REAL TIME |

Weather Icon

Η Υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου μετέβη στο πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth»

Η Υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου μετέβη στο πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth»

Η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου στο γεωτρύπανο «Stena Forth»

Η Υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου μετέβη στο πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth» για ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο της γεώτρησης αξιολόγησης «Γλαύκος-2»

Επί τόπου ενημέρωσης στο πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth», αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών της γεώτρησης αξιολόγησης «Γλαύκος-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτυχε σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου. Στην επίσκεψη στο γεωτρύπανο, μαζί με την Υπουργό, συμμετείχαν, επίσης, η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κα Judith Garber, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Νιόβη Παρισινού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας κ. Μάριος Παναγίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου.

Σε δήλωσή της κατά την αναχώρηση της αποστολής, η κα Πηλείδου ανέφερε: «Στο πλαίσιο της εξαιρετικής μας συνεργασίας με την κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Energy, έχουμε σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθούμε το γεωτρύπανο που διεξάγει τη γεώτρηση ΄Γλαύκος-2’. Η γεώτρηση γίνεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του κοιτάσματος ‘Γλαύκος’, το οποίο μέσα από την αρχική γεώτρηση διαφάνηκε ότι έχει εξαιρετικής ποιότητας υδρογονάνθρακες που υπολογίζονται στα 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη εργασία για να εξακριβωθεί η ποσότητα και να εξαχθούν περισσότερα στοιχεία, πράγμα το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με τη γεώτρηση που ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου και αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου του 2022.

Οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα. Αυτό είναι κάτι που μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Πιστεύουμε ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και της κοινοπραξίας, ούτως ώστε και οι όποιες προκλήσεις λόγω της πανδημίας ή και που προκύπτουν από αυτές τις εργασίες, να έχουν ξεπεραστεί μέχρι στιγμής χωρίς κανένα πρόβλημα. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς».

Εκ μέρους της ExxonMobil, ο κ. Θεοδοσίου είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο γεωτρύπανο ‘Stena Forth’ την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και άλλα μέλη της Κυβέρνησης, καθώς επίσης την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες αξιολόγησης του κοιτάσματος ‘Γλαύκος’, στο τεμάχιο 10. Οι εργασίες ξεκίνησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα και υπολογίζουμε να ολοκληρωθούν μέσα στον Μάρτιο. Μετά την ολοκλήρωση θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα που θα συλλέξουμε, μία εργασία η οποία θα πάρει ορισμένους μήνες, για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του αερίου στο κοίτασμα ‘Γλαύκος’».

Σε δηλώσεις προέβη, τέλος, και η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, η οποία αφού ευχαρίστησε την ExxonMobil και την Υπουργό για την ευκαιρία να επισκεφθεί το γεωτρύπανο, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ διαχρονικά στηρίζουν την ανάπτυξη των υποθαλάσσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν τεράστια οφέλη σε όλους τους Κύπριους, αλλά και να προάγουν μεγαλύτερη συνεργασία και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εργαζόμαστε μαζί με την Κύπρο και την ΕΕ για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα και οι συγκεκριμένες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων θα είναι πολύ σημαντικές γι’ αυτή τη μετάβαση σε πιο πράσινη και καθαρή ενέργεια. Είμαστε δε πολύ περήφανοι που η ExxonMobil είναι μέρος της κοινοπραξίας που αναπτύσσει αυτούς τους εξαιρετικά σημαντικούς πόρους».

Για βίντεο με τις δηλώσεις της κας Πηλείδου, του κ. Θεοδοσίου και της κας Garber, παρακαλώ πατήστε εδώ.

ΠΗΓΗ: pio.gov.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube