REAL TIME |

Weather Icon

ΝΑΤΟ: Υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία η Ευρώπη στα ενεργειακή αποθέματα

ΝΑΤΟ: Υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία η Ευρώπη στα ενεργειακή αποθέματα

ΝΑΤΟ: Χρειάζεται διαφοροποίηση της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης και απεξάρτηση από τη Ρωσία

Το σχέδιο για κυρώσεις στη Μόσχα και οι γεωπολιτικές ανησυχίες των ΗΠΑ με το βλέμμα στη στάση του Βερολίνου

Η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τα ενεργειακά της αποθέματα, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, καθώς η Βρετανία προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία, ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου, να επιδιώξει να εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και οποιαδήποτε διακοπή θα επιδείνωνε την τρέχουσα ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τις διαταραχές στις προμήθειες .

Συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 ότι η συγκέντρωση στρατιωτικών μονάδων από πλευράς Ρωσίας είχε επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει προμήθειες για την αντιμετώπιση των θυμάτων οποιασδήποτε σύγκρουσης.
Πέρα από τα σύνορα στην Ουκρανία, ντόπιοι εκπαιδεύτηκαν ως έφεδροι του στρατού, καθώς η κυβέρνηση προσπαθούσε να προετοιμαστεί.

Προειδοποίηση από Βρετανία

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της προμήθειες, καθώς η Βρετανία προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ηπείρου, να επιδιώξει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 120.000 στρατιώτες κοντά στη γείτονά της και ζήτησε από τη Δυτική Αμυντική Συμμαχία να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να εμποδίσει την Ουκρανία, το πρώην σοβιετικό κράτος, να ενταχθεί στη Δυτική Αμυντική Συμμαχία.
What is the major argument some are making against the Nord Stream 2 natural  gas pipeline from Russia into Europe? - Quora
Ρωσία: Απαιτήσεις ασφάλειας

Η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής, αλλά είπε την Κυριακή ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να διευκρινίσει εάν σκόπευε να εφαρμόσει βασικές δεσμεύσεις για την ασφάλεια, αφού προηγουμένως είπε ότι η απάντηση της συμμαχίας στα αιτήματά της ήταν ανεπαρκής.
«Εάν δεν σκοπεύουν, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov στην κρατική τηλεόραση.
Αυτό θα είναι ένα βασικό ερώτημα για τον καθορισμό των μελλοντικών μας προτάσεων».

Το όπλο των κυρώσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες απείλησαν τη Ρωσία με σημαντικές νέες κυρώσεις εάν εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσαν ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.
Δηλώσανε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αποσυρθεί από την Ανατολική Ευρώπη ούτε θα μπλοκάρει την Ουκρανία (από την είσοδο της στο ΝΑΤΟ), αλλά είναι έτοιμο να συζητήσει θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Δύο ανώτεροι γερουσιαστές που εργάζονται για το νομοσχέδιο δήλωσαν την Κυριακή (30/1) ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές είναι πολύ κοντά στη συμφωνία για τη νομοθεσία για τις κυρώσεις.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν στόχευση των σημαντικότερων τραπεζών και κρατικών χρεών της Ρωσίας, καθώς και παροχή περισσότερης θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία.  
Is the Kremlin Stoking Europe's Energy Crisis?
Αμερικανική Γερουσία

Ένας από τους γερουσιαστές, ο Bob Mendes , δήλωσε ότι ορισμένες από τις κυρώσεις στο νομοσχέδιο θα μπορούσαν να συμβούν πριν από μια εισβολή λόγω όσων έχει ήδη κάνει η Ρωσία, επικαλούμενος κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία, ψευδείς επιχειρήσεις και προσπάθειες υπονόμευσης της ουκρανικής κυβέρνησης εσωτερικά.
Η Ουάσιγκτον έχει επιχειρήσει εδώ και εβδομάδες προσπαθώντας να οικοδομήσει μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για ένα ισχυρό πακέτο κυρώσεων, αλλά το θέμα είναι διχαστικό, με τη Γερμανία να ζητά «προσεκτική στάση».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube