REAL TIME |

Weather Icon

Οι ΗΠΑ απέφυγαν το κύριο ερώτημα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ σε γραπτή απάντηση στο Κρεμλίνο

Οι ΗΠΑ απέφυγαν το κύριο ερώτημα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ σε γραπτή απάντηση στο Κρεμλίνο

Ζero Hedge,Πέμπτη, 27 Ιαν 2022

Μετάφραση : Μ. Στυλιανού 

H Ρωσία έλαβε την Τετάρτη γραπτή απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις προτάσεις ασφαλείας που υπέβαλε η Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον. Το κεντρικό αίτημα της Ρωσίας παρέμεινε ότι χρειάζεται νομικές εγγυήσεις ασφαλείας για να μην υπάρξει περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Σε νέα δήλωση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα επανεξετάζει το έγγραφο, ωστόσο ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα που απαιτεί η Ρωσία έχει παρακαμφθεί στο έγγραφο των ΗΠΑ. “Δεν υπάρχει θετική αντίδραση στο βασικό ζήτημα αυτού του εγγράφου“, ανέφερε σε δημοσιογράφους.

“Το βασικό ζήτημα είναι η σαφής θέση μας ότι η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και η ανάπτυξη όπλων τα οποία ενδέχεται να απειλήσουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι απαράδεκτα“, εξήγησε ο ανώτερος διπλωμάτης.

 

 Ο Λαβρώφ απευθυνόμενος σε προγενέστερη συνάντηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας

“Στο περιεχόμενο του εγγράφου – υπάρχει μια αντίδραση που μας επιτρέπει να υπολογίσουμε στην έναρξη μιας σοβαρής συζήτησης, αλλά σε δευτερεύοντα ζητήματα”, πρόσθεσε ο Λαβρώφ.

Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι σκόπιμα απέφυγε το ζήτημα της κεντρικής ασφάλειας, ενώ εξακολουθεί να θεωρεί ότι αποτελεί τουλάχιστον βάση για περαιτέρω διάλογο

Η αρχή ότι δεν πρέπει κανείς να ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων αποφεύγεται σκόπιμα. Ούτε οι δηλώσεις της Κωνσταντινούπολης ούτε της Αστάνα αναφέρονται από τους δυτικούς εταίρους μας στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που διεξάγονται αυτή τη στιγμή… Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό“, δήλωσε ο Λάβρώφ.

Ωστόσο, ο Λαβρωφ δήλωσε ότι οι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ενημερώνεται για την απάντηση των ΗΠΑ. “Μετά από δι-υπηρεσιακή διαβούλευση, θα ενημερώσουμε τον πρόεδρο και ο πρόεδρος θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά μας”, εξήγησε.

Σε ξεχωριστή είδηση την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε την ίδια κατηγορία:

“Οι πολυάριθμες δηλώσεις που έκαναν χθες οι συνάδελφοί μας καθιστούν σαφές ότι όσο για τις σημαντικές πτυχές των σχεδίων συμφωνιών που παρουσιάσαμε νωρίτερα σε άλλα μέρη, δεν μπορούμε να πούμε ότι έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες μας ή έδειξαν οποιαδήποτε ετοιμότητα να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες μας”.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει να συζητήσει την απόκριση των ΗΠΑ απευθείας με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ τις προσεχείς ημέρες. Ωστόσο, σχετικά με τα κεντρικά ζητήματα της απαίτησης της Ρωσίας να δώσει το ΝΑΤΟ νομικές εγγυήσεις που δεν θα δεσμευθεί για περαιτέρω επέκταση προς ανατολάς, ο Μπλίνκεν δεσμεύθηκε ότι η Δυτική στρατιωτική συμμαχία δεν πρόκειται να υποχωρήσει, καθιστώντας σαφές ότι…

“Από τη δική μας οπτική γωνία. Δεν μπορώ να είμαι πιο σαφής — η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, παραμένει ανοιχτή, και αυτή είναι η δέσμευσή μας”, δήλωσε ο Μπλίνκεν. .

Εν τω μεταξύ, ρωσικά ΜΜΕ συνέχισαν να κατηγορούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για πρόκληση και επισώρευση εντάσεων…

“Δεν θα υπάρξει αλλαγή”, τόνισε περαιτέρω ο Μπλίνκεν. Ωστόσο, η γραπτή απάντηση θα μπορούσε να χρησιμεύσει τουλάχιστον για να διατηρήσει τα πράγματα σε διπλωματικό και διαπραγματευτικό πεδίο, σε αντίθεση με την προώθηση περαιτέρω στρατιωτικής συγκέντρωσης και από τις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία επανέλαβε τη θέση της ότι επί του παρόντος οι κλιμακούμενες στρατιωτικές εντάσεις θα μειωθούν εάν το ΝΑΤΟ απομακρύνει τις δυνάμεις από την Ανατολική Ευρώπη. Αυτό μετά την ανάπτυξη στην περιοχή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περιορισμένου αριθμού αεροσκαφών και πλοίων του ΝΑΤΟ ,συμπεριλαμβανομένων μισής ντουζίνας αεροσκαφών F-15 που προσγειώθηκαν στην Εσθονία. Ο Λευκός Οίκος έχει κάνει λόγο για «ιερή υποχρέωση» να προστατεύσει αυτό που η γραμματέας Τύπου Τζεν Ψακί αποκάλεσε «ανατολική πλευρά μας».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube