Weather Icon

Περικλής Νεάρχου: Πρόβλημα για Ελλάδα και Κύπρο! Προσπαθούν να δελεάσουν την Τουρκία

Περικλής Νεάρχου: Πρόβλημα για Ελλάδα και Κύπρο! Προσπαθούν να δελεάσουν την Τουρκία

Περικλής Νεάρχου: Ανησυχία για τις επιπτώσεις και τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η εξέλιξη για τον EastMed. Το πρόβλημα που παραμένει για Ελλάδα και Κύπρο. Προσπαθούν να δελεάσουν την Τουρκία

Την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ για την κατασκευή του αγωγού EastMed σχολίασε ο Περικλής Νεάρχου.

Ο ρόλος της Βικτώρια Νούλαντ στην υπόθεση πίσω από το άτυπο έγγραφο των ΗΠΑ που η άποψη της ήταν ότι και η Τουρκία πρέπει να μοιραστεί τους πόρους της Νοτιοανατολικης Μεσογείου. Η Νούλαντ είναι της σχόλης που δημιούργησε το πρόβλημα με την Ουκρανία.

Η διφορούμενη στάση της Ελλάδας ήταν καταλυτική στο ζήτημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει, ότι η χώρα μας δεν είναι παραγωγός χώρα. Τί σημαίνει αυτό, όταν υπολογιζόταν ότι έχουμε τεράστια κοιτάσματα; Αυτό προκάλεσε ανησυχία γιατί ήρθε σαν συνέχεια των δηλώσεων του Νίκου Δένδια στη Σαουδική Αραβία περί στροφής στην πράσινη ενέργεια. Είναι και αυτό μία πολιτική που μειώνει τη σταθερότητα της θέσεως της Ελλάδας.

Ανησυχία μας είναι για τις επιπτώσεις και τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η εξέλιξη για τον EastMed.

Ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου, στην “Πρώτη Εκπομπή” με τον Λάζαρο Μαύρο στο “Πρώτο Ραδιόφωνο” στις 12 Ιανουαρίου 2021.

Συντονιστείτε στις 16:00 στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Το ρεπορτάζ

Μέσω ανεπίσημου έγγραφου, το οποίο απέστειλε σε Αθήνα, Λευκωσία και Ιερουσαλήμ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατύπωσε ότι δεν υποστηρίζει την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed προς την Ευρώπη.

Στην Ουσία οι ΗΠΑ απέσυραν τη στήριξή τους στον αγωγό καθώς διαπιστώνουν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν πλέον τη δυνατότητα και την ευελιξία να συνδέσουν ευκολότερα τις ενεργειακές αγορές αλλά και να προετοιμάσουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή μετάβαση.

Η Ουάσιγκτον φέρεται να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις προς την ελληνική πλευρά αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού ο οποίος έτσι κι αλλιώς βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει πως «Η χώρα μας παραμένει ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος στον τομέα της ενέργειας».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πολύ ενεργά projects ενέργειας με την Αίγυπτο και πως οι εξελίξεις αυτές είναι εφικτές μετά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επισήμανε πως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο δεν είναι σημαντική μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη ενώ για τις εναλλακτικές οδεύσεις είπε ότι εξετάζονται όλοι οι αγωγοί ώστε από οικονομική και τεχνική άποψη να είναι συμφέροντες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube