REAL TIME |

Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 26 Ιανουαρίου 2022

Ουκρανία: Ύστατη διπλωματική προσπάθεια αναγγέλλει ο Στόλτενμπεργκ

Ουκρανία: Ύστατη διπλωματική προσπάθεια αναγγέλλει ο Στόλτενμπεργκ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στέλνει άμεσα επιστολή προτάσεων στη Μόσχα ως βάση διαπραγμάτευσης

Έγγραφο με σύνολο προτάσεων ως βάση διαπραγμάτευσης, όχι ως τελεσίγραφο, πρόκειται να αποστείλει το ΝΑΤΟ στη Μόσχα εντός της εβδομάδας, αποκάλυψε το βράδυ της Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με την ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία και τη Δύση να παραμένει αμείωτη, και τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα να μην οδηγούν πουθενά, το ΝΑΤΟ εμφανίζεται έτοιμο για μια τελευταία προσπάθεια διπλωματικής λύσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο CNN, η γραπτή πρόταση θα έχει στόχο να βρεθεί μια διέξοδος προόδου.

«Θα ξεκαθαρίζουμε ότι είναι έτοιμοι να καθήσουμε και να συζητήσουμε τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό, τη διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες, τους μηχανισμούς περιορισμού κινδύνου και άλλα θέμαρα που σχετίζονται με την ευρωπαίκή ασφάλεια. Επίσης, να κάτσουμε και να ακούσουμε τις ρωσικές ανησυχίες», δήλωσε ο Νορβηγός πολιτικός.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε πει ότι η Συμμαχία θα απαντήσει εγγράφως στα αιτήματα της Μόσχας, προτείνοντας τη διεξαγωγή σοβαρών συνομιλιών περί ελέγχου όπλων και μέτρων διαφάνειας στις στρατιωτικές δραστηριότητες.

Μιλώντας την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο κ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη διπλωματική διέξοδος» από την ουκρανική κρίση, «αλλά αυτή προϋποθέτει να αποκλιμακώσει η Ρωσία [την ένταση] και να είναι έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες καλή τη πίστει με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του».

Νεότερες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα έχει ανέλθει στους 127.000, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Ουκρανία αφού έχουν πλέον πιάσει και σημεία της μεθορίου της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

Πηγή: CNN, Sky News, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube