Weather Icon

Εθνική Φρουρά: Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστών στην Αίγυπτο – ΥΠΑΜ: Ενίσχυση με αντιπυραυλικό σύστημα

Εθνική Φρουρά: Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστών στην Αίγυπτο – ΥΠΑΜ: Ενίσχυση με αντιπυραυλικό σύστημα

Η Κύπρος αποκτά υπερσύγχρονο αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα

ΣS || επιμέλεια: Λάμπρος Κ.

Η ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κύπρου θα γίνει μέσω της απόκτησης για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς ενός αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε απειλή που θα ίπταται του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου.

Από 17 έως 24 Ιανουαρίου 2022, ομάδα αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Καταδρομών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, συμμετείχε σε προκεχωρημένη εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών. 

Οι αλεξιπτωτιστές εκπαιδεύτηκαν σε περιβάλλον αεροθαλάμου, το οποίο προσομοιάζει τις συνθήκες άλματος ελεύθερης πτώσης, ενώ εκτέλεσαν άλματα από πτητικά μέσα της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Η συμμετοχή των αλεξιπτωτιστών μας στη συγκεκριμένη εκπαίδευση, πέραν της πρόσθετης εμπειρίας που παρέχει, συμβάλλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ομάδων ελευθέρας πτώσης και επιπλέον συμβάλει στην αποκόμιση εμπειριών για περαιτέρω συνεργασίες με αλεξιπτωτιστές άλλων κρατών. 

Επιπλέον, η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, αντικατοπτρίζουν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η ιστοσελίδα του ΓΕΕΦ δημοσίευσε φωτογραφίες από την άσκηση:

f18d2ebfdb.jpg
f6e03a8dbb.jpg
9680e37879.jpg
f846f730c7.jpg
56c489c388.jpg
bdf7aae3bd.jpg
9c5cb0a78d.jpg
72c03ee01Z.jpg
9f352a64a0.jpg

ΥΠΑΜ: Σύντομα κατάληξη για νέα Ελικόπτερα και Αντιαεροπορικά – Ολόκληρη η Ατζέντα

Την σε βάθος εξέταση των προτάσεων που κατέθεσαν διάφορες χώρες για την προμήθεια της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) με σύστημα που θα ενισχύσει την αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου, έχει ολοκληρώσει το Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Το θέμα της ενίσχυσης της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κύπρου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου και είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες του για να το κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Συγκεκριμένα, έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των υποψήφιων συστημάτων και αυτή την περίοδο το ΥΠΑΜ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για λήψη τελικής απόφασης για την αγορά του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο με το βεληνεκές που διαθέτει και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα (κλικ για να τα δείτε) της ΕΦ θα καλύπτει ολόκληρο το νησί.

Ειδικότερα, η ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κύπρου θα γίνει μέσω της απόκτησης για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς ενός αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε απειλή που θα ίπταται του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται στην φάση αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν για την αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, από ευρωπαϊκές χώρες σε αντικατάσταση των υφιστάμενων ρωσικών Mi-35 που διαθέτει η ΕΦ. Το συγκεκριμένο τύπου ελικόπτερο που αναζητεί η ΕΦ έχει την δυνατότητα να διενεργεί πτήσεις μέρα και νύχτα, να μεταφέρει αριθμό μαχητών, να διενεργεί έρευνα και διάσωση και να εκτοξεύει πυραύλους. 

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη άφιξη στην Κύπρο της νέας γενιάς των γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block 3 (κλικ για περισσότερα) μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στη Γαλλία. 

Πέραν τούτων, προχωρούν οι διαδικασίες για αναβάθμιση για στρατιωτικούς σκοπούς των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, στόχος του ΥΠΑΜ είναι η παραχώρηση στην Εθνική Φρουρά από τους ιδιώτες επενδυτές μέρους των λιμανιών για ελλιμενισμό μόνο πολεμικών πλοίων. Σε πρώτη φάση θα αναβαθμιστεί για στρατιωτικούς σκοπούς το λιμάνι Λεμεσού και στην συνέχεια το λιμάνι της Λάρνακας.

Στόχος της αναβάθμισης είναι να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφέρει στις φίλιες χώρες την δυνατότητα ελλιμενισμού των πολεμικών τους πλοίων όταν επισκέπτονται το νησί αλλά και την επί τόπου παροχή υπηρεσιών στα πληρώματα των πλοίων.

Πιερή για αντιπυραυλική ομπρέλα: Στόχος να καλυφθεί αντιαεροπορικά το νησί

Για την απόφαση του Υπουργού Άμυνας για αγορά αντιπυραυλικής ομπρέλας, μίλησε και στο «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Πιερή.

Αρχικά ανέφερε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και το Υπουργείο Άμυνας το μελετά. «Βλέπουμε ποιες ανάγκες υπάρχουν και τις ιεραρχούμε έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να είναι μία αποτρεπτική δύναμη για οποιαδήποτε απειλή».

Πρόσθεσε ότι είναι σκέψεις και αναλύσεις που κάνει το Υπουργείο Άμυνας για να αξιολογήσει οπλικά συστήματα τα οποία θα μπορούν να καλύψουν αντιαεροπορικά όλη την έκταση του νησιού. «Είμαστε πολύ κοντά να αποφασίσουμε», είπε.

Συμπλήρωσε ότι γίνονται πολύ σοβαρές μελέτες και όταν είναι έτοιμοι θα ανακοινώσουν τις αγορές, έτσι ώστε να ενημερώνεται και ο κόσμος. «Οι σκέψεις και οι μελέτες γίνονται έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε και το τελευταίο σεντς που διαθέτει ο Κυπριακός λαός για την Εθνική Φρουρά», εξήγησε.

Ο κ. Πιερή μίλησε και για την αναβάθμιση των λιμανιών Λάρνακας και Λεμεσού, αλλά και για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί. «Αυτά τα θέματα χρήζουν αναβάθμισης μετά από τις προτάσεις του Υπουργού Άμυνας». Διευκρίνισε ότι γίνεται μελέτη και θα εξεταστεί από την Κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια η ναυτική βάση εξυπηρετεί φίλιες χώρες όπως την Γαλλία, ενώ τους επόμενους μήνες θα φτάσει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. «Χρειάζεται να κάνουμε κάποιες αναβαθμίσεις για να τα εξυπηρετούμε, αλλά και με τις κοινές ασκήσεις αποκτούν τα μέλη μας εμπειρίες».

Παράλληλα μίλησε και για το σκασιαρχείο που γίνεται από τους εφέδρους, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του συστήματος στους Αστυνομικούς σταθμούς και στα Αεροδρόμια, στοχεύουν στον εντοπισμό των ανένταχτων εφέδρων. «Αν δεν το κάνουν θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι έχουν ενταχθεί πάνω από 15.000 έφεδροι. «Όταν κάποιος ανένταχτος εντοπιστεί στο αεροδρόμιο, τότε του δίνεται εκεί το ΦΑΠ. «Είναι ποινικό αδίκημα να μην το παραλάβουν οι έφεδροι».

Σημερινή Security (27/01/2022), επιμέλεια: Λάμπρος Κ. ||| πηγές: ΓΕΕΦ, επίσημη ιστοσελίδα (25/01/2022), «Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστών στην Αίγυπτο», army.gov.cy | Defence Redefined (26/01/2022), «ΥΠΑΜ – Σύντομα κατάληξη για νέα Ελικόπτερα και Αντιαεροπορικά – Ολόκληρη η Ατζέντα», defenceredefined.com.cy | SigmaLive (27/01/2022), «Πιερή για αντιπυραυλική ομπρέλα: Στόχος να καλυφθεί αντιαεροπορικά το νησί», https://www.sigmalive.com/news/local/902802/pieri-gia-antipyravliki-omprela-stoxos-na-kalyfthei-antiaeroporika-to-nisi.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube