REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Καζακστάν , Ουκρανία , Ρωσία 9 Ιανουαρίου 2022

Η εξέγερση στο Καζακστάν είναι άλλη μία …«έγχρωμη επανάσταση»;

Η εξέγερση στο Καζακστάν είναι άλλη μία …«έγχρωμη επανάσταση»;

Ποια η σχέση του χάους στο Καζακστάν με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ρωσίας

Η χρονική στιγμή των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το νότιο γείτονα της Ρωσίας Καζακστάν αναπόφευκτα εγείρει ερωτήματα.

Ρώσοι αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν με Αμερικανούς και ομολόγους του ΝΑΤΟ εντός των ημερών για να συζητήσουν εκτενείς προτάσεις ασφάλειας σε άνευ προηγουμένου γεωπολιτικές διαπραγματεύσεις.

Σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη τα ρωσικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες μέρες μαζί με άλλες δυνάμεις από τα έξι κράτη της Κεντρικής Ασίας που ανήκουν στον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος του προέδρου του.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev κατηγόρησε τις «τρομοκρατικές συμμορίες που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό» ότι ευθύνονται για τη δραματική αναταραχή στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

Αποπροσανατολισμός

Φαίνεται ότι τα γεγονότα αυτή την εβδομάδα στο Καζακστάν έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή της Μόσχας ή, χειρότερα, να υπονομεύσουν τη διεθνή θέση της Ρωσίας στις προγραμματισμένες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ σχετικά με τη μεγαλύτερη εικόνα της ασφάλειας και της ειρήνης στην Ευρώπη, επισημαίνει σε ανάλυσή του το The Strategic Culture Foundation,
Βασικές προτάσεις ασφαλείας υποβλήθηκαν από τη Μόσχα πριν από τρεις εβδομάδες για τη μείωση των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.
Η Μόσχα ζήτησε να υποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τα σύνορά της.
Αυτό έγινε μετά από εβδομαδιαίες αναφορές δυτικών μέσων που ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους και υστερικούς.

Προβοκάτσια;

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες ότι το υποστηριζόμενο από το ΝΑΤΟ καθεστώς στο Κίεβο μπορεί να σχεδιάζει μια πρόκληση εναντίον της Ρωσίας εξαπολύοντας επίθεση στην αποσχισθείσα νοτιοανατολική περιοχή της Ουκρανίας και τον ρωσικό πληθυσμό της.
Το καθεστώς του Κιέβου διεξάγει έναν εμφύλιο πόλεμο εναντίον της περιοχής από το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία το 2014.
Οι συζητήσεις για την ασφάλεια ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ Ρώσων και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ.

Οι ρωσικές κόκκινες γραμμές

Μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Αμερικανού ομολόγου του Joe Biden στα τέλη του περασμένου μήνα έδωσε προτεραιότητα στις επικείμενες συνομιλίες, και δικαίως.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της για την ασφάλεια της «κόκκινης γραμμής», θα χρησιμοποιήσει άλλες στρατιωτικο-τεχνικές μεθόδους για να διαφυλάξει την εθνική της ασφάλεια.Η Μόσχα έχει θέσει ένα στενό χρονοδιάγραμμα στις συζητήσεις για να φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ προφανώς αιφνιδιάστηκαν από την αποφασιστικότητα της Μόσχας να χαράξει μια απαραβίαστη γραμμή στην πολυετή στρατιωτική επέκταση προς τα σύνορα της Ρωσίας, το αποκορύφωμα της οποίας έχει επισπεύσει τις τελευταίες εντάσεις που προκλήθηκαν από την Ουκρανία.
Η σοβαρότητα της θέσης της Μόσχας φαίνεται να έχει καταγραφεί από τους δυτικούς συμμάχους που προγραμμάτισαν αμέσως τις συζητήσεις για την ασφάλεια για την επόμενη εβδομάδα.
Στη συνέχεια ακολουθεί η αναταραχή που σαρώνει το Καζακστάν αυτή την εβδομάδα.
Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν στις 2 Ιανουαρίου φαινομενικά για την αύξηση των τιμών των καυσίμων για τις μεταφορές.

Ενορχήστρωση γεγονότων

Είναι σημαντική η ταχύτητα με την οποία οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε αυτή τη γιγάντια χώρα της Κεντρικής Ασίας – τέσσερις φορές το μέγεθος της Γαλλίας – και η ταχεία κλιμάκωση της θανατηφόρας βίας θα έδειχναν μια εξαιρετική ενορχήστρωση γεγονότων.
Δεκάδες αστυνομικοί φέρεται να έχουν σκοτωθεί από ένοπλους διαδηλωτές.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επίσης πυροβολήσει φερόμενους ως ένοπλους διαδηλωτές.
Τα κυβερνητικά κτίρια και το διεθνές αεροδρόμιο στην πολυπληθέστερη πόλη Αλμάτι έχουν δεχθεί επίθεση.
Όλη αυτή η αναταραχή σε διάστημα δύο ημερών είχε ως αποτέλεσμα την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 5 Ιανουαρίου και το αίτημα για βοήθεια ασφαλείας από το μπλοκ του CSTO.
Το μπλοκ περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Κιργιστάν, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν.
kazakstan_b.jpg

«Έγχρωμες επαναστάσεις»

Τα γεγονότα έχουν μια αλάνθαστη ομοιότητα με τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος που έχουν λάβει χώρα σε άλλα έθνη, κυρίως στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Λευκορωσία, μεταξύ άλλων χωρών.
Πρόκειται για τις λεγόμενες «έγχρωμες επαναστάσεις».
Αναμφισβήτητα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια άμεση άρνηση ανάμειξης πριν καν τεθεί δημόσια αυτή η πιθανότητα.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Καζακστάν είχε επίσης προειδοποιήσει για δημόσιες διαμαρτυρίες για τις αναμενόμενες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.
Έχει σημειωθεί από παρατηρητές ότι η Rand Corporation που συνδέεται με τη CIA ενέκρινε νωρίτερα αυτό το είδος αναταραχής στο Καζακστάν ως μέσο για να αποσπάσει την προσοχή της Μόσχας με ανησυχίες για την περιφερειακή της ασφάλεια.
Τις επόμενες ημέρες, θα δούμε εάν η κατάσταση ασφαλείας στο Καζακστάν μπορεί να σταθεροποιηθεί με την υποστήριξη των μελών του CSTO και τις πολιτικές παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Tokayev.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν ανακληθεί και η κυβέρνηση παραιτήθηκε.
kazak_c.jpg
Ποιος κερδίζει

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.
Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις.Ο συγχρονισμός και το ερώτημα ποιος κερδίζει αναπόφευκτα κατατείνουν στην ξένη υποκίνηση.
Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ ζητούν από τις αρχές του Καζακστάν να επιτρέψουν «το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία».
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναμφίβολα θα καταφύγουν σε αναφορές που απεικονίζουν την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης ως καταστολή από ένα «καθεστώς που υποστηρίζεται από τη Ρωσία».
Η παρουσία των στρατευμάτων του CTSO μπορεί να μετατραπεί σε μια διαστρεβλωμένη εικόνα της υποκινούμενης από το Κρεμλίνο «ξένης κατοχής».
Χωρίς αμφιβολία, επίσης, το καθεστώς του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ θα διαμαρτυρηθεί για άλλη μια «ρωσική εισβολή».

kazak_d.JPG
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube