Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 30 Ιανουαρίου 2022

Η Κίνα προειδοποιεί: Η αυξανόμενη στήριξη προς την Ταϊβάν, θα μας οδηγήσει σίγουρα σε πόλεμο με τις ΗΠΑ

Η Κίνα προειδοποιεί: Η αυξανόμενη στήριξη προς την Ταϊβάν, θα μας οδηγήσει σίγουρα σε πόλεμο με τις ΗΠΑ

Δυσοίωνη πρόβλεψη για έναν πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας από τον Κινέζο πρέσβη στην Ουάσινγκτον

Η αυξανόμενη υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ταϊβάν θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, προειδοποίησε ο Κινέζος πρεσβευτής στην αμερικανική πρωτεύουσα Qin Gang.

«Εάν οι αρχές της Ταϊβάν, που έχουν ενθαρρυνθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίσουν να ακολουθούν τον δρόμο της ανεξαρτησίας, πιθανότατα θα εμπλακούν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο μεγάλες χώρες, θα οδηγηθούν στη στρατιωτική σύγκρουση», είπε σε συνέντευξή του στο NPR.

Ο Qin χαρακτήρισε το ζήτημα της Ταϊβάν το «μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει όλα τα μέσα για επανένωση

Είπε ότι οι άνθρωποι στην Ταϊβάν και την Κίνα είναι «συμπατριώτες» και δεν θέλουν να πολεμήσουν, αλλά επειδή η Ταϊβάν «συνεχίζει στον δρόμο προς την ανεξαρτησία… η Κίνα δεν θα δεσμευτεί να εγκαταλείψει τα μη ειρηνικά μέσα για επανένωση, επειδή αυτό είναι αναχαίτιση».
Ξεκινώντας από την κυβέρνηση Trump, οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για την ενίσχυση των στρατιωτικών και διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν.
Τον Αύγουστο του 2020, ο Trump έστειλε τον τότε υπουργό Υγείας Alex Azar στην Ταϊβάν, καθιστώντας τον, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επισκέφτηκε το νησί από τότε που η Ουάσιγκτον διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι το 1979.

Επαφές με την Ταϊβάν

Μετά την επίσκεψη Azar, το State Department υπό τις κυβερνήσεις Trump και Biden υιοθέτησε πολιτικές για να ενθαρρύνει τις επαφές μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, και οι αντιπροσωπείες του Κογκρέσου των ΗΠΑ επισκέπτονται την Ταϊβάν πιο συχνά.
Από το 1979, οπότε και οι ΗΠΑ πούλησαν όπλα στην Ταϊβάν και ανέπτυξαν μικρό αριθμό στρατευμάτων για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις του νησιού.
Αλλά η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ταϊβάν ήταν πάντα ανεπίσημη μέχρι το 2021.
Τον Οκτώβριο 2021, η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen επιβεβαίωσε την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ταϊβάν, καθιστώντας την, την πρώτη ηγέτιδα που το έκανε εδώ και δεκαετίες.
Εκτός από την ενίσχυση των δεσμών με την Ταϊβάν, οι ΗΠΑ αύξησαν επίσης σημαντικά τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και σε άλλα ύδατα κοντά στην Ταϊβάν και την Κίνα, αναγκάζοντας το Πεκίνο να κάνει το ίδιο, μετατρέποντας την περιοχή σε πιθανό σημείο ανάφλεξης για πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube