REAL TIME |

Weather Icon

Κύπρος: Τα ΜΟΕ, το ροκάνισμα του χρόνου και η λύση

Κύπρος: Τα ΜΟΕ, το ροκάνισμα του χρόνου και η λύση

Δώστε τα Βαρώσια, πάρτε το αεροδρόμιο Τύμπου 

Η Θέση του “Φ”   

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία επαναφέρει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πρόκειται για ένα παλαιότερο πακέτο ΜΟΕ, που διασυνδέει την επιστροφή υπό τα Ηνωμένα Έθνη της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου με παράλληλη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου. Το αεροδρόμιο θα είναι υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και θα λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανόνες, ενώ το λιμάνι της Αμμοχώστου θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι προτάσεις, λοιπόν, συνιστούν ένα πακέτο γνωστό σε όλους τους βασικούς παίκτες του Κυπριακού. Πρόκειται εν πολλοίς για μια προσπάθεια από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας να προκληθεί κινητικότητα στο Κυπριακό, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει διαδικασία και το αδιέξοδο είναι παρατεταμένο. Αυτό έχει μια λογική, καθώς πρέπει να γίνονται κινήσεις για σπάσιμο του αδιεξόδου. 

ΤΗΝ ίδια ώρα, όμως, κάθε πρωτοβουλία ελέγχεται από την αποτελεσματικότητά της. Είναι προφανές πως το συγκεκριμένο πακέτο, υπό άλλες συγκυρίες, παλαιότερα υποβλήθηκε και δεν είχε καλής αντιμετώπισης από τουρκικής πλευράς. Δεν είμαστε σε θέση να αναφέρουμε με βεβαιότητα κατά πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα και η τουρκική πλευρά έχει διαφοροποιήσει τη στάση της έναντι του συγκεκριμένου πακέτου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτό μένει να το δούμε όταν το πακέτο αυτό θα κατατεθεί ενώπιον της κατοχικής δύναμης. Τότε και μόνο τότε θα δούμε την αντίδραση της Άγκυρας, αν και είναι εκτίμησή μας πως δεν θα είναι θετική.

ΩΣ προς το πακέτο των ΜΟΕ, όπως κατατίθεται, θεωρούμε πως υπάρχουν κάποιες πτυχές, που θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με προσοχή. Για παράδειγμα, το θέμα της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου. Πώς θα λειτουργήσει και σε ποιον θα υπόκειται το αεροδρόμιο; Μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ανήκει το αεροδρόμιο, χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες και διάφορες ρυθμίσεις, που απομακρύνουν από το κράτος. Είναι θέμα κυριαρχίας του κράτους της Κύπρου. Κι εάν ακόμη τεθεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, αυτό δεν σημαίνει πως το αεροδρόμιο δεν θα υπάγεται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τούτο είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει ένας προβληματισμός ως προς το περιεχόμενο των ΜΟΕ, κυρίως από το ενδεχόμενο, που είναι πολύ πιθανόν, να τύχουν αξιοποίησης από την τουρκική πλευρά για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. 

ΕΙΝΑΙ άποψή μας πως τα ΜΟΕ δεν μπορούν μέσα από την εφαρμογή τους —εάν φθάσουμε μέχρι εκεί— να είναι και η τελική λύση. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει πάντα. Όπως υπάρχει, επίσης, κίνδυνος να εισέλθουμε σε μια ατέρμονη συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να χαθεί ο στόχος, που είναι η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ΜΟΕ δεν μπορούν να είναι η λύση. Τα ΜΟΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τουρκικής πλευράς για ροκάνισμα του χρόνου για να αποφύγουν μια συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα και για να αξιοποιηθούν στοιχεία τους για εδραίωση των κατοχικών δεδομένων. Κι αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube