Weather Icon

Γαλλική βοήθεια για μετανάστες – 450 Πακιστανοί σε αναμονή

Γαλλική βοήθεια για μετανάστες – 450 Πακιστανοί σε αναμονή

450 άτομα από το Πακιστάν βρίσκονται στην αναμονή για επαναπατρισμό μετά από συγκατάθεσή τους – Αναμένεται απάντηση από τις Πακιστανικές Αρχές

 Μιχάλης Χατζηβασίλης   

Τη διαμεσολάβηση της Γαλλίας προς γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής για την επαναπροώθηση μεταναστών, ζήτησε η Κύπρος, την ώρα που αναμένει ακόμη απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα για προσωρινή αναστολή αποδοχής αιτήσεων ασύλου.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, απέστειλε επιστολή στον Γάλλο ομόλογό του, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία στην ουσία ζητεί όπως η Γαλλία ανοίξει διαδρόμους επικοινωνίας με γαλλόφωνες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, για ζητήματα επαναπροώθησης των υπηκόων της που βρίσκονται αυτή τη στιγμή παράνομα στην Κύπρο. Ήδη οι δύο υπουργοί έχουν ανταλλάξει αρκετές επιστολές το τελευταίο διάστημα για το θέμα και φαίνεται να υπάρχει κατανόηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Παράλληλα, στην επιστολή ο ΥΠΕΣ επαναφέρει και το αίτημα της Λευκωσίας για αναστολή αποδοχής αιτήσεων ασύλου λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές, ενώ θέτει και θέμα οικονομικής υποστήριξης για το μεταναστευτικό, αφού η Κύπρος δέχεται τις μεγαλύτερες ροές στην ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Το πρόβλημα με τους μετανάστες από τις υποσαχάριες χώρες εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο, όπου άτομα κυρίως από το Κονγκό καταφθάνουν στην Κύπρο από την Τουρκία μέσω κατεχομένων και στη συνέχεια περνούν στις ελεύθερες περιοχές. Το Κονγκό είναι η πρώτη χώρα προέλευσης μεταναστών και ακολουθούν άλλες χώρες της Αφρικής, με τη Συρία που ήταν πρώτη το 2020 σήμερα να είναι τέταρτη.

Στο μεταξύ, 450 πρόσωπα από το Πακιστάν βρίσκονται στην αναμονή για επαναπατρισμό μετά από συγκατάθεσή τους, ωστόσο οι διαδικασίες έχουν κολλήσει γιατί αναμένεται απάντηση από τις Πακιστανικές Αρχές. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», καταβάλλονται προσπάθειες σε συνεννόηση με τον οργανισμό Frontex της ΕΕ, για να επαναπατρισθούν Ινδοί, πρόσωπα από το Νεπάλ και την Μπαγκλαντές, των οποίων είτε η άδεια παραμονής έληξε είτε η αίτησή τους για πολιτικό άσυλο έχει απορριφθεί. 

Σημειώνεται ότι πέρσι είχαν υποβληθεί 10.200 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 20 χιλιάδες αιτήσεις. Για πρώτη φορά εξετάστηκαν το έτος που μόλις πέρασε 12.500 αιτήσεις ενώ παλαιότερα εξετάζονταν 1-2 χιλιάδες, κι’ αυτό λόγω της επίσπευση των διαδικασιών από την Υπηρεσία Ασύλου. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», ο ΥΠΕΣ θα ζητήσει τη δημιουργία Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας κοντά στους χώρους διαμονής των μεταναστών, ώστε να εξετάζονται επί τόπου οι αιτήσεις όσων είναι προδήλως αβάσιμες.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube