Weather Icon

Η γαλλική Προεδρία και η αντιμετώπιση της τουρκικής πρόκλησης

Η γαλλική Προεδρία και η αντιμετώπιση της τουρκικής πρόκλησης

Σαφές μήνυμα προς την κατοχική Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron), του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την κατοχική Τουρκία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien, στη διάρκεια της οποίας απάντησε σε ερωτήσεις επτά αναγνωστών της, ερωτήθηκε εάν είναι υπέρ της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρώπη. Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Όχι. Το πολιτικό, πολιτισμικό σχέδιο που επιδιώκει σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Τουρκία έχει σχέδια να επεκτείνει το πολιτικό Ισλάμ, να μην αναγνωρίσει την Κύπρο, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, και να ακολουθήσει επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Εύχομαι όμως να έχει δεσμούς με την Ευρώπη μας, γιατί αυτό είναι που τη συνδέει με τις αξίες μας και την εμποδίζει να ξεφύγει περαιτέρω». Η θέση αυτή, όπως τη διατύπωσε ο κ. Μακρόν, περιγράφει πλήρως τη στάση της κατοχικής δύναμης έναντι της Ένωσης, αλλά και των χωρών της περιοχής. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρεται, χωρίς περιστροφές, στους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς της Τουρκίας. «Έχει σχέδια να επεκτείνει το πολιτικό Ισλάμ», σημειώνει κι αυτό προφανώς είναι ο βασικός άξονας των τουρκικών επιδιώξεων. 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ε.Ε. Η ενταξιακή διαδικασία έχει παγώσει εδώ και χρόνια. Η Άγκυρα από την αρχή θεώρησε πως αυτή η διαδικασία θα είναι αλά καρτ. Θα επιλέγει η ίδια σε ποιες πτυχές του κοινοτικού κεκτημένου θα εναρμονιστεί και σε ποιες όχι. Δεν λειτούργησε ποτέ ως υποψήφια για ένταξη χώρα. Και δεν είναι μόνο οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι και επειδή στη χώρα αυτή υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας ενώ συστηματική είναι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΓΑΛΛΙΚΗ Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί, εκ των πραγμάτων, αντιμέτωπη με το θέμα «Τουρκίας». Στο πεδίο των ευρωτουρκικών. Και στα ευρωτουρκικά περιλαμβάνονται όχι μόνο οι σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε. Είναι και η συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης έναντι κρατών-μελών, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος. Είναι και η συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι άλλων γειτονικών κρατών. 

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ και στα όσα ανέφερε γαλλική κυβερνητική πηγή σε δημοσιογράφους με την ευκαιρία της έναρξης της Γαλλικής Προεδρίας. Όπως αναφέρθηκε, η Γαλλία θεωρεί πως ενώ έχει συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη να υπάρξει ένας διάλογος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας σε σχέση με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, η Ε.Ε. θα πρέπει να επιδείξει αυστηρότητα σε σχέση με τη συμπεριφορά της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και σε σχέση με την Κύπρο. Υπενθύμισε δε πως η Γαλλία έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυρώσεων. Όπως είπε, υπάρχει το ενδεχόμενο κυρώσεων ως υπόθεση εργασίας, επισήμανε. Στην πράξη θα φανούν όλα αυτά που αναφέρονται ως προθέσεις από την Προεδρία. Γιατί η Ε.Ε. έχει πολλά αναφέρει και διακηρύξει σε σχέση με τη στάση και συμπεριφορά της Άγκυρας. Μέχρι στιγμής τίποτε δεν γίνεται. Η κατοχική δύναμη συνεχίζει ανενόχλητη. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube