REAL TIME |

Weather Icon

Ο ηρωισμός των αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Ο ηρωισμός των αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Ο ηρωικός αγώνας της ΕΟΚΑ δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ για τέσσερα ολόκληρα χρόνια διεξάγουν έναν άνισο αγώνα εναντίον της Βρετανικής αυτοκρατορίας και με τα ηρωικά κατορθώματα τους κερδίζουν τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση του Κυπριακού λαού. Τόση είναι η δύναμη της ψυχής και η αυστηρή προσήλωση τους στο σκοπό του Αγώνα, ώστε πολλές φορές επιτυγχάνουν και πράγματα που λογικά θεωρούνται ακατόρθωτα.

Το πνεύμα της αυταπάρνησης και αυτοθυσίας που επέδειξαν προκαλεί το θαυμασμό στα ελεύθερα πνεύματα όλου του κόσμου. Πολλοί στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες γράφουν ποιήματα και πολύ εγκωμιαστικά κείμενα, για να υμνήσουν τον άφθαστο ηρωισμό τους.

You are currently viewing Ο ηρωισμός των αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Αβέρωφ αναγνωρίζει ότι ο Αγώνας της ΕΟΚΑ καθιέρωσε το Κυπριακό ως μεγάλο διεθνές πρόβλημα και ότι, «το είχε κάνει κάτω από καταπληκτικά δυσμενείς συνθήκες, με θαυμαστή οργάνωση και θάρρος, πολλές φορές με πράξεις μεγάλου ηρωισμού. Πνεύμα αυτοθυσίας είχε κυριαρχήσει σε όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας του.

Από τον Αρχηγό έως το τελευταίο μέλος της, όλοι έπαιζαν τα κεφάλια τους νύχτα και μέρα επί σαρανταπέντε ολόκληρους μήνες». Από τα ποιήματα της ηρωικής εκείνης εποχής αναφέρομε ενδεικτικά ένα μόνο. Είναι γραμμένο από τον Λεττονό καθηγητή της κλασσικής φιλολογίας, ο οποίος υπογράφει με το εξελληνισμένο όνομα του Πέτρος Κικαύκας. Ο ποιητής απευθύνει χαιρετισμό στη μαχόμενη Κύπρο σε αρχαίο μέτρο. Σε νεοελληνική μετάφραση του Ανδρέα Παστελλά το ποίημα λέει:

«Κόρη του Δία ποθητή, ω Κυπρογεννημένη, γλυκόγελη, που απ’ τον αφρό του σκοτεινού πελάγου ξεπρόβαλες και πάτησες το πόδι στ’ ακρογιάλι, σώζε, θεά, τον τόπο σου, κόρη τρανού πατέρα, απλώνοντας τα χέρια σου απάνω απ’ το νησί σου. Κι εσείς, ω άντρες Κύπριοι κι ωριόμαλλες γυναίκες, ας σας πυρώνει την καρδιά ο ξακουστός αγώνας γι’ αυτή τη γη την ιερή, τη χώρα των προγόνων, ώσπου με τον αγώνα σας να ξαναρθεί και πάλιν ολόλαμπρη της ποθητής της λευτεριάς η μέρα».

mnimeseoka.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube