REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 28 Ιανουαρίου 2022

Λαβρόφ: Δεν θέλουμε πόλεμο με την Ουκρανία – Καλύτερες οι προτάσεις των ΗΠΑ από του ΝΑΤΟ

Λαβρόφ: Δεν θέλουμε πόλεμο με την Ουκρανία – Καλύτερες οι προτάσεις των ΗΠΑ από του ΝΑΤΟ

O Λαβρόφ μίλησε θετικά για τις προτάσεις των ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ουκρανία και μίλησε θετικά για τις προτάσεις ασφαλείας που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι προτάσεις των ΗΠΑ ήταν καλύτερες από τις προτάσεις που ελήφθησαν από το ΝΑΤΟ, είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι αναμένει να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο Λαβρόφ είπε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει πώς θα απαντήσει στις προτάσεις.

Παράλληλα παραπονέθηκε πως η Δύση δεν λαμβάνει υπόψη της τις ανησυχίες της Ρωσίας.

Πέραν αυτών ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε εναντίον των ΗΠΑ, λέγοντας πως χρησιμοποιούν το “καθεστώς” του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να τονώσουν τις εντάσεις με τη Μόσχα. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει ίσως να εξετάσει προληπτικά μέτρα για την προστασία των διπλωματών της στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ γίνονται την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας ξεκίνησε ασκήσεις βολών στον Εύξεινο Πόντο.

Χτες από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών απείλησε πως ο Nord Stream 2 δεν θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να συνεδριάσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει “την απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που αντιπροσωπεύει η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας”.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χτες πως υπάρχει χώρος για να συνεχιστεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε όμως ότι μοιάζει σαφές ότι τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας για την ασφάλειά της δεν ελήφθησαν υπόψη από την Ουάσινγκτον, αν και η Μόσχα δεν θα σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι εντάσεις στην Ευρώπη θυμίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα χρειαστεί χρόνο για να εξετάσει την απάντηση των ΗΠΑ στα σαρωτικά αιτήματα ασφαλείας της Ρωσίας. Ο ίδιος δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσινγκτον να συνεχίσουν το διάλογο, αν και πρόσθεσε πως σχόλια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας είναι απαράδεκτα δεν αφήνουν πολύ χώρο για αισιοδοξία.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε επίσης χτες πως οι ΗΠΑ δεν έδωσαν θετική απάντηση στο “κύριο” αίτημα της Ρωσίας, δηλαδή να τερματισθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα προς την Ουκρανία. “Δεν υπάρχει θετική απάντηση στο κύριο ζήτημα” μέσα στα έγγραφα που η Μόσχα παρέλαβε εκ μέρους της Ουάσινγκτον, αλλά “υπάρχει μια αντίδραση που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση στα δευτερεύοντα ζητήματα”, αναφέρει ο Λαβρόφ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube