Weather Icon

Πετρέλαιο: Η έκρηξη στον αγωγό Ιράκ-Τουρκίας ώθησε την κούρσα των τιμών

Πετρέλαιο: Η έκρηξη στον αγωγό Ιράκ-Τουρκίας ώθησε την κούρσα των τιμών

Έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στην Τουρκία

Προς τα 90 δολάρια το βαρέλι «τρέχουν» οι τιμές του αργού και τροφοδοτούν προβλέψεις για άνοδο ακόμη και στα 100 δολάρια.

Μετά τη χθεσινή άνοδο που πυροδοτήθηκε από το εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό που συνθέτουν Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν σήμερα, για τέταρτη ημέρα, την ανοδική τους πορεία, μετά την έκρηξη στον πετρελαϊκό αγωγό από το Ιράκ προς την Τουρκία που ενέτεινε τις ανησυχίες για το ήδη στενό ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης. 

Η έκρηξη σημειώθηκε σε βασικό αγωγό αργού πετρελαίου με τον οποίο μεταφέρεται πετρέλαιο από το Ιράκ- τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον ΟΠΕΚ- στο τουρκικό λιμάνι στη του Τσεϊχάν, στη Μεσόγειο Θάλασσα.  Σύμφωνα με την τουρκική εταιρεία κατασκευής αγωγών Botas, η φωτιά έχει σβήσει και οι εργασίες ψύξης βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σύμφωνα με Τούρκου αξιωματούχο, ο αγωγός θα λειτουργήσει ξανά εντός λίγων ωρών. Η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη.

Η έκρηξη και η διακοπή του αγωγού απείλησε να σφίξει ακόμη περισσότερο τις αγορές τη στιγμή που οι διαταραχές της προσφοράς και η ισχυρή ζήτηση έχουν οδηγήσει το αργό πετρέλαιο σχεδόν στα 89 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να προβλέπουν περιορισμένη προσφορά πετρελαίου το 2022, εν μέρει λόγω της διατήρησης της ζήτησης σε πολύ καλύτερα επίπεδα από το αναμενόμενο καθώς εξαπλώνεται η επαραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, με ορισμένους να προβλέπουν την επιστροφή πετρελαίου στην τιμή των 100 δολαρίων. 

Ως αποτέλεσμα, μετά το χθεσινό ρεκόρ επταετίας, περί τις 7:43 π.μ. ώρα Ελλάδος, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού ανέβηκαν 87 σεντς, φτάνοντας στα στα 88,38 δολάρια το βαρέλι- και σημειώνοντας άνοδο 1,2% από την προηγούμενη συνεδρίαση. Τα συμβόλαιο αναφοράς ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου 2014, στα 89,05 δολάρια. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,03 δολ., ή 1,2%, στα 86,46 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,9% από την Τρίτη. Ο αμερικανικό αργό νωρίτερα εκτινάχθηκε στο υψηλό των 87,08 δολ., το υψηλότερο από τις 9 Οκτωβρίου 2014.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube