Και εγένετο Κυπρο-Κουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης

Και εγένετο Κυπρο-Κουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης

Ελληνισμός και το Κουρδιστάν έχουν μεγάλο ρόλο να παίξουν στις ιστορικές εξελίξεις της περιοχής

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Με τους γνωστούς Ελένη Θεοχάρους, Γιώργο Περδίκη, Κωστή Ευσταθίου και Χρήστο Ιακώβου στο πάνελ, ανακοινώθηκε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου η ίδρυση του κυπροκουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης στη Λευκωσία. Πλαισιωμένοι από τον εκπρόσωπο του κουρδικού PYD στην Κύπρο, Γιασίν Ταρμπούς, και τον Κούρδο αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ, οι μετέχοντες στην ιδρυτική διάσκεψη Τύπου, κατέστησαν σαφές πως η κυπροκουρδική φιλία ξεπερνά κυβερνήσεις, πολιτικές διαφορές, διακομματικές κόντρες γιατί υπογράφεται από την ιστορία.

Υπογράφεται από την ιστορία, όχι γιατί οι λαοί μας έχουν κοινές παραδόσεις, γλώσσα ή κάποιον ταυτοτικό προσδιορισμό, αλλά γιατί η μοίρα έλαχε να είναι κοινή, σε τούτες τις άγριες θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στις φλόγες του κτήνους που λέγεται Τουρκία.

Κύπρος και Κουρδιστάν, ή μάλλον ο Ελληνισμός και το Κουρδιστάν, έχουν μεγάλο ρόλο να παίξουν στις ιστορικές εξελίξεις της περιοχής και να αποτελέσουν –με άλλους λαούς– το αντίβαρο στον παντουρκισμό και τον νεοοθωμανισμό που ευαγγελίζονται τα τουρκικά πολιτικά κόμματα, με πρωτομάστορα φυσικά τον Ταγίπ Ερντογάν. Έχουν μεγάλο ρόλο να παίξουν, όχι ως απομιμήσεις των δυτικών κρατών, μα ως οι δημοκρατικές δυνάμεις της αιματοβαμμένης καθ’ ημάς Ανατολής, τα ζητήματα της οποίας δεν λύνονται με νέα απαρτχάιντ, νέους διαχωρισμούς, νέες γενοκτονίες. 

Στη διάσκεψη Τύπου, λοιπόν, ακούστηκε ουκ ολίγες φορές το όνομα «Θεόφιλος Γεωργιάδης». Όχι εν είδει μνημοσύνου, μα γιατί η μορφή του εμπνέει τον διαρκώς αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και έπρεπε να εμπνέει και τον κυπριακό Ελληνισμό. Ο Τσερκέζ Κορκμάζ, μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, εξήγησε ότι οι αγώνες του Θεόφιλου, που εκτελέστηκε από πράκτορες της Τουρκίας στις 20 Μαρτίου 1994, είναι σφηνωμένοι καλά στη συνείδηση των Κούρδων. Μιλώντας, μάλιστα, εκ μέρους του Πολιτιστικού Κέντρου «Θεόφιλος Γεωργιάδης», υπογράμμισε ότι όταν ιδρυθεί το μεγάλο Κουρδιστάν, το όνομα του Θεόφιλου θα δοθεί σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα –τι συγκλονιστικό.

Είναι από μόνη της συγκινητική η αναγέννηση της κυπροκουρδικής αλληλεγγύης που ήταν σαφώς εντονότερη τις δεκαετίες 1980 και 1990. Ωστόσο, σήμερα, μέσα στο ταραχώδες σκηνικό που επιβάλλει ο τουρκικός φασισμός, η αλληλεγγύη πρέπει να θεσμοθετηθεί και να φτάσει σε ψηλότερα επίπεδα, ως ανάχωμα στον αφανισμό και την εθνοκάθαρση που εγγυάται η Τουρκία για τους λαούς μας. Η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει ξεκάθαρη, είτε με διαβήματα για απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν είτε με οδωνύμια στη μνήμη των Κούρδων και Κούρδισσων ανταρτών είτε με όση βοήθεια χρειάζονται οι διωκόμενοι Κούρδοι της Τουρκίας. Ας είναι, λοιπόν, ο κυπροκουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης, ο κινητήριος μοχλός για να δουλέψει το γρανάζι της επανάστασης, που εξελίσσεται ραγδαία στα τέσσερα σημεία του κουρδικού ορίζοντα και χρειάζεται να φτάσει και στον τόπο μας. Γιατί, όπως επαναλάμβανε ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, η ελευθερία της Κύπρου περνά μέσα από τα βουνά του Κουρδιστάν.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube