REAL TIME |

Weather Icon

Γαλλικός ιστότοπος ενημέρωσης σχετικά με το EastMed: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αναξιόπιστη, ακόμα και για τους συμμάχους της.

Γαλλικός ιστότοπος ενημέρωσης σχετικά με το EastMed: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αναξιόπιστη, ακόμα και για τους συμμάχους της.

του Alexandre Lemoine

Στις 8 Ιανουαρίου, ο ελληνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Defence-point.gr  ανακοίνωσε: οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ότι δεν υποστηρίζουν πλέον το Έργο κατασκευής του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) «τόσο για οικολογικούς όσο και για  οικονομικούς  λόγους». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι το έργο αυτό «προκαλεί εντάσεις στην περιοχή».

Η συμφωνία κατασκευής του EastMed υπεγράφη από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ τον Ιανουάριο του 2020 στην Αθήνα. Υποτίθεται ότι θα επέτρεπε την έναρξη της μεταφοράς υδρογονανθράκων από το ισραηλινό πεδίο Λεβιάθαν και το κυπριακό πεδίο Αφροδίτης στην ελληνική ενδοχώρα μέσω των νησιών της Κύπρου και της Κρήτης, και μακροπρόσθμα πιθανώς να παραδώσει αέριο στην Ιταλία. Ο αγωγός επρόκειτο να έχει μήκος 1900 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 1300 χιλιόμετρα επρόκειτο να είναι κάτω από το νερό. Η προγραμματισμένη δυναμικότητα του αγωγού EastMed είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Το έργο αυτό υποστηρίζεται από την ΕΕ και τις διεθνείς εταιρείες, οι οποίες εκτελούν εργασίες εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
.
Η Τουρκία αντιτάχθηκε αμέσως. Η Άγκυρα αναζητά αυτή τη στιγμή φυσικό αέριο στα κυπριακά χωρικά ύδατα, υποστηρίζοντας ότι τα ύδατα αυτά ανήκουν στους ΤουκοΚύπριους με τον ίδιο τρόπο που ανήκουν στους  ΈλληνοΚύπριους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αναστατώσει τους Έλληνες υπογράφοντας συμφωνία με τη Λιβύη και στη συνέχεια δήλωσε ότι από εδώ και στο εξής η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν θα χτίζουν τον EastMed χωρίς την άδεια της Άγκυρας και της Τρίπολης.
.
Γιατί άλλαξε η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών; Η δήλωση της ελληνικής ιστοσελίδας σημειώνει ότι Ελλάδα και Κύπρος «παραμένουν ένθερμοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχουν προκαλέσει ποτέ προβλήματα στην Ουάσινγκτον, σε αντίθεση με την Τουρκία». Το Defence-point.gr πιστεύει ότι η αλλαγή της θέσης της Ουάσιγκτον συνδέεται με την απόφαση να αποφευχθούν συγκρούσεις με τον Τούρκο πρόεδρο μέχρι τις εκλογές στη χώρα αυτή τον Ιούνιο του 2023. «Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι ο νυν πρόεδρος θα χάσει… Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της κακής πολιτικής αδιεξόδου, θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με τρεις πιστούς συμμάχους: το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο», έγραψαν το ελληνικό μίντια.
.
Το 2019, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο νόμου για τη συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στον ενεργειακό τομέα, θεωρώντας τη συνεργασία αυτή ως αντίβαρο στις ενεργειακές αξιώσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ο νέος νόμος επιδίωξε να καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες βασικό παράγοντα στην αγορά φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ελλάδα στον στρατιωτικό τομέα και να άρει το εμπάργκο όπλων τεσσάρων δεκαετιών στην Κύπρο. Ο νόμος αυτός επιβεβαίωσε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Και voilà τώρα, η Ουάσιγκτον οπισθοχωρεί. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει δημοσίως. Είναι χαμένες και δεν ξέρουν τι να απαντήσουν.
.
« Προφανώς, οδεύουμε προς έναν θρίαμβο του Ερντογάν και μια βαριά διπλωματική και αμυντική ήττα της Ελλάδας.»,  δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του Ελληνικού Πράσινου Κινήματος Νίκος Καραμπάσης, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με τη νέα αμυντική συμφωνία η Ελλάδα παρέχει στους Αμερικανούς νέες βάσεις, μεταξύ άλλων το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς εκπροσώπους, θα χρησιμοποιηθεί για την προβολή στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Νίκο Καραμπάση, η ελληνική κυβέρνηση «δεν εξήγησε γιατί παρεμβαίνουμε στην ουκρανική κρίση παγώνοντας τις σχέσεις μας με τη Ρωσία ή γιατί στείλαμε πυραύλους Patriot στη Σαουδική Αραβία αποδυναμώνοντας την άμυνά μας ενώ οι Αμερικανοί έφυγαν από κει».
.
Πρέπει να ειπωθεί ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ πάντα αμφέβαλαν για τη χρησιμότητα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα Die Welt το 2020, «η χρησιμότητα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ είναι ελάχιστη λόγω της χαμηλής χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, μόλις 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Δεν είναι καν το ένα πέμπτο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συμφωνία της Ελλάδας να διαθέσει το έδαφός της για νέες αμερικανικές βάσεις, οι ΗΠΑ «εγκατέλειψαν» τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Απέδειξαν ότι η Ελλάδα δεν ήταν τόσο σημαντική για την Ουάσιγκτον όσο η Τουρκία.
.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι καμία κυβέρνηση, ακόμη και σύμμαχου, δεν μπορεί να τις εμπιστευτεί.
.
πηγή: http://www.observateurcontinental.fr
.
Le gouvernement américain est indigne de confiance, même pour les alliés (reseauinternational.net)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube