Ρωσία 28 Ιανουαρίου 2022

Λουκασένκο: Το Μινσκ θα μπει σε πόλεμο αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση

Λουκασένκο: Το Μινσκ θα μπει σε πόλεμο αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση

Ο Λουκασένκο ξεκάθαρα στο πλευρό της Ρωσίας, σε περίπτωση πολέμου

Η Λευκορωσία θα μπει σε πόλεμο αν η σύμμαχός της Ρωσία δεχθεί επίθεση, δήλωσε σήμερα ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο! Μάλιστα, δεσμεύτηκε να υποδεχθεί “εκατοντάδες χιλιάδες” Ρώσους στρατιώτες στην περίπτωση σύγκρουσης.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τους δυτικούς όσον αφορά την Ουκρανία έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, αξιώνοντας εγγυήσεις για την ασφάλειά της, και προετοιμάζει προσεχώς κοινές ασκήσεις με το Μινσκ, στις πύλες της ΕΕ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Λουκασένκο σημείωσε ότι “θα υπάρξει πόλεμος” αν η χώρα του δεχθεί επίθεση ή “αν η σύμμαχός της η Ρωσία δεχθεί απευθείας επίθεση”.

“Θα σηκωθούμε για να υπερασπιστούμε τη γη μας και την πατρίδα μας”, δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν θα υπάρχουν νικητές σε αυτόν τον πόλεμο” καθώς “όλοι θα χάσουν τα πάντα”.

Χαρακτηρίζοντας “κρίσιμο” το επίπεδο των εντάσεων σήμερα στην Ευρώπη, ο Λευκορώσος πρόεδρος απείλησε να υποδεχθεί τον ρωσικό στρατό στο έδαφός του στην περίπτωση πολέμου.

“Αν υπάρξει επίθεση κατά της Λευκορωσίας, θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες. Αυτοί, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσους, θα υπερασπιστούν αυτή τη γη”, σημείωσε κατά την ομιλία του που διήρκεσε ώρες.

Η Λευκορωσία είναι ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, η οποία προσέφερε σημαντική πολιτική υποστήριξη στον πρόεδρο Λουκασένκο κατά τις άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις που έγιναν το 2020 σε αμφισβήτηση της επανεκλογής του στην προεδρία και κατεστάλησαν με τη βία.

Τουλάχιστον 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία από τα τέλη του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δυτικών, οι οποίοι φοβούνται για μια επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία, την φιλοδυτική γειτονική χώρα της Ρωσίας.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε εισβολή στην γείτονά της, αλλά κρίνει ότι απειλείται από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ εδώ και 20 χρόνια και από την δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube