Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 30 Ιανουαρίου 2022

Όλο και πιο βαθιά στο Αιγαίο τα Τουρκικά μη επανδρωμένα UAV

Όλο και πιο βαθιά στο Αιγαίο τα Τουρκικά μη επανδρωμένα UAV

Τις τελευταίες εβδομάδες στο Ελληνικό Επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός όχι μόνο γιατί η Άγκυρα βάζει όλο και περισσότερο στο ‘’παιχνίδι’’ των προκλήσεων τα μη επανδρωμένα UAV και κυρίως τα Anka του πολεμικού ναυτικού.

Έως πολύ αργά το βράδι πετούσαν χθες πάνω από το Αιγαίο τα Τουρκικά μη επανδρωμένα UAV παραβιάζοντας όχι μόνο το FIR Αθηνών αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο σε απόσταση πολύ κοντινότερη των 10 μιλίων από τις ακτές των Ελληνικών νησιών. Και όχι μόνο των ακριτικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κοντά στις Τουρκικές ακτές όπως συνήθιζαν στο παρελθόν αλλά ακόμα και κοντά σε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου Δυτικά τόσο από τα Δωδεκάνησα όσο και από τα Βορειότερα νησιά του Αρχιπελάγους.

Από νωρίς το μεσημέρι άρχισαν οι προκλητικές πτήσεις των Τουρκικών UAV. Αρχικά κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας αλλά όσο περνούσε η ώρα οι γείτονες κλιμάκωναν με τα δύο από τα τρία UAV Anka τα οποία είχαν απογειώσει να πετούν όλο και πιο Δυτικά, να ‘’κόβουν’’ σχεδόν στη μέση το Αιγαίο και να παραμένουν για πολλές ώρες τόσο εντός του Ελληνικού FIR όσο και συχνά εγγύτερα των 10 μιλίων από τα νησιά του Αρχιπελάγους. Με τα Anka των γειτόνων να ίπτανται σε μεγάλα ύψη ακόμα και Δυτικά της Καρπάθου και από εκεί να κινούνται Βόρεια έως τη Λέσβο και τη Λήμνο πριν επιστρέψουν στις Βάσεις τους.

Στην Πολεμική Αεροπορία είχε φυσικά σημάνει συναγερμός και τα μαχητικά επιφυλακής από τα Readiness είχαν από την πρώτη στιγμή απογειωθεί για να αναγνωρίσουν τα ‘’στίγματα’’ που ‘’διάβαζαν’’ τα ραντάρ αν και από την χαμηλή τους ταχύτητα αλλά και τον τρόπο που πετούσαν δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για μη επανδρωμένα UAV Anka τα οποία ανήκουν στο Τουρκικό ναυτικό. Από τις συνολικά 66 παραβιάσεις που καταγράφηκαν χθες οι 42 έγιναν από τα τρία Anka τα οποία μάλιστα πετούσαν από το μεσημέρι σχεδόν έως τα μεσάνυχτα πάνω από το Αιγαίο. Ενώ μόλις ένα ζεύγος μαχητικών F-16 και δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου συμπλήρωναν τα ιπτάμενα μέσα που χρησιμοποίησαν χθες οι γείτονες για να προκαλέσουν.

Τις τελευταίες εβδομάδες στο Ελληνικό Επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός όχι μόνο γιατί η Άγκυρα βάζει όλο και περισσότερο στο ‘’παιχνίδι’’ των προκλήσεων τα μη επανδρωμένα UAV και κυρίως τα Anka του πολεμικού ναυτικού. Αλλά και γιατί πλέον τα στέλνει όλο και πιο βαθιά στο Αιγαίο, όλο και πιο Δυτικά και δεν διστάζει με αυτά όχι μόνο να πλησιάζει Ελληνικά νησιά αλλά ακόμα και να πραγματοποιεί με αυτά υπερπτήσεις πάνω από Εθνικό έδαφος όπως πρόσφατα στην Κανδελιούσσα κοντά στη Νίσυρο. Σα να επιθυμεί όπως εκτιμάται να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας ώστε να φτάσουμε ε πως και το ‘’θερμό’’ επεισόδιο χωρίς όμως να διακινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές. Ακόμα και το ενδεχόμενο ενός ‘’στημένου’’ επεισοδίου ή προβοκάτσιας απασχολεί τους έμπειρους Επιτελείς που εκτιμούν ότι η Άγκυρα δείχνει σα να βιάζεται να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης και γιατί όχι να προκαλέσει εξελίξεις. Ενώ ταυτόχρονα σε καθημερινή πλέον βάση δοκιμάζει τα Ελληνικά αντανακλαστικά και τον τρόπο που αντιδρά η Αθήνα στις αναβαθμισμένες της προκλήσεις.

Το ζήτημα των Τουρκικών μη επανδρωμένων UAV απασχολεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τον τρόπο αντιμετώπισής τους στην καθημερινότητα πλέον αφού οι συνεχείς απογειώσεις μαχητικών φθείρουν την Πολεμική Αεροπορία. Ενώ το πιο σημαντικό εδράζεται στο γεγονός ότι οι γείτονες διαθέτουν πλέον στο οπλοστάσιό τους μεγάλο αριθμό οπλισμένων UAV τα οποία σε περίπτωση εμπλοκής θα χρησιμοποιηθούν μαζικά για επιθέσεις κορεσμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ενδιαφέρον για Ισραηλινής κατασκευής οπλικό σύστημα προσβολής μη επανδρωμένων με χρήση laser.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube