Η επίσκεψη της τρανσέξουαλ ντίβα στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ, ο ισλαμοτρομοκράτης “δημοσιογράφος” και ο Χουλουσί Ακάρ
Αριστερά η… ντίβα όρθια, στο μέσον ο υπολοχαγός που της κρατάει την ομπρέλα και δεξιά ο σμήναρχος, διοικητής της φρουράς του μαυσωλείου, που μεταθέθηκε στα σύνορα με το Ιράκ
Τούρκος αξιωματικός κρατούσε την ομπρέλα σε τρανσέξουαλ ντίβα
Στις 12 Ιανουαρίου η τρανσέξουαλ ντίβα και τραγουδίστρια Bülent Ersoy επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ (Ανίτκαμπιρ) πριν τη συναυλία της στην Άγκυρα. Έκτοτε έκαναν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας, φωτογραφίες στις οποίες ένας Τούρκος αξιωματικός της κρατάει την ομπρέλα για να την προφυλάξει από το ψιλόβροχο.
Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας ο δημοσιογράφος Şükrü Sak, μέσω ενός tweet φανέρωσε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός.
Στις 14 Ιανουαρίου, το τουρκικό υπουργείο εθνικής αμύνης, κατόπιν διερεύνησης του συμβάντος, ανακοίνωσε τη μετάθεση του διοικητή του Ανίτκαμπιρ, Συνταγματάρχη Hakan Osman Sert, και ενός άλλου αξιωματικού σε άλλα πόστα.
Το ερώτημα που δημιουργείται με όλο αυτό είναι αν η τουρκική κυβέρνηση ενοχλήθηκε από τις αντιδράσεις των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή αν πήρε ιδιαιτέρως υπόψιν τη δυσφορία που εξέφρασε ο προαναφερθείς δημοσιογράφος.
Όμως, ποιος είναι ο Şükrü Sak και τι θα μπορούσε να τον συνδέει με την κεφαλή του υπουργείου εθνικής αμύνης της Τουρκίας;
Πρόκειται για τον πρώην αρχισυντάκτη του εβδομαδιαίου εντύπου Baran, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης τριών ετών και εννέα μηνών, κατόπιν εκδίκασης υποθέσεώς του, η οποία εκκρεμούσε από το 1999, από το Εφετείο το έτος 2012. Στον Şükrü Sak αποδόθηκαν κατηγορίες για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση IBDA-C (İslami Büyük Doğu Akıncılar Cephesi ή Ισλαμικό Μέτωπο των Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής ) , για την κατοχή εγγράφων που σχετίζονται με αυτήν καθώς και κατηγορίες για τη διοργάνωση διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με αρχεία του υπουργείου δικαιοσύνης της Τουρκίας, ως αποδεικτικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις του ισλαμοτρομοκράτη δημοσιογράφου, Şükrü Sak, αλλά και άφθονο υλικό από το περιοδικό Akinci Yol του οποίου ήταν εκδότης την εποχή εκείνη.
Ιδρυτής της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης IBDA-C, όντας βαθύτατα επηρεασμένος από τον ποιητή και ισλαμιστή ιδεολόγο Νετζίπ Φαζίλ Κιζακιουρέκ, ήταν ο Σαλίχ Ιζέτ Ερντίς, περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο Σαλίχ Μιρζαμπέιογλου. Η IBDA-C, καθώς και διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις φίλα προσκείμενες σε αυτήν, είχαν αναλάβει την ευθύνη για αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις σε τράπεζες, χριστιανικές εκκλησίες, συναγωγές και σε μέρη, όπως ήταν τα μπαρ, που θεωρούσαν ότι δεν ταίριαζαν στη θρησκευτικοπολιτική ιδεολογία του Ισλάμ.
Ο ηγέτης της IBDA-C συνελήφθη το 1998. Του αποδόθηκαν κατηγορίες για πράξεις που συνδέονται με τρομοκρατία και καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη. Παρόλα αυτά, μετά από νέα δίκη αποφυλακίσθηκε το 2014.
Ας έρθουμε τώρα στην κεφαλή του υπουργείου εθνικής αμύνης της Τουρκίας. Στις 25 Ιουλίου του έτους 2020, ο αριστερός ειδησεογραφικός ιστότοπος Odatv δημοσίευσε άρθρο το οποίο αναφερόταν στην επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ και νυν υπουργού εθνικής αμύνης της Τουρκίας στο νεκροταφείο όπου βρίσκονται οι τάφοι του Τούρκου ποιητή και ισλαμιστή ιδεολόγου Νετζίπ Φαζίλ Κιζακιουρέκ και του Σαλίχ Μιρζαμπέϊογλου. Ο Ακάρ συνοδευόταν από τον Τανέρ Γιλντίζ ο οποίος στο παρελθόν είχε χρηματίσει υπουργός ενέργειας του τουρκικού καθεστώτος. Κάποιοι έκριναν ότι το συμβάν δεν έπρεπε να γίνει γνωστό και κατόπιν δικαστικής αποφάσεως άρχισαν να κατεβαίνουν από τις ιστοσελίδες του τουρκικού διαδικτύου, άρθρα που σχετίζονταν με την εν λόγω επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ στο νεκροταφείο. Ήταν, όμως αργά. Όλοι έμαθαν για το σεβασμό και την πίστη του Ακάρ στον παράφρονα ισλαμιστή τρομοκράτη που έκοψε το νήμα της ζωής σε δεκάδες αθώους.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να προσθέσουμε άλλη μια λεπτομέρεια η οποία επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως το τουρκικό καθεστώς έχει στηρίξει τα θεμέλια του στα ιδεώδη και τις αρχές της ισλαμικής τρομοκρατίας. Μετά την αποφυλάκισή του, ο Σαλίχ Μιρζαμπέιογλου συναντήθηκε με τον, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λέγεται πως θέμα της συνάντησής τους ήταν η επανένταξη του ισλαμοτρομοκράτη Μιρζαμπέιογλου στην κοινωνία.
Θα μπορούσαμε, άραγε, να υποθέσουμε βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και ενδείξεων πως άτομα σαν τον ισλαμιστή τρομοκράτη δημοσιογράφο Şükrü Sak επηρεάζουν σκιωδώς αποφάσεις που λαμβάνονται στον πολιτικό αλλά και στον στρατιωτικό τομέα; Σε τί βαθμό η τρομοκρατική ιδεολογία της ισλαμικής IBDA-C έχει ποτίσει τα μυαλά της τουρκικής ελίτ;
Γράφει: Γιάννης Λιναρδάτος
2) https://cpj.org/data/people/sukru-sak/