REAL TIME |

Weather Icon

Νέα συμφωνία Τουρκίας-ΗΑΕ για swap 5 δισ. δολαρίων

Νέα συμφωνία Τουρκίας-ΗΑΕ για swap 5 δισ. δολαρίων

Η Τουρκία πήρε καλυμμένο δάνειο από τα ΗΑΕ 5 δις δολάρια

Στην υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap), ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το συνάλλαγμα για να ενισχύσει τα διαθέσιμά της, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο 20ετίας σε καθαρή βάση μετά τις δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος που ξεκίνησε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα για να αναχαιτίσει την κρίση της τουρκικής λίρας.

Η ισοτιμία της λίρας, που είχε κάνει βουτιά 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι, υποχώρησε 0,5% στις 13,6 λίρες ανά δολάριο στις 10.45 (ώρα Ελλάδας).

Οι δύο κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι η συμφωνία θα είναι τριετής με δυνατότητα επέκτασης και το ύψος της ανέρχεται σε 64 δισ. λίρες και 18 δισ. ντιρχάμ (το νόμισμα των ΗΑΕ).

«Η συμφωνία αυτή δείχνει τη δέσμευση των δύο κεντρικών τραπεζών για την εμβάθυνση του διμερούς εμπορίου σε εγχώρια νομίσματα για την προώθηση των οικονομικών και χρηματοδοτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου.

Η συμφωνία ακολουθεί την επίσκεψη της πρίγκιπα του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nahyan, στην Τουρκία τον Νοέμβριο, κατά την οποία ο Καβτσίογλου είχε προκαταρκτικές συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΑΕ για μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει συμφωνίες swap με την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα, συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. δολαρίων.

Τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν σε 7,95 δισ. δολάρια στις 7 Ιανουαρίου – το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube