Weather Icon
Τουρκία 14 Ιανουαρίου 2022

Ιστοσελίδα του Ερντογάν, πύλη ρουφιανέματος των Τούρκων αντικαθεστωτικών

Ιστοσελίδα του Ερντογάν, πύλη ρουφιανέματος των Τούρκων αντικαθεστωτικών

Η διαδικτυακή πύλη «ρουφιανέματος» της τουρκικής προεδρίας

ΣS || επιμέλεια: Λάμπρος Κ.

Μια ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας για απευθείας επικοινωνία των πολιτών με την κυβέρνηση χρησιμοποιείται όχι μόνο για την υποβολή αιτήσεων και παραπόνων, αλλά και για το «ρουφιάνεμα» Τούρκων αντικαθεστωτικών ή αντιφρονούντων από οπαδούς του Προέδρου Erdoğan.

Την περασμένη Κυριακή η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία για το 2021 του Προεδρικού Κέντρου Επικοινωνιών (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi – CİMER). Οι επίσημοι αριθμοί αναφέρουν ότι 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν το CİMER τον περασμένο χρόνο, οι μισοί από τους οποίους ανάφεραν τα παράπονά τους ή κατάγγειλαν άλλους.

Παράπονα & καταγγελίες

Όπως γράφει ο Levent Kenez στο «Nordic Monitor», με έδρα τη Στοκχόλμη, αυτή η εφαρμογή δημοσίων σχέσεων, την οποία η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία για τους πολίτες να συμμετέχουν απευθείας στην διακυβέρνηση, «έχει μετατραπεί σε μια πλατφόρμα όπου οι επικριτές και άτομα των οποίων ο τρόπος ζωής απορρίπτεται, καταγγέλλονται από τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος».

Ένα μέρος των παραπόνων έχει να κάνει με πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και εκφράζουν τα παράπονά τους σε ιστότοπους καταναλωτών. Άλλοι πολίτες εκφράζουν τη στήριξή τους προς τις πολιτικές της κυβέρνησης ή έχουν υποβάλει αίτηση για οικονομική βοήθεια σε σχέση με τη πανδημία του Covid-19.

Ekran-Resmi-2022-01-10-17.13.48.png

Η αίτηση στο CİMER γίνεται με τον αριθμό ταυτότητας της Τουρκικής Δημοκρατίας και τη διεύθυνση e-mail, έτσι ήταν μάλλον απίθανο να μεταφερθούν επικριτικά προς τη κυβέρνηση μηνύματα, προφανώς λόγο φόβου.

Το CİMER θεωρείται η «έσχατη λύση» για πολίτες που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τα προβλήματά τους με τις αρχές. Η αύξηση στις αιτήσεις δείχνει επίσης πως μειώνεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς καθώς υπάρχει η πεποίθηση πως αν κάποιος διαβιβάσει τα αιτήματά του απευθείας στην Προεδρία θα εισακουστεί. Ο Kenez θεωρεί πως το φαινόμενο «επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan έχει καταστεί ο μοναδικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων με την μετάβαση το 2018 στο προεδρικό σύστημα και πως οι θεσμοί που συνδέονται με την προεδρία ισχυροποιούνται».

Ekran-Resmi-2022-01-10-18.29.50.png
Ο αριθμός καταχωρήσεων στο CİMER τα τελευταία 5 χρόνια

Οι αιτήσεις που υποβάλλονται στο CİMER αυξάνονται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων από το «Nordic Monitor», το χρησιμοποίησαν 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι το 2019 και 5,8 το 2020, σε σύγκριση με μόνο 2,6 το 2017. Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία αυτή την αύξηση, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες έρχονται σε απευθείας επαφή με την διοίκηση της χώρας.

«Θα σε δώσω στο CİMER…»

Ο συντάκτης του «Nordic Monitor» αναφέρει πως μια φράση που μπήκε στο τουρκικό λεξιλόγιο τα τελευταία χρόνια είναι «θα παραπονεθώ για σένα στο CİMER». Αυτή η έκφραση, αναφέρει, χρησιμοποιείται συχνά κατά των αντιπάλων της κυβέρνησης Erdoğan και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Στο ευρύτερο «κυνήγι μαγισσών» κατά των μελών του κινήματος Gülen (που αντιπολιτεύεται τον Erdoğan και που ο τελευταίος το κατηγορεί πως βρισκόταν πίσω από την αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος του καλοκαιριού του 2016), πολλοί Τούρκοι πολίτες καταγγέλθηκαν ως «γκιουλενιστές» στο CİMER ως «γκιουλενιστές». Ένας σημαντικός αριθμός θυμάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρίζεται ότι τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους ήταν οι αναφορές άλλων στο CİMER.

Nazli-Merve-kiliç-1024x576.jpeg
Η Nazlı Merve Kılıç με τον σύζυγό της, Özgün Emre Koç

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ένας ιατρός που εργαζόταν στα επείγοντα ενός κρατικού νοσοκομείο στον Σαγγάριο εκδιώχθηκε από τη δημόσια υπηρεσία το 2021 αφού θεωρήθηκε πως ήταν μέλος του κινήματος Gülen. Οι κατηγορίες βασίστηκαν σε παράπονα που είχαν καταχωρηθεί στο CİMER.

Αστυνόμευση τρόπου ζωής

Δεν είναι όμως μόνο οι υποστηρικτές του κινήματος Gülen που κατηγορούνται μέσω της ψηφιακής αυτής πύλης, αλλά και άτομα που ζουν μια πιο κοσμική ζωή, γράφει ο Levent Kenez. Αναφέρει το παράδειγμα της δασκάλας Nazlı Merve Kılıç η οποία καταγγέλθηκε στο CİMER για «συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε δάσκαλο». Η κατηγορούμενη είχε ανεβάσει στο Twitter φωτογραφίες που την έδειχναν να καταναλώνει αλκοόλ. Η Kılıç κλήθηκε στην επαρχιακή διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας στην Κωνσταντινούπολη. Ο σύζυγός της, ακαδημαϊκός Özgün Emre Koç, επιβεβαίωσε στο Twitter ότι αυτός ήταν ο λόγος που την κάλεσαν για εξηγήσεις.

kapak_120713-750x375-1.jpeg
Δρ. Larin Kayataş

Το «Nordic Monitor» αναφέρει και άλλες περιπτώσεις, όπως του διεμφυλικού γιατρού Larin Kayataş. Ο τρανς γιατρός ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Twitter ότι καταχωρήθηκε καταγγελία εναντίον της στο CİMER από ασθενείς που θεώρησαν πως δεν ήταν κατάλληλο άτομο για να εξασκεί την ιατρική και του απαγορεύτηκε να ασκεί την ιατρική λογω της «γενικής ηθικής».

Τον Μάρτιο του 2021 έγινε καταγγελία κατά της Kader Keskin, φοιτήτριας Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Ondokuz Mayıs, για τις αναρτήσεις της γύρω από την ισλαμική πίστη. Μετά την καταγγελία στο CİMER η διοίκηση του τμήματός του Πανεπιστημίου ξεκίνησε έρευνα για το θέμα.

Χαφιεδισμός & συκοφαντία

Ο Kenez αναφέρει ότι το CİMER δεν είναι και πολύ ασφαλής πλατφόρμα για όσους αποφασίζουν να καταγγείλουν άλλους και πιστεύουν ότι η ταυτότητά τους θα παραμείνει εμπιστευτική. Το πιο κοινό παράπονο των ατόμων που έκαναν αναφορές στο CİMER ήταν η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους. Συγκεκριμένα, εκείνοι που κατάγγειλαν μέλη του κινήματος Gülen δήλωσαν ότι τα ονόματα τους συμπεριλήφθηκαν στα κατηγορητήρια.

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ανάφεραν ότι γκιουλενιστές κατέθεσαν αγωγές για συκοφαντία κατά των πληροφοριοδοτών.

ExVcsgjXMAIa3dN-e1641848860168.jpeg

Την περασμένη βδομάδα το «Nordic Monitor» δημοσίευσε την αλληλογραφία ενός προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών ο οποίος χάκαρε τον λογαριασμό στο Twitter ενός 76χρονου αντιπάλου της κυβέρνησης και έστειλε τα στοιχεία του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού του χρήση, στο CİMER.

Ο τουρκομανικής καταγωγής Sadettin Başer, που συνδέεται με το κίνημα Gülen, ζει για χρόνια στο εξωτερικό και τα προσωπικά δεδομένα και τα στοιχεία του δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο. Ο χάκερ έστειλε τα στοιχεία του στο CİMER τον Φεβρουάριο του 2017.

Ekran-Resmi-2022-01-10-22.24.12.png
«Το φιλοκυβερνητικό τρολλ Fatih Tezcan έγραψε το 2018 στο Twitter ότι τον προσέγγισαν πολλοί λέγοντάς του ότι αποκαλύφθηκαν μετά που κατάγγειλαν στο CİMER μέλη του κινήματος Gülen» (Nordic Monitor)

Όπως έγραφε ο Abdullah Bozkurt, το γραφείο του Προέδρου, αντί να διερευνήσει το παράνομο χακάρισμα ενός πολίτη, έστειλε τα στοιχεία στο γραφείο αντιτρομοκρατίας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας για να ερευνήσουν το θύμα. Ο εισαγγελέας της Σμύρνης διέταξε αστυνομική έρευνα κατά του Başer που ξεκίνησε το 2018. Το 2020, σύμφωνα πάντα με το «Nordic Monitor», αναφέρθηκε ότι ο Başer ζούσε στο Τουρκμενιστάν και δεν υπήρχαν στοιχεία που να τον εμπλέκουν σε εγκληματικές δραστηριότητες. Παρά ταύτα, συνέχισαν οι προσπάθειες να οδηγηθεί η υπόθεσή του στο 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ του Σεπτεμβρίου του 2016 ανέφερε πως η Πρεσβεία στο Ασγκαμπάτ παρακολουθούσε τον Başer και διαβίβαζε τις πληροφορίες στην Άγκυρα.

Σημερινή Security (12/01/2022), επιμέλεια: Λάμπρος Κ. ||| πηγή: Nordic Monitor (11/01/2022), “Millions reported each other through Turkish presidential whistleblowing platform, targeting critics”, Levent Kenez. || Nordic Monitor (06/01/2022), “Turkish hacker who stole a critic’s Twitter account granted impunity by the government”, Abdullah Bozkurt.

Πηγή: SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube