Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Ισραήλ 14 Ιανουαρίου 2022

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Οι Χριστιανοί υπό διωγμόν στην Ιερουσαλήμ

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Οι Χριστιανοί υπό διωγμόν στην Ιερουσαλήμ

Υπό διωγμόν οι Χριστιανοί της Ιερουσαλήμ

Μιχάλης Σταυρή

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄, σε πρόσφατο άρθρο του στους βρετανικούς «Times» καταγγέλλει τον διωγμό των Χριστιανών της Ιερουσαλήμ. Η καταγγελία του αποτελεί συνέχεια προηγούμενων παρόμοιων διαπιστώσεων, για τις οποίες τοποθετήθηκε και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

Την 8η Ιανουαρίου 2022 δημοσιεύθηκε στους Times της Βρετανίας άρθρο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄, με τίτλο «Χριστιανοί υπό διωγμόν στο λίκνο της πίστεώς τους». Στο άρθρο εξηγείται αρχικά η αποστολή του Πατριαρχείου: Πέραν της λειτουργίας του ως «φύλακα των προσκυνημάτων», το κέντρο της Ορθοδοξίας στα Ιεροσόλυμα μεριμνά για παροχή υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών. Παράλληλα φροντίζει για τους ηλικιωμένους, τους πρόσφυγες και γενικότερα τους απόρους.

Παρά τη φιλανθρωπική της δράσης, όμως, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄ υποστηρίζει ότι η χριστιανική Εκκλησία της περιοχής απειλείται «από ισραηλινές εξτρεμιστικές και περιθωριακές ομάδες. Στα χέρια αυτών των Σιωνιστών εξτρεμιστών η χριστιανική κοινότητα στην Ιερουσαλήμ υποφέρει πολύ. Αδελφοί και αδελφές μας πέφτουν θύματα εγκλημάτων μίσους. Οι ναοί μας βεβηλώνονται και βανδαλίζονται τακτικά. Οι κληρικοί μας υπόκεινται συχνά σε εκφοβισμούς. Η ορκισμένη πρόθεση αυτών των εξτρεμιστικών ομάδων είναι να σβήσουν το φως της χριστιανικής κοινότητας από την Παλαιά Πόλη».

Στο άρθρο του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναφέρεται συγκεκριμένα στη δράση των προαναφερθέντων ομάδων στην Πύλη της Γιάφας, την κύρια είσοδο της χριστιανικής συνοικίας της παλαιάς πόλης, διαχωρίζοντάς τες ωστόσο από το κράτος και τον ευρύτερο εβραϊκό λαό. Προειδοποιεί μάλιστα ότι η αλλαγή του καθεστώτος στην εν λόγω περιοχή θα αποβεί καταστροφική για όλους τους Χριστιανούς (ντόπιους και προσκυνητές). Υπογραμμίζει: «Η ομορφιά αυτής της πόλης βασίζεται στην πολιτιστική και θρησκευτική της ποικιλομορφία. Δουλεύοντας για τον αποκλεισμό μιας κοινότητας, των Χριστιανών, αυτοί οι εξτρεμιστές αποτελούν υπαρξιακή απειλή όχι μόνο για τη χριστιανική οικογένεια, αλλά και για την ίδια την Ιερουσαλήμ…»

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Πατριάρχη, Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και επικαλέστηκε προηγούμενο ανακοινωθέν του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας: «Από την ίδρυσή του, το κράτος του Ισραήλ είναι αφοσιωμένο στη θρησκευτική ελευθερία όλων, καθώς και στη διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στις ιερές πόλεις». Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, σε περσινή έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίας στον κόσμο, καταγράφονται καταγγελίες Χριστιανών κληρικών και προσκυνητών σχετικά με παρενοχλήσεις τους από υπερορθόδοξους Εβραίους στην Ιερουσαλήμ. Επιπλέον ο Yusef Daher, συντονιστής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών [ΠΣΕ] στην Ιερουσαλήμ, υποστήριξε το 2021 ότι το κράτος εφαρμόζει διαιρετική πολιτική εξωθώντας τους Χριστιανούς Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την παλαιά πόλη. Σε μια κίνηση εκδήλωσης αλληλεγγύης, μάλιστα, ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα του ΠΣΕ, αιδ. Δρ. Ioan Sauca, εξέφρασε την υποστήριξη του Συμβουλίου στις χριστιανικές εκκλησίες και κοινότητες της περιοχής, καθώς και στον διάλογο μεταξύ εκκλησιαστικών και κρατικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση των επικεφαλής των χριστιανικών Εκκλησιών της πόλης, που εκδόθηκε στα τέλη του 2021, κατηγορούνταν εξτρεμιστικές ισραηλινές ομάδες για συστηματική προσπάθεια εκδιωγμού των Χριστιανών από την Ιερουσαλήμ. Στην ανακοίνωση σημειωνόταν ότι από το 2012 «παρατηρήθηκαν αμέτρητα περιστατικά φυσικής και λεκτικής επίθεσης κατά ιερέων και άλλων μελών του κλήρου, εναντίον ναών – με τακτικό βανδαλισμό και βεβήλωση ιερών χώρων, και με συνεχή εκφοβισμό των ντόπιων Χριστιανών που απλώς ζητούν ελεύθερη θρησκευτική λατρεία και μια κανονική καθημερινή ζωή».

Πληροφορίες: Reuters (9 Ιανουαρίου 2022) | The Jerusalem Post (24 Δεκεμβρίου 2021 και 9 Ιανουαρίου 2022) | The Media Line (23 Δεκεμβρίου 2021).

Το άρθρο του Πατριάρχη Θεοφίλου Γ΄ δημοσιεύθηκε μεταφρασμένο στο vimaorthodoxias.gr (12 Ιανουαρίου 2022).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube