Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 27 Ιανουαρίου 2022

ΗΠΑ: Εμείς απαντήσαμε γραπτώς, σειρά της Ρωσίας να απαντήσει

ΗΠΑ: Εμείς απαντήσαμε γραπτώς, σειρά της Ρωσίας να απαντήσει

Η διελκυστίνδα συνεχίζεται – Οι ΗΠΑ απάντησαν στα αιτήματα για τις εγγυήσεις ασφάλειας της Ρωσίας και περιμένουν…

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τη γραπτή απάντησή τους στα αιτήματα για τις εγγυήσεις ασφάλειας της Ρωσίας, στη τελευταία διπλωματική ενέργεια μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών από τη Μόσχα στα σύνορα της Ουκρανίας.

Τώρα πλέον εναπόκειται στη ρωσική κυβέρνηση, η οποία δεν είδε τα βασικά αιτήματά της να ικανοποιούνται, να απαντήσει.

Το έγγραφο που παραδόθηκε στη Μόσχα την Τετάρτη από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν καθορίζει “μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός”, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. “Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, προτιμούμε τη διπλωματία. Εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει πώς θα ανταποκριθεί”.

Αλλά ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης ξεκαθάρισε επίσης ότι η γραπτή απάντηση των ΗΠΑ τονίζει σε μεγάλο βαθμό τα σημεία που παρουσίασαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τις τελευταίες εβδομάδες: Απορρίπτει την απαίτηση της Ρωσίας να επανασχεδιάσει το ΝΑΤΟ τα σύνορά του και να κλείσει την πόρτα του σε μια πιθανή μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, προσφέροντας αντ’ αυτού προτάσεις όπως συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις μετακινήσεις στρατευμάτων και τις στρατιωτικές ασκήσεις.

“Θα διατηρήσουμε την πολιτική της “ανοικτής πόρτας” του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Μπλίνκεν, επιβεβαιώνοντας τη θέση των ΗΠΑ και της Ευρώπης ότι η Ρωσία δεν πρέπει να μπορεί να υπαγορεύει ποια κράτη θα εντάσσονται στη στρατιωτική συμμαχία. “Θέτουμε επίσης τομείς στους οποίους πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε πραγματικά να προωθήσουμε την ασφάλεια για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας”.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι αναμένει να μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τις “επόμενες ημέρες”. Οι ΗΠΑ δεν θα δημοσιοποιήσουν το έγγραφο, δήλωσε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg, άτομο με γνώσεις για την γραπτή απάντηση των ΗΠΑ, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει το περιεχόμενό του, είπε ότι το έγγραφο απαριθμεί τρεις σελίδες και εστιάζει στην επανάληψη όσων οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν ήδη πει στη Ρωσία σε προηγούμενες επαφές σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση.

Μεταξύ των αμερικανικών προτάσεων είναι η προθυμία να συζητηθεί μεγαλύτερη διαφάνεια στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, ανέφερε η πηγή. Οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη βούληση να μην αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς ή στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία και ζήτησαν αμοιβαίες δεσμεύσεις από τη Ρωσία.

Άλλες ιδέες που αναφέρονται στο έγγραφο περιλάμβαναν ένα άνοιγμα για μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων και τον έλεγχο των εξοπλισμών γύρω από τα μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Η ρωσική κυβέρνηση – η οποία έχει απορρίψει εδώ και καιρό τους ισχυρισμούς ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία – δεν απάντησε αμέσως στην αμερικανική γραπτή απάντηση, η οποία παραδόθηκε χθες, ούτε στην αντίστοιχη απάντηση του ΝΑΤΟ.

Όμως ο Κονσταντίν Κοσατσίοφ, αναπληρωτής πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι “υπάρχουν θέματα για συζητήσεις με τις ΗΠΑ”. 

Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με βάση τις απαντήσεις που είχε ζητήσει γραπτώς. Η Μόσχα έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι προτάσεις των ΗΠΑ για τον περιορισμό των πυραύλων και τη μείωση των κινδύνων γύρω από τις στρατιωτικές ασκήσεις είναι θετικές, αλλά δεν είναι επαρκείς για τον μετριασμότ ων ανησυχιών της για την ασφάλειά της.

Ωστόσο, σε ξεχωριστές συνομιλίες στο Παρίσι, εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας – μαζί με αξιωματούχους της Γαλλίας και της Γερμανίας – συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διπλωματία σχετικά με τη σύγκρουση στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανίας. Αυτό, καθώς και οι αναμενόμενες συνομιλίες Μπλίνκεν-Λαβρόφ, μπορεί να προσφέρουν σε όλες τις πλευρές χρόνο για την εκτόνωση μιας κρίσης που συσσωρεύεται εδώ και μήνες. 

Τα σχόλια του  Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κινήθηκαν στο ίδιο κύμα με τις δηλώσεις του Μπλίνκεν.

“Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Ρωσίας και να συμμετάσχουμε σε μια πραγματική συζήτηση για το πώς να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. 

Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε μέτρα σε περίπτωση επίθεσης, επαινώντας την απόφαση των ΗΠΑ να θέσουν 8.500 στρατιώτες που εδρεύουν στις ΗΠΑ σε υψηλή επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη σε συμμάχους του ΝΑΤΟ. 

Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν υποσχεθεί “μαζικές κυρώσεις” σε περίπτωση που η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, έχουν υπάρξει διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης, ιδίως σε περίτπωση που μια ρωσική ενέργεια δεν θα ήταν σε μορφή ολοκληρωμένου πολέμου.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει εξετάσει το Bloomberg, η Γερμανία πιέζει για την εξαίρεση του ενεργειακού τομέα. Άνθρωποι με γνώσεις των πρόσφατων συζητήσεων δήλωσαν ότι και άλλα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη έχουν παρόμοιες απόψεις, δεδομένης της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. 

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και δεν επιτρέπει στην Εσθονία να μεταφέρει εξοπλισμό από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στη χώρα. Αντ’ αυτού, η Γερμανία προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους για ένα νοσοκομείο πεδίου και να στείλει πάνω από 5.000 προστατευτικά κράνη.

Ερωτηθείς σχετικά με αυτή τη στάση, ο Μπλίνκεν συνέχισε να τονίζει την ενότητα για την τιμωρία της Μόσχας σε περίπτωση πολέμου. 

“Τα βήματα που θα λάβουμε από κοινού, θα στοχεύσουν πράγματα για τα οποία ο πρόεδρος Πούτιν ενδιαφέρεται άμεσα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της τεχνολογίας”, είπε. 

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σχετικά με την “εκτίναξη” των δυνατοτήτων παραγωγής και παράδοσης ενέργειας σε περίπτωση κρίσης. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται καθώς το αργό τύπου Brent έφτασε την Τετάρτη τα 90 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014. 

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. 

Σε μια ένδειξη της τεταμένης κατάστασης, την Τετάρτη, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας, ο Αντρέι Τουρτσάκ, πρότεινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει “ορισμένα όπλα” στους αυτονομιστές που υποστηρίζει στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου υποβάθμισε αργότερα τις δηλώσεις του Τουρτσάκ. Ο Ντμίτρι Κόζακ, σύμβουλος του Πούτιν και βασικός διαπραγματευτής για την Ουκρανία, δήλωσε ότι ο Τουρτσάκ δεν ζήτησε συμβουλές πριν κάνει τις δηλώσεις του. “Έχουν υπάρξει πολλές πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό”, πρόσθεσε. “Έχουμε σταματήσει πολλές από αυτές”.

Ο ανοιχτός εξοπλισμός των αυτονομιστών εξάλλου θα υπονόμευε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για το ότι δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης.

Ακόμη και ενώ η διπλωματία συνεχίζεται, το Κρεμλίνο έχει διατηρήσει τη συγκέντρωση στρατευμάτων, αρμάτων μάχης και εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, με μια σημαντική ανάπτυξη στρατευμάτων παράλληλα και στη Λευκορωσία για ασκήσεις. Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν απειλή για κανέναν, αλλά αρνείται τις εκκλήσεις της Δύσης να αντιστρέψει τη συγκέντρωση αυτή.

Προς το παρόν, ωστόσο, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τη διπλωματική οδό, δήλωσε η Όλγα Ρέμπρο, εμπειρογνώμονας του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

“Ο κίνδυνος είναι ότι μέρος αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας μπορεί να είναι επιδείξεις αποφασιστικότητας που μπορεί να οδηγήσουν σε αμοιβαία κλιμάκωση”, πρόσθεσε η ίδια.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube