Weather Icon
Αλβανία , Τουρκία 28 Ιανουαρίου 2022

Η νέα άλωση της Αλβανίας από την Τουρκία – Τουρκικά θα μαθαίνουν τα μικρά Αλβανόπουλα;

Η νέα άλωση της Αλβανίας από την Τουρκία – Τουρκικά θα μαθαίνουν τα μικρά Αλβανόπουλα;

Υπό την πίεση του Ερντογάν η Αλβανία ρωτά 9χρονους μαθητές αν θέλουν να μάθουν τουρκικά

Μία… σύμπτωση προκάλεσε αντιδράσεις στη γειτονική Αλβανία και για ακόμα μία φορά υπάρχει εμπλοκή της Τουρκίας.

Τρεις μέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Τίρανα, όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλεσε τους Αλβανούς “αδέλφια”, εξεδώθη ένα ερωτηματολόγιο, κατά το οποίο η Διεύθυνση Εκπαίδευσης των Τιράνων ζητούσε από δασκάλους παιδιών 9-12 ετών να επιλέξουν ποια από αυτά θα μάθουν τούρκικα.

Το διαδικτυακό μήνυμα με το ερωτηματολόγιο προς μαθητές και γονείς εστάλη στους καθηγητές τάξεων που αντιστοιχούν στην έκτη δημοτικού και τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. 

Αρκετοί επεσήμαναν το γεγονός ότι η πολιτισμική επίθεση που έχει εξαπολύσει η Τουρκία του Ερντογάν στα Βαλκάνια, εκτυλίχθηκε και σε αυτή την περίπτωση, με τον Τούρκο πρόεδρο να αρπάζει την ευκαιρία να πιέσει σε εφαρμογή μιας απόφασης και την κυβέρνηση της Αλβανίας προφανώς να υποκύπτει.

Οι ρίζες αυτές της απόφασης ανάγονται στις 2 Μαρτίου 2021, όταν υπεγράφη τότε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προέβλεπε την εισαγωγή της τουρκικής ως γλώσσα επιλογής. Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 της απόφασης “τα δύο μέρη θα ενθαρρύνουν τη διδασκαλία και την εκμάθηση ης επίσημης γλώσσας του άλλου μέρους, καθώς και της λογοτεχνίας και του πολιτισμού του, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα”. Αντίστοιχα οι δύο χώρες δεσμεύονται να αποστέλλουν φοιτητές η μία στην άλλη σε ετήσια βάση μέσω ποσοστόσεων.

Υπό την πίεση του Ερντογάν η Αλβανία ρωτά 9χρονους μαθητές αν θέλουν να μάθουν τουρκικά

Η υπουργός Παιδείας, θέλοντας να υπερασπιστεί το γεγονός πως ο Ερντογάν δεν είχε καμία σχέση και ότι όλα ήταν προαποφασισμένα, διευκρίνισε ότι με βάση το γεγονός ότι τα αγγλικά έχουν εισαχθεί υποχρεωτικά στην πρώτη τάξη, τότε στην έκτη τάξη ο μαθητής πρέπει να επιλέξει δεύτερη γλώσσα. Με βάση αυτό δοκιμάζεται αν προτιμάται η τουρκική γλώσσα ώστε στο τέλος να γίνει μάθημα επιλογής, όπως γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής λήψη αποφάσεων.

“Δεν είναι αμέσως μετά την επίσκεψη του Ερντογάν, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο που τα αγγλικά έγιναν υποχρεωτική γλώσσα στην πρώτη τάξη και σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών στην έκτη τάξη οι μαθητές θα έχουν μια δεύτερη γλώσσα, η οποία μπορεί να είναι γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά. Σύμφωνα με τη συμφωνία προβλέπεται ότι θα κάνουμε πιλοτική μελέτη για να δούμε αν υπάρχει ενδιαφέρον για εκμάθηση τουρκικών. Μόλις ξεκινήσαμε, εκεί δεν υπάρχει λήψη αποφάσεων ή επιβολή, απλώς πληροφορούμαστε, στα τουρκικά σχολεία η αλβανική γλώσσα καθιερώνεται ως γλώσσα επιλογής, εάν υπάρχει, σε ποιες περιοχές, θα χρειαστεί να ανοίξουν μαθήματα επιλογής ή όχι”, είπε η υπουργός.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube