REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 10 Ιανουαρίου 2022

Κ. Κιλιτσντάρογλου: “Τι τους θέλαμε τους S-400; Θα μας επιτεθεί μήπως η Ελλάδα;”

Κ. Κιλιτσντάρογλου: “Τι τους θέλαμε τους S-400; Θα μας επιτεθεί μήπως η Ελλάδα;”

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Η Τουρκία διαθέτει την πιο αδύναμη αεράμυνα αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

Για “καταστροφή” της εξωτερικής πολιτικής υπό τον Ερντογάν έκανε λόγο ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας τον Τουρκο πρόεδρο ότι απομόνωσε τη χώρα ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ “παραδέχτηκε” ότι η Τουρκία διαθέτει την πιο αδύναμη αεράμυνα αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, ο κ. Κιλιτσντάρογλου ανέφερε: “Κατέστρεψαν την εξωτερική πολιτική. Πάντα βλέπαμε την εξωτερική πολιτική ως εθνική πολιτική.

Ιδιωτικοποίησαν τις εξωτερικές υποθέσεις. Τώρα ο Ιμπραχίμ Καλίν εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι εκτός υπουργείου Εξωτερικών. Η εξουσία ανήκει στον Ερντογάν. Έβαλαν την Τουρκία στο βάλτο της Μέσης Ανατολής. Θα δώσουμε άμεσα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών, στις πρεσβείες στη Συρία και την Αίγυπτο. Θα πούμε ότι θέλουμε να κάνουμε ειρήνη. Θα πούμε ότι δεν θέλουμε σύγκρουση με τη Συρία. Η Τουρκία είναι η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή. Θα είμαστε μαζί. Θα αποτρέψουμε την αιματοχυσία εκεί. Το πρόβλημα της Ουκρανίας και της Κριμαίας δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους Τατάρους της Κριμαίας.

Θα φτιάξουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ, φυσικά θα υπερασπιστούμε το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης. Το ίδιο και για τη Λιβύη”, εξήγγειλε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

“Τι τους θέλαμε τους S-400;”

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε επίσης για τη σκοπιμότητα της αγοράς του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο έχει βάλει σε πολλούς… διπλωματικούς μπελάδες την Τουρκία με τη Δύση.

“Γιατί αγόρασαν τους S-400; Θα μας επιτεθούν μήπως η Ελλάδα, το Ιράκ ή η Συρία; Το πήραμε ως αντάλλαγμα για το (ρωσικό) αεροπλάνο, που καταρρίψαμε”, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο πρόεδρος του CHP κατέδειξε τις ελλείψεις της Τουρκίας στον τομέα της αεράμυνας υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα εφοδιασμού νέας τεχνολογίας αεροσκαφών.

“Το σύστημα αεράμυνας μας είναι πολύ αδύναμο αυτή τη στιγμή, όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Το πιο αδύναμο σύστημα αεράμυνας σε αυτή την περιοχή το έχει η Τουρκία. Δεν μας δίνουν ανταλλακτικά για τα F-16. Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε για τα F-35. Θα αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική 180 μοίρες”, υποσχέθηκε, ενώ κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για κυβίστηση στην ανατ. Μεσόγειο λόγω Κατάρ.

“Προσκάλεσες το Κατάρ. Τους φιλοξένησες μετά βαΐων και κλάδων. Αυτούς που πήγαν και συνεργάστηκαν με τους Έλληνες στην ανατολική Μεσόγειο. Ακούστηκε άχνα από αυτόν τον κύριο; (σ.σ. Ερντογάν). Ούτε μια κουβέντα δεν μπορούσε να πει. Γιατί δεν μιλάς; Έχουμε κι εμείς στρατιώτες εκεί. Έμεινε μόνος του στην ανατολική Μεσόγειο. Ήρθαν και έψαξαν για πετρέλαιο στην αποκλειστική μας οικονομική ζώνη. Εδώ, κύριε, γιατί δεν έβγαλες άχνα; Πού ήταν ο ήρωας;”, είπε χλευάζοντας τον Τούρκο πρόεδρο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

“Βλέπει” εκλογές τον Σεπτέμβριο

Ο πρόεδρος του CHP προέβλεψε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2022, δίνοντας μέχρι και ημερομηνία, το Σεπτέμβριο.

“Η μεγάλη Τουρκία θα αναδυθεί σε 5 χρόνια. Σε 6 μήνες θα γυρίσουν οι τροχοί. (Ο Ερντογάν) γνωρίζει ότι η αποχώρηση από την εξουσία θα έχει σοβαρό κόστος για αυτόν. Το κράτος δεν κυβερνάται με άγχος. Αναμένω εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δεν μπορούν να τα φέρουν πέρα με την οικονομία. Η μεγαλύτερη ληστεία της Τουρκίας έγινε μεταξύ 20 και 27 Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς που αγόρασαν δολάριο, έχασαν μετά. Χάρη στον κ. Νεμπάτι (σ.σ. υπουργός Οικονομικών) που το έκανε γνωστό στην κοινή γνώμη. Από εκεί μάθαμε ότι ‘οι μικροί αποταμιευτές υπέστησαν απώλειες’. Η δημιουργία κλίματος φόβου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προκαλέσει ένταση στη χώρα.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει στην αντιπολίτευση, όταν αναλάβει την εξουσία, ενώ έκανε λόγο για “πρωτόγνωρο αίσχος” στη χώρα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη στοχοποίηση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, υποστηρίζοντας ότι “η συνωμοσία που εξυφαίνεται εναντίον μας είναι γιατί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι εμείς πήραμε την Κωνσταντινούπολη”.

Capital.gr με πληροφορίες από SigmaLive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube