Οι τριμερείς συνεργασίες και η παράμετρος της ασφάλειας

Οι τριμερείς συνεργασίες και η παράμετρος της ασφάλειας

Θα πρέπει αυτές οι τριμερείς συναντήσεις να εμβαθύνουν τις συνεργασίες και να αναδείξουν στην πράξη τη σημασία τους

Η Θέση του “Φ”   

ΕΧΟΥΜΕ πολλές φορές αναφερθεί στη χρησιμότητα των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με χώρες της περιοχής. Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα αποτελούν τους μόνιμους άξονες, πυλώνες αυτών των συνεργασιών, που βαθμηδόν εμπλέκουν όλα τα γειτονικά κράτη. Από το 2010 άρχισαν οι συνεργασίες με Αίγυπτο και Ισραήλ. Η Λευκωσία, πιο προχωρημένη στα ζητήματα αυτά, προχώρησε και οριοθέτησε ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες, εξέλιξη που βοήθησε σημαντικά στη σύσφιξη των σχέσεων αλλά και στη συμπλήρωση ενός γεωπολιτικού παζλ για την ευρύτερη περιοχή.

ΟΙ σχέσεις αυτές, όπως φάνηκε μέσα από τον χρόνο, κρατούν καλά και εξελίσσονται σε διάφορους τομείς. Ασφαλώς στις διεθνείς σχέσεις αλλάζουν, διαφοροποιούνται, αναλόγως των δεδομένων που διαμορφώνονται, τα συμφέροντα που δημιουργούνται. Όλα αυτά, όμως, ενώ είναι προβλεπτά και αναμενόμενα, ενδεχομένως και φυσιολογική εξέλιξη, ωστόσο, είναι προφανές πως πολλά εξαρτούνται και από τη δυναμική, που μπορεί να προκύψει μέσα από τις ακολουθούμενες πολιτικές, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις. Η σύσταση, για παράδειγμα, της Γραμματείας Τριμερών, με έδρα τη Λευκωσία, αποτελεί όντως ένα σημάδι ότι αυτά τα σχήματα μπορούν να μετεξελιχθούν σε έναν ενιαίο περιφερειακό οργανισμό, που θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Θα μπορεί να συμβάλει εν πολλοίς στην περιφερειακή ασφάλεια και σε μια μόνιμη σταθερότητα, που είναι αναγκαία για τους λαούς και τα κράτη. 

ΟΙ τριμερείς συνεργασίες, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό και γεωστρατηγικό εγχείρημα, το οποίο μπορεί να αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και επιμένουμε πως η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να διευρύνουν, να εντείνουν και να εμπλουτίσουν την περιφερειακή πολιτική τους. Γιατί με τη σωστή διαχείριση μπορεί τούτο να αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Εκτιμούμε δε πως τούτο θα βοηθήσει και στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν η Άγκυρα αντιληφθεί πως είναι προς το συμφέρον της να είναι μέρος μιας περιφερειακής συνεργασίας με την ευρύτερη περιοχή. Προϋπόθεση, βέβαια, η λύση του Κυπριακού, η άρση των κατοχικών δεδομένων και ο τερματισμός της επιθετικής, επεκτατικής πολιτικής της σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδος κι άλλων κρατών της περιοχής.

ΤΗΝ ίδια ώρα, όπως έχουμε προαναφέρει, είναι προφανές πως οι διμερείς, τριμερείς συνεργασίες θα πρέπει να αναβαθμίζονται συνεχώς. Θα πρέπει να αναβαθμίζονται και να ενισχύονται σε όλους τους τομείς. Πρωτίστως, όμως, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα της Ασφάλειας. Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, η οποία αφορά όλους. Παράμετρος που αναβαθμίζει εν πολλοίς αυτές τις συνεργασίες σε στρατηγικές.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως, σε μια περίοδο κατά την οποία η ταραχοποιός Τουρκία προκαλεί προβλήματα σε όλες, σχεδόν, τις χώρες της περιοχής, επιβάλλεται να ενισχυθούν οι συνεργασίες αυτές. Θα πρέπει αυτές οι συναντήσεις να εμβαθύνουν τις συνεργασίες και να αναδείξουν στην πράξη τη σημασία τους. Να υπάρχουν πρακτικά βήματα ενίσχυσης της σταθερότητας, που σημαίνει συνεργασία αποτροπής και καταπολέμησης των ταραχοποιών κρατών, όπως είναι η κατοχική Τουρκία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube