Weather Icon
Σαουδική Αραβία , Τουρκία 4 Ιανουαρίου 2022

Παζάρια Ερντογάν με τον πρήγκιπα Σαλμάν της Σ. Αραβίας

Παζάρια Ερντογάν με τον πρήγκιπα Σαλμάν της Σ. Αραβίας

Ο Ερντογάν θέλει από τους Σαουδάραβες δολάρια και ο πρίγκηπας Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας “σιωπή” για τον Κασόγκι

Ενώ ο πρόεδρος του AKP Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι θα μεταβεί στο Ριάντ τον Φεβρουάριο και θα έχει επίσημες επαφές στη Σαουδική Αραβία, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι ο πρίγκιπας Σαλμάν ήθελε ο Ερντογάν να δώσει μια υπόσχεση.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα πάει στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο. Λέγοντας ότι τον έχει προσκαλέσει ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ο Ερντογάν σημείωσε ότι θα αρχίσει μια νέα περίοδος κατά την οποία η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που κρατούσε χρόνια, θα πέσει και θα αρχίσει μια νέα περίοδος για τις διμερείς σχέσεις.

Η εφημερίδα Sözcü, παραπέμποντας σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, έγραψε ότι υπάρχουν πολλές διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η δολοφονία του Τζεμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε: «Οι αρχές του Κατάρ προσπάθησαν να φέρουν κοντά τους δύο άνδρες που βρίσκονταν στη Ντόχα με διαφορά μίας ημέρας τον περασμένο μήνα, αλλά δεν τα κατάφεραν».

Η εφημερίδα ανέφερε: «Για τον κ. Ερντογάν, οι υπολογισμοί εδώ μπορεί να είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στο να εξασφαλίσει λεφτά από τη Σαουδική Αραβία, παρά σε θέματα που σχετίζονται με τη γεωπολιτική. Με την Τουρκία σε κρίση, ο Ερντογάν αναζητά οικονομική σωσίβια λέμβο. Μετά την επίσκεψη στην Τουρκία του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις. Οι συνομιλίες με το Ριάντ θα μπορούσαν να τερματίσουν το ανεπίσημο μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων που εφαρμόζει η Σαουδική Αραβία εδώ και ένα χρόνο.

Από την άλλη, η εφημερίδα υποστήριξε επίσης ότι ο Σελμάν ήθελε μόνο μια υπόσχεση από τον Ερντογάν.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal, αναφέρθηκε το εξής: «Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις αρχές, ο πρίγκιπας Σελμάν θέλει να του υποσχεθεί ο Ερντογάν ότι δεν θα επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τον θάνατο του Κασόγκι και ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θα πάψουν να κάνουν αναφορές σχετικά με το θέμα.”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube