Weather Icon
Γερμανία , ΗΠΑ , Ρωσία 5 Ιανουαρίου 2022

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Έκκληση για διάλογο με τη Ρωσία

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Έκκληση για διάλογο με τη Ρωσία

Η Γερμανία παραμένει πιστή στις στενές σχέσεις με τη Ρωσία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αύριο Τετάρτη δήλωσε ότι θα του επαναλάβει την αναγκαιότητα διαλόγου με τη Ρωσία για να αποφευχθεί μια σύγκρουση με την Ουκρανία.

“Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία το κοινό μήνυμα της Ευρώπης και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι σαφές: Οι ρωσικές ενέργειες έχουν ένα σαφές τίμημα και ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι μέσω του διαλόγου”, ανέφερε σε μήνυμά της η Μπέρμποκ.

“Εισερχόμαστε σε μια αποφασιστική φάση όπου αναμένονται σημαντικές συνομιλίες σε διαφορετικά επίπεδα. Και ακόμη και αν διαφέρει η μορφή των συνομιλιών, τα μηνύματά μας ως υπερατλαντικοί εταίροι προς την κυβέρνηση στη Μόσχα είναι πάντα τα ίδια”, είπε η γερμανίδα υπουργός.

Αυτή θα είναι η πρώτη διπλωματική επίσκεψή της στις ΗΠΑ με την σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Η Μπέρμποκ πρόκειται μεταξύ άλλων να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό της και αυτή θα είναι η δεύτερη δια ζώσης συνάντησή τους έπειτα από εκείνη τον Δεκέμβριο στη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ της ομάδας G7 στο Λίβερπουλ.

Η επίσκεψη της Μπέρμποκ στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται στις αρχές της θητείας της–η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία ανέλαβε μόλις τον Δεκέμβριο–και λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας της G7 από το Βερολίνο με το νέο έτος.

Η πραγματοποίηση της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον τόσο νωρίς στη θητεία της αποσκοπεί επίσης να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα των υπερατλαντικών σχέσεων, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατό σε περιοχές κοντά στο σύνορο με την Ουκρανία και έχει συνταχθεί με τους δυτικούς συμμάχους προειδοποιώντας για αυστηρές επιπτώσεις αν η Ρωσία εισβάλλει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Θορυβημένοι από την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος του συνόρου με την Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόκειται να έχουν συνομιλίες ασφαλείας με Ρώσους ομολόγους τους στις 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη, ενώ το ΝΑΤΟ έχει προγραμματίσει συνάντηση ανάμεσα στους πρεσβευτές της Συμμαχίας και σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους για τις 12 Ιανουαρίου.

Η Ρωσία προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία το 2014 και έκτοτε μαίνεται μια σύγκρουση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube