Weather Icon

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Θέλουμε να αγοράσουμε κρατικές εταιρείες της Τουρκίας

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Θέλουμε να αγοράσουμε κρατικές εταιρείες της Τουρκίας

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν: Φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε εταιρείες του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Τουρκίας

Ο Al Suwaidi, Πρόεδρος του Abu Dhabi Development Holding (ADQ), σε δήλωση που έκανε στους Financial Times είπε ότι η αδύναμη TL τους δημιούργησε μια ευκαιρία και ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για εταιρείες του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Τουρκίας.

ARTI GERÇEK – Ο πρόεδρος της Abu Dhabi Development Holding (ADQ) Mohamed Hassan Al Suwaidi έκανε παρατηρήσεις στους βρετανικούς Financial Times σχετικά με τις επενδυτικές προετοιμασίες στην Τουρκία.

Σημειώνοντας ότι η αδυναμία στην TL θα μπορούσε να παρουσιάσει ευκαιρίες, ο Al Suwaidi είπε: “Αν κοιτάξετε μακροπρόθεσμα, είναι μια εξαιρετική στιγμή να αγοράσει κανείς περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία”.

Δηλώνοντας ότι είναι μια «καλή στιγμή» να κάνει κάποιος μια αγορά στην Τουρκία λόγω της αδύναμης TL, ο Al Suwaidi είπε ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας της Τουρκίας, για μια σειρά ευκαιριών και ότι οι εταιρείες εντός του Ταμείου βρίσκονται επίσης σε το τραπέζι.

Υπενθυμίζοντας ότι το ταμείο δημοσίων επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι υποσχέθηκε δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στην Τουρκία σε μια εποχή που η TL ήταν σε ελεύθερη πτώση, οι προειδοποιήσεις για την κρίση αυξάνονταν και πολύ λίγοι ξένοι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν, οι FT ανέφεραν ότι το ταμείο επιδιώκει αυτήν τη στιγμή επενδύσεις στην Τουρκία. Οι τομείς της εφοδιαστικής και των τροφίμων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Το Abu Dhabi Development Holding δέσμευσε 10 δισ. δολάρια για την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Abu Dhabi Development Holding, Mohamed Hassan Al Suwaidi, έκανε μια δήλωση στον Τύπο μετά τις συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψαν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, στις 24 Νοεμβρίου 2021 στην Άγκυρα.

Ο Al Suwaidi είπε ότι «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διαθέσει ένα ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επενδύσουν στην Τουρκία».

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), των οποίων οι σχέσεις έχουν διαλυθεί εδώ και χρόνια λόγω περιφερειακών προβλημάτων. Οι δύο χώρες διεξάγουν συνομιλίες για να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των οικονομικών τους δεσμών και στη μείωση των εντάσεων.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο ντε φάκτο ηγέτης των ΗΑΕ, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, επιτάχυναν την προσέγγιση μιλώντας στο τηλέφωνο τον περασμένο Αύγουστο, αφού είχαν προηγηθεί επαφές μυστικών υπηρεσιών και κυβερνητικών στελεχών.

Τέλος, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών για ανάπτυξη εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας και σημειώθηκε ότι τα ΗΑΕ προετοιμάζονται για επενδυτική επίθεση στην Τουρκία.

BOTAŞ και TÜRK TELEKOM στο στόχαστρο των ΗΑΕ

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα εκδοθεί κανονισμός για την παραίτηση του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας από τους εισαγωγικούς δασμούς της BOTAŞ, μιας κρατικής επιχείρησης που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, και έγιναν σχόλια σχετικά με την «προετοιμασία για ιδιωτικοποίηση».

Οι πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είχε στόχο να διαχωρίσει τα τμήματα εμπορίας και μεταφοράς φυσικού αερίου της BOTAŞ και να καταστήσει το πιο κερδοφόρο τμήμα μεταφοράς κατάλληλο για μελλοντικές πωλήσεις μετοχών.

Η BOTAŞ δραστηριοποιείται στους τομείς του εμπορίου, της αποθήκευσης και της μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την LYY Telekomünikasyon A.Ş. για την αγορά των μετοχών της που αντιπροσωπεύουν το 55 τοις εκατό του συνολικού κεφαλαίου της Türk Telekom.

Είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι το Abu Dhabi Development Holding (ADQ), το τρίτο μεγαλύτερο ταμείο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με διαχείριση περιουσιακών στοιχείων 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ετοιμάζεται να επενδύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Το ADQ έχει επίσης επενδύσει στον πάροχο παραγγελιών λιανικής Getir.

Πηγή: ARTI GERÇEK

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube