής ντουζίνας Γερμανών μηχανικών που είναι ύποπτοι ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Ένας από αυτούς, ο οποίος έκανε συχνά ταξίδια στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, φέρεται να εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014 με την πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εξασφαλίζουν την σύνδεση μεταξύ Κουάλα Λουμπούρ και Πεκίνου. Μια πολύ μυστηριώδης εξαφάνιση ενός Boeing-777-200ER με 227 επιβάτες και 27 μέλη πληρώματος που δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα και η οποία θα παραμείνει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της εποχής μας και της ιστορίας της αεροπορίας. Ωστόσο, αυτή η πίστα δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από ενοχοποιητικά στοιχεία. Τον Ιούνιο του 2018, η ουκρανική πίστα διερευνάται πάλι και «φροντίζεται» αποκλείοντας με πληθώρα μέσων τη συνέχιση μιας κινεζικής προσπάθειας εξαγοράς για ό, τι απέμεινε από τις σοβιετικές στρατιωτικές βιομηχανίες σε αυτή τη χώρα. Στη συνέχεια, ήταν η σειρά του Πακιστάν, το οποίο διατήρησε για λίγο πολύ περιορισμένη συνεργασία με την Πιονγκγιάνγκ για την υγρή και στερεά προωθητική προώθησης των βαλλιστικών πύραυλων. Και πάλι, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα και το επίπεδο αυτής της συνεργασίας, που διεξήχθη επειγόντως σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο όπου το Πακιστάν αντιμετώπιζε την απειλή πυρηνικής σύγκρουσης με την Ινδία, ήταν πολύ κατώτερο από τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τεχεράνης και της Πιονγκγιάνγκ. Όλες αυτές οι πίστες αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς όταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να παρακολουθούν μια νέα πίστα στη γερμανόφωνη Ελβετία, όπου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε σπουδάσει με ψεύτικο όνομα. Αυτή η πίστα οδήγησε σε μια μεγάλη έκπληξη: μεταξύ 1999 και 2005 η Βόρεια Κορέα φέρεται να έλαβε τεχνική βοήθεια από μια ομάδα ανεξάρτητων μηχανικών από μια σκανδιναβική χώρα που παρουσιάστηκαν ως άνθρωποι βαθιά απογοητευμένοι από την αναγκαστική εγκατάλειψη του τεχνολογικού και βιομηχανικού δυναμικού της χώρας τους και τον αφανισμό της. Μεταξύ των πολλών, στελέχη της Saab Aerospace AB. Δεν ήταν οι μόνοι. Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες μηχανικοί θυμωμένοι με αυτό που έχει γίνει με την πολιτική των αντίστοιχων χωρών τους που θεωρούν υπό την μπότα της Ουάσιγκτον έχουν επίσης ενταχθεί στην ομάδα και φέρονται να σχημάτισαν μια ομάδα σοκ εντός της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Πιονγκγιάνγκ. Μια ομάδα ενισχυμένη από πρώην Κινέζους μηχανικούς, μηχανικούς από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και δύο ειδικούς, επιζώντες ενός σκληροπυρηνικού γερμανικού επαναστατικού κινήματος της αριστεράς τη δεκαετία του ’70.
.
Οι Βορειοκορεάτες έμαθαν πολύ γρήγορα να καινοτομούν με πολύ λίγα μέσα που διατέθηκαν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του δόγματος του Οδηγού. Θεωρούν τους εαυτούς τους όχι μόνο ως επιζώντες ενός πολέμου εξόντωσης (οι απειλές της χρήσης ατομικής βόμβας που διακηρύσσονταν δυνατά από τον στρατηγό MacArthur, η στρατηγική του χαλιού βομβών και  ο βιολογικός πόλεμος κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, δεν ξεχάστηκαν ποτέ) αλλά αντιμετωπίζουν συνεχώς την αφόρητη απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Εξ ου και η επιθυμία τους να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να αποκτήσουν ένα ύστατο αποτρεπτικό μέσο με ικανότητα δεύτερου χτυπήματος σε περίπτωση επίθεσης. Μπορεί κανείς να επικρίνει ασταμάτητα και με καλή πρόθεση τον πολύ ανυπέρβλητο χαρακτήρα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία του προγονικού πολιτισμού αυτής της χώρας. Αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, η Βόρεια Κορέα είναι παραδόξως μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχει μια εξαιρετικά συνεκτική αμυντική πολιτική προσαρμοσμένη στη φύση των εξωτερικών απειλών στις οποίες έχει υποβληθεί αυτή η χώρα για επτά δεκαετίες.
.
Qui aide la Corée du Nord? – Strategika51 Intelligence
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube